André Cury: Vitor Roque idővel a világ legjobbjai közé emelkedhet

A klub korábbi megfigyelője szerint a játékos ára a bónuszok teljesülése esetén is alacsonynak mondható majd, hiszen ez azt jelenti, hogy a világ legjobbjai között van már.

André Cury közel két évtizedig volt a Barcelona dél-amerikai piacért felelős kapcsolattartója, megfigyelője, Joan Laporta érkezésével azonban hivatalosan megszűnt a munkaviszony a felek között. Cury ennek ellenére is a klub közelében maradt, amelyet az is bizonyít, milyen fontos szerepet játszott a 18 esztendős brazil csatár, Vitor Roque Katalóniába csábításán. A szakemberrel a katalán Diario Sport készített interjút.

„Meggyőződésem, hogy a Barcelona kiváló üzletet kötött Vitor Roque megszerzésekor. Voltak olyan csapatok, amelyek gazdaságilag sokkal jövedelmezőbb ajánlatot prezentáltak nekünk, kétszer akkora fizetést és háromszor akkora jutalékot biztosítottak volna, mi azonban tudtuk, hogy mit akarunk, és nem változtattunk ezen. Mindig is azt gondoltuk, hogy a legjobb megoldás a Barcelona. Közel két évtizedet dolgoztam a klubnál, így szerintem jól átlátom, hogy egy ilyen tehetség, mint Vitor a Barcelonánál a világ legjobbjai közé emelkedhet idővel.”

„A vételára? Nézze, ez egy tárgyalási folyamat, ahol mindig befolyásolhatják a végső megegyezést, illetve annak részleteit más versenytársak is. A mi esetünkben ezek az angol klubok voltak. Végül alacsonyabb fix összegben és több változóban állapodtak meg a felek. Deco és Mateu [Alemany – a szerk.], illetve az Athletico Paranaense között megvolt a konszenzus.”

Cury hozzátette, összességében szerinte kiváló összeget sikerült kialkudnia a klubnak, hiszen minden feltétel teljesülése esetén egy olyan játékost kapott a Barcelona, melynek értéke 200 millió euróhoz közelít. A bónuszok között ugyanis egy nagyobb összeg köthető a jövőbeli aranylabdás helyezésekhez. Látva a középcsatárok árát, egy ilyen játékosért a 65-70 millió eurós ár pedig még mindig rendkívül barátinak számít.

Ami a játékos elhatározását illeti, a megfigyelő szerint soha nem volt kérdéses számára, hogy pontosan mit is szeretne.

„Vitor részéről mindig is egyértelmű volt, hogy mit is akar, amikor pedig bejelentkezett érte a Barcelona, nem gondolkodott kétszer. Tökéletesen megvolt a harmónia közöttünk ebben is.”

Ez az igazolás többről szól pusztán attól, hogy Roque a Barcelonához szerződik, egy jelzés egyfelől, hogy a Barcelona még mindig mennyire erős névnek számít, másfelől egy nagyon fontos piac visszaszerzésében is fontos szereplő lett. Bizonyítja, hogy a fiatal játékosok a Barçára szavaznak. 2000 és 2020 között a legtöbb brazil általában, ha lehetősége volt rá, nem gondolkodott a Barcelona hallatán, ezzel a megállapodással pedig ez ismét megtörténhet. Vitor szerződtetése jelentheti a fordulópontot.

„Egészen elképesztő összegeket ajánlottak más klubok érte, mi ennek ellenére inkább azzal foglalkoztunk, hová futhat ki a jelenlegi Barcelona a következő öt évben. Biztos vagyok benne, hogy Roque végül jól döntött. Lehet, hogy most nem keres majd annyit, mintha elfogadja az előbb említett ajánlatok egyikét, viszont később a Barcelona nevével és értékével sokkal magasabbra juthat.”

Cury nem felejtette el megemlíteni Deco nevét sem, aki rendkívül fontos szereplője volt az átigazolásnak, akivel hónapok óta mentek már a háttérben a megbeszélések.

„Szeretném kiemelni Deco szerepét, akivel már tavaly május óta aktívan beszélgettünk Vitorról, mindeközben egyébként sok ember nem is nagyon foglalkozott vele, inkább másokról áradoztak. Deco végig határozottan hitte, hogy a Barcelona számára Vitor Roque lesz a legjobb megoldás a középcsatár posztra. Ez a hozzáállás pedig így utólag visszatekintve csak még inkább megszilárdította ezt a kapcsolatot, amikor ugyanis megérkeztek ezek a csillagászati ajánlatok, mi is szilárdan hittünk abban, hogy az eredeti lesz a legjobb elképzelés. Brazíliában gyakorlatilag a srác apjaként emlegetik őt, rengeteget segített nekünk, boldogok vagyunk nagyon, hogy sikerült végül üzletet kötnünk.”

Hosszú ideje tárgyaltunk már Decóval, mindig beszélgetek valakivel a klubtól, de az első igazán komoly tárgyalásra januárban került sor. Akkor Jordi Cruyff, Alemany és Deco ült velem asztalhoz, ahol az üzlet alapvető számait vitattuk meg.

„Ami Joan Laportát illeti, egy igazán bátor vezetőről beszélhetünk a személyében. Szeretném megragadni az alkalmat és nyilvánosan is köszönetemet kifejezni számára. Remek elnöke volt a klubnak 2003 és 2010 között, a második ciklusában pedig ugyancsak kiváló munkát végez eddig. A Barcelona elnökeként merned kell kockáztatni. Végig ragaszkodott Vitor leigazolásához, aki miatt már nagyon izgatott, akárcsak mi is. Bíztam benne, hogy picit hamarabb is sikerül nyélbe ütni az üzletet, de a Barcelonának várnia kellett egy keveset a pénzügyi fair play miatt, így Vitor a regisztrációja is tolódik valamicskét. Nem idegeskedünk azonban ezen, a lényeg, hogy Roque most már a Barcelonáé.”

További tartalmak: