Kessié: „Felkészültem lelkileg rá, hogy eleinte nem játszom majd sokat”

A Mundo Deportivo katalán sportnapilap készített exkluzív interjút a Barcelona nyári igazolásával, Franck Kessiével. Az elefántcsontparti középpályás mesélt az átigazolásáról, a beilleszkedéséről, illetve reagált a távozásáról szóló pletykákra is. Hogyan értékeled a Barcelonában eddig eltöltött hónapjaidat? „Ahogy mindig is mondtam, nem könnyű egy akkora klubban szerepelni, mint a Barcelona. Nehéz volt az elején, mivel meg […]

A Mundo Deportivo katalán sportnapilap készített exkluzív interjút a Barcelona nyári igazolásával, Franck Kessiével. Az elefántcsontparti középpályás mesélt az átigazolásáról, a beilleszkedéséről, illetve reagált a távozásáról szóló pletykákra is.

Hogyan értékeled a Barcelonában eddig eltöltött hónapjaidat?

„Ahogy mindig is mondtam, nem könnyű egy akkora klubban szerepelni, mint a Barcelona. Nehéz volt az elején, mivel meg kellett tanulnom a nyelvet, alkalmazkodnom egy új városhoz, környezethez, mentalitáshoz, de ha keményen dolgozol, bármit elérhetsz az életben.”

A beilleszkedést csak nehezíti a klub saját stílusa. Tényleg a szokásosnál is nehezebb a Barçában szerepelni?

„Csak ismételni tudom magam: munkával bármit elérhetsz. A Barcelona a világ egyik legnagyobb klubja, saját játékstílussal rendelkeznek. Technikásnak kell lenned, mivel rengeteget van a labda nálatok, ez sokban különbözik attól, amit Olaszországban tapasztaltam, más a játékrendszer is.”

Hogyan próbálsz meg alkalmazkodni ehhez a stílushoz? Sokat beszélgetsz Xavival? Videókat nézel?

„A Barça egy remek csapat, melynek fantasztikus kapitányai vannak, rengeteg tapasztalattal felvértezve, ez pedig sokat segít minden új érkezőnek. Xavi szintén igyekszik mindenben támogatni, beszélgetünk egymással. Az egész csapat támogatja a friss igazolásokat, ez pedig segít a játékban való alkalmazkodásban, illetve abban is, hogy beilleszkedj az öltözőbe.”

Nagyon jó kapcsolatot ápolsz mindenkivel, hogyan sikerült elérned ezt?

Amikor egy új helyre megy az ember, mindig meg kell adnod a tiszteletet az elsőtől az utolsó csapattagig, igyekeztem ennél is jobban viselkedni, ahogyan ezt megtettem a múltban is többször. De a többiek szintén nagyon kedvesek, az edzői stáb, a játékosok, mindenki, aki a klubnál dolgozik.

Nagyjából egy éve, hogy az ügynököd azt nyilatkozta, hogy a Barcelona téged szeretne. Mi járt a fejedben, amikor megtudtad?

„Nagyon boldog voltam. Beszéltem erről a családommal, a feleségemmel, a testvéreimmel, mindenkivel, így mindannyian tudták, hogyan áll a dolog éppen. Nyolc vagy kilenc évet húztam le Olaszországban, a kemény munka pedig kifizetődött. A Barça a világ egyik legjobb csapata, amikor pedig bejelentkeznek érted, nos, nem sok minden mást mondhatsz ennél…”

Közölted az ügynököddel, hogy más csapatról nem szeretnél már hallani?

„Sokat beszélgettem erről vele, ő az, akivel talán a leggyakrabban értekezek. Köszönettel tartozom neki azért, hogy megvalósulhatott ez a transzfer. A Barcelonában megmutathatom magamat, hogy fontos tagja tudok lenni itt is a csapatnak. Vágytam már valami újra, sok évet töltöttem Olaszországban, úgy voltam vele, gyerünk próbáljunk ki valami mást.”

Honfitársad, Yaya Touré fontos tagja volt a Barcelonának. Beszéltél vele, amikor tudomást szereztél a klub érdeklődéséről?

„Igen, beszéltem Yayával. Amikor megtudtam, hogy a Barça akar engem, felhívtam. Elmondta, hogy ez egy nagyszerű klub, ha ide igazolok, garantált, hogy kupákat nyerek majd. Azt mondta, jöjjek és mutassam meg, hogy képes vagyok segítségére lenni a csapatnak. Megnyugtatott, hogy jól ismeri Xavit, aki csodálatos ember.”

Így bő fél év elteltével azt gondolod, hogy igaza volt Yayának?

„Igen, abszolút. Nem volt számomra kérdéses, hogy nehéz lesz, nem lesz egyszerű beilleszkedni, de minden, amit mondott az úgy is volt. Xavi kiváló ember, a társak pedig nagyszerűek. Imádtam Yaya játékát, nagyszerű játékos volt, az én posztomon játszott, és sokat segített a fejlődésemben. Örülök neki, hogy ide szerződhettem.”

A Milanban vitathatatlan volt a kezdőben a szereped, ezen kívül csapatkapitány is voltál, most ellenben csak csereként számolnak veled. Hogyan tudod ezt kezelni legbelül? 

Ilyen az élet. Nem lehet mindig erőszakosan előre haladni, van, amikor piros lámpát kapsz, ki kell várnod a zöldet, és csak aztán elindulni. Türelmesnek kell lenned. Lelkileg már előre felkészítettem magamat erre, mivel tudtam, hogy Spanyolország és Olaszország nagyon nem ugyanaz, két különböző futballkultúráról beszélünk.

„Hasonló volt a helyzet, amikor Elefántcsontpartból Olaszországba kerültem, először kölcsönbe mentem a másodosztályba, aztán vissza az Atalantához, majd a Milanhoz igazoltam. Még az első milánói évem is bonyolult volt, de nem vagyok az a feladós fajta, fejben erősnek érzem magamat, felkészült vagyok, olyan, aki soha nem adja fel, folyamatosan azon dolgozik, hogy fejlődjön, és segítéségre legyen a csapatnak.”

Mit vár el tőled Xavi a pályán?

„Igyekszik folyamatosan önbizalmat adni, megértetni velem, hogy fontos vagyok a csapatnak, akkor is, ha nem játszok. Kéri, hogy ne gondoljak egyáltalán a nyomásra, mutassam ugyanazt, amit az edzéseken is. Hát nagyjából ennyit. Azt mondja, tegyem, amit kér tőlem, és apránként jön majd ezzel együtt az önbizalom is.”

Védekező középpályásként látod magad a csapatban, vagy inkább olyan játékosként, aki többet lép fel az ellenfél tizenhatosának környékére?

„Erről nem én, hanem a stáb dönt, akik kielemzik a meccseket, és eldöntik, hol segíthetek a legtöbbet az adott mérkőzésen a csapatnak. Az edzőm kiváló játékos volt, pontosan tudja, hogy mikor mit kell tennem a középpályán, melyik részén kell helyezkedjek, ezt pedig tökéletesen el is magyarázza.”

Változtatnál a gólörömödön, ha betalálnál a Real ellen?

„Nem, soha, a gólörömöm mindig ugyanaz lesz.”

Kilenc pont előnyötök van a bajnokságban, mondhatjuk, hogy ha nem nyeritek meg végül, akkor nem az ellenfél volt nagyon jó, hanem ti nem elég jók?

„A kilenc pont sok, de a futballban mindig vannak hullámvölgyek. Nagyon kell majd figyelnünk, koncentráltnak kell lennünk, hogy ne veszítsük el ezt az előnyt, és folytassuk a megkezdett munkát. Meccsről-meccsre kell haladnunk, mert ha elkezdünk a bajnoki címre gondolni, akkor gyorsan rosszra fordulhatnak a dolgok. Megvan a kellő pontelőnyünk, a cél innentől kezdve az kell legyen, hogy fenntartsuk, vagy növeljük ezt.”

Egy kupát már nyertetek idén, kettőhöz pedig közel álltok. Ha sikerül végül triplázni, hogyan értékeled majd első szezonodat? 

„Nagyon boldog leszek, ha első idényemben rögtön három kupával zárhatok majd.”

Valami ígéret, ha sikerül?

„Egyszerűen csak boldog leszek. Boldog, mert a csapat, a játékosok és mindenki szempontjából nagyon fontos három kupát szerezhetünk. Keményen kell dolgoznunk a szezon hátralévő három hónapjában, és akkor sikerülhet.”

Most vagy a legjobb formádban, mióta ide igazoltál?

„Igen, ezt mondanám, elvégre folyamatosan játszhatok, és mindenkinek ugyanez a célja, szóval érthető, ha boldog vagy emiatt. Amikor azonban pályán vagy, mindent bele kell adnod a csapatért, az elsőtől az utolsó percig, én pedig igyekszem eleget tenni ennek.”

Januárban felröppent az a pletyka, hogy elcserélnének téged és Brozovicsot. Mit gondolsz erről?

Ha egy másik országból felröppennek rólad szóló pletykák, az azt jelenti, hogy mindent megmutattál magadból az adott országban. Jól kell játszanod ahhoz, hogy több klub is érdeklődjön irántad. Én azonban boldog vagyok Barcelonában, ide akartam igazolni, aláírtam a négyéves szerződésemet, és nem tervezek mindössze egy szezon után távozni.

Négy évnél többre tervezel itt?

„Igen, Barcelona egy csodálatos város, a klub, a csapattársaim és a stábtagok pedig szintén lenyűgözőek. Többre vágyok itt.”

További tartalmak: