Közel egymillió eurós büntetést szabott ki a Liga a Barcelonára

Egybehangzó sajtóértesülések szerint a LaLiga közel egymillió eurós büntetést szabott ki az FC Barcelonára a Financial Fair Play megszegése miatt. A klub fellebbezett a döntés ellen, amely a hírek alapján némi sikerrel zárult. A Barcelona hosszú ideje szenved – több másik csapattal egyetemben – a Spanyolországban érvényes, rendkívül szigorú pénzügyi fair play miatt. A Liga […]

Egybehangzó sajtóértesülések szerint a LaLiga közel egymillió eurós büntetést szabott ki az FC Barcelonára a Financial Fair Play megszegése miatt. A klub fellebbezett a döntés ellen, amely a hírek alapján némi sikerrel zárult.

A Barcelona hosszú ideje szenved – több másik csapattal egyetemben – a Spanyolországban érvényes, rendkívül szigorú pénzügyi fair play miatt. A Liga a hírek szerint a 2021/22-es pénzügyi év vizsgálatát követően három játékos esetében szabott ki büntetést a katalán klubra.

Először Dani Alvés leigazolásánál találtak szabálytalanságot, aki szabadügynökként, ingyen érkezett, és a lehető legalacsonyabb bérért írt alá fél évre a Barçához. A következő Andreas Christensen volt. A dán esetében az érdekesség az, hogy leigazolását már a 2022/23-as, tehát az idei pénzügyi évben jelentette be a klub, ám ezt a Liga mégis a tavalyi szezonhoz számolta hozzá. Az utolsó játékos Ronald Araújo, akinek szerződéshosszabbításánál akadtak bökkenők. Az uruguayi játékos hónapokkal ezelőtt új szerződést írt alá a Barcelonával, és bár a klub nem tudta bejegyezni az új szerződést, a La Liga már pénzbírságot szabott ki rájuk. A büntetés összege 796 ezer euróra rúgott, a Barcelona pedig természetesen mindhárom szankció ellen fellebbezett.

A katalán Mundo Deportivo mai cikkében arról ír, hogy Christensen ügyében indított fellebbezésnek az UEFA másodfokon eljáró licencbizottsága helyt adott, így a szankció nagyjából 580 ezer euróra redukálódott.

Változás jöhet a közeljövőben

A Liga december 7-én, Dubaiban tartotta éves közgyűlését, mely már a helyszín miatt ellenérzéseket váltott ki egyesekből. A megbeszélésen többek között arról is döntés született, hogy az ilyen esetekben a fellebbezéseket a jövőben már nem ehhez a szervhez, hanem egy másikhoz kell küldeni. Szigorítottak emellett, többek között a Barcelona okán, a tulajdonjogok eladásából befolyt összegek felhasználásán is.

A döntések ellen hangot emelt a Real Madrid és a Barcelona is, mely hosszú ideje „háborúban” áll a Ligával, aminek alapja a Szuperliga megalkotásának ötlete.

További tartalmak: