Tadić százados lett, Kudus góllal emlékezett: Ajax-Sparta Rotterdam 4:0!

A hétközi, Union Berlin elleni döntetlen után a bajnokságban ismét nyerni tudott az Ajax vasárnap, a Sparta Rotterdam ellen. Dusan Tadić duplájával immáron száz gólt számlál az amszterdami klub színeiben. A kezdőcsapatokról néhány szót ejtve. John Heitinga visszatért a megszokott sémához a németek elleni meccset követően. Rulli állt a kapuban, a védelem ismét Edson Álvarez […]

A hétközi, Union Berlin elleni döntetlen után a bajnokságban ismét nyerni tudott az Ajax vasárnap, a Sparta Rotterdam ellen. Dusan Tadić duplájával immáron száz gólt számlál az amszterdami klub színeiben.

A kezdőcsapatokról néhány szót ejtve. John Heitinga visszatért a megszokott sémához a németek elleni meccset követően. Rulli állt a kapuban, a védelem ismét Edson Álvarez szerepelt Timber mellett, a két szélen Rensch és Wijndal játszottak. A középpályán Kenneth Taylor töltötte be a hatos pozícióját, előtte Berghuis és Klaassen helyezkedtek. A támadósorban pedig Steven Bergwijn, Tadić és Kudus hármasának szavazott bizalmat a tréner.

A vezetést meglehetősen gyorsan, már a 6. percben megszerezte az Ajax. Rensch kapott labdát a szélen, erőből középre ívelt, Klaassen ezt kapásból kapura tette, a lövésbe jól ért bele a középen helyezkedő Tadić, így kötött ki a labda a kapuban. 1-0! Újabb Klaassen-Tadić összjáték. Röviddel a gól után egyenlíthetett volna a Rotterdam. A vendégek szélsője, Koki Saito forgatta meg a védelmet majd egy tekeréssel próbálkozott, ami szerencsére kevéssel, de célt tévesztett. A 24. percben Bergwijn játszotta meg remekül Kudust, a ghánai fejese azonban a keresztlécről jött le. Három perccel később azonban már nem segítette ki semmi a vendégeket. Tadić adott csodálatos labdát a védők mögé befutó Kenneth Taylornak, aki kapásból kilőtte a hosszút. 2-0! A félidő hajrájában Bergwijn is beköszönhetett volna, de lövése közelről célt tévesztett.

A második játékrész első perceiben két újabb komoly lehetőség adódott az Ajax előtt. Előbb Timber, utóbb pedig Bergwijn szerezhetett volna gólt, mindkettőt védte Olij. Nem sokkal ezt követően egy büntető elmaradt az Ajaxnak. Berghuis mozgott keresztbe a tizenhatoson belül, lőni készült, amibe belevetődtek, a labdába azonban nem ért a vendégek játékosa. A síp sajnos néma maradt. A 61. percben Tadić játszotta meg remekül Bergwijnt, akit fellöktek a büntetőterületen belül. Pol van Boekel ezúttal sem ítélt tizenegyest, amikor azonban kihívták megnézni az esetet, végül meggondolt magát. Az ítéletvégrehajtó ezúttal is Dusan Tadić volt, aki élt is a lehetőséggel, és megszerezte 100. gólját az Ajax színeiben. 3-0! A 83. percben Brobbey buktatását követően szabadrúgáshoz jutottak a hazaiak a tizenhatos előteréből. A labda mögé Mohamed Kudus állt, a középpályás pedig egy remek lövéssel bevette a Rotterdam kapuját. 4-0! A gólt Kudus honfitársának, a törökországi földrengésben életét vesztő, Christian Atsunak ajánlotta. Bár Mo mezlevétellel ünnepelte találatát, a játékvezető végül, tekintettel arra, milyen céllal történt ez, nem adott sárga lapot.

John Heitinga csapata már a második helyen áll, továbbra is három pontra a listavezető Feyenoordtól. Folytatás csütörtökön, az Union Berlin elleni visszavágón, az Európa Ligában.

A mérkőzés videós összefoglalója:

AFC Ajax – Sparta Rotterdam 4-0

További tartalmak: