Xavi: Dembélé? Boldogok vagyunk Raphinhával és Lamine Yamallal

A katalánok vezetőedzőjét a sajtótájékoztatón kérdezték többek között Frenkie de Jong sérüléséről, Pedri felépüléséről, illetve a hétvégi madridi derbiről is.

Kedden folytatódik a Barcelona számára is az szeptemberi és októberi erőltetett menet. A katalánok Mallorcára látogatnak, ahol általában megszenvednek, most sem számíthatnak egyszerű mérkőzésre. Xavi Hernández hétfőn délután tartotta a találkozót megelőző hivatalos sajtótájékoztatóját, ahol szóba került többek között Frenkie de Jong sérülése, illetve a rotáció fontossága is.

A Mallorca a következő ellenfél

„Nehéz meccs lesz. Tisztában vagyunk azzal, hogy Mallorca egy hagyományosan nehéz ellenfél, fizikálisan nagyon erősek, öt védővel operálnak általában, taktikailag pedig rendkívül fegyelmezettek. Remek játékosokkal rendelkeznek, mint például Sergi Darder.”

Frenkie de Jong hetekre kidőlt

„Érzékeny veszteség számunkra a hiánya, lévén egy kulcsemberünkről beszélünk, a tavalyi szezon óta pedig kimagaslóan teljesít. Több játékosunk is van ugyanakkor a posztjára, bízzunk benne, hogy nem érezzük meg annyira, hogy most nem lehet velünk. Meglátjuk, hogyan alakul a felépülése, és mikor térhet vissza.”

Átvették a vezetést a bajnokságban

„Nem foglalkoztat minket annyira ez, meccsről meccsre haladunk. A Mallorca elleni meccs lesz a következő kipipálandó feladat, ami nem igérkezik egyszerű feladatnak. Ha az élen állunk az feltételezi, hogy jól csináljuk, amit csinálunk. A legutóbb nem játszottunk jól, korrigálnunk kell ezeket a hiányosságokat. Jó érzés ettől függetlenül, hogy mi várhatjuk a fordulót az első helyről.”

Nehezen bírnak el a mélyen védekező csapatokkal

„Nagyobb területet kell kialakítanunk maguknak, kellően mobilisan kell játszanunk, gyakran változtatva a játékosoknak a pozícióját. A Celta kiválóan hatástalanította a játékunkat, jobban kell űznünk a pozíciós játékot ahhoz, hogy ezen csapatok ellen is eredményesek lehessünk. Jobban kell támadnunk, többet kell dolgoznunk, hogy ne legyen annyi ellentámadás vagy átmenet. A cél jobban támadni és védekezi, az első 70 perc ébresztő volt számunkra, mert nem voltunk elég jók.”

Jó hetet zárt személyesen is

„Való igaz, nagy feltámadást produkált a csapat, élre álltunk a bajnokságban, és a szerződésemet is meghosszabbította a klub. Boldoggá tesz mindez engem és a stábomat is.”

Jobb csapatunk van a Real Madridnál? Erre a kérdésre majd júniusban válaszolok. Ez nem több egyszerű véleménynél. Katalóniában hétmillió edző van, nem tartom szerencsésnek ezeket az összehasonlításokat, soha nem kerültünk ezzel előrébb. De való igaz, elégedett vagyok a csapatommal.

Pedri felépülése még mindig tart

„Bízunk benne, hogy minél hamarabb ismét velünk lehet, meglátjuk, mikor történik meg ez. Vannak alternatíváink, az egyik közülük Sergi. Mindenhol számíthatsz rá szinte, egy igazi joker. Jó érzés, hogy egy ilyen játékost tudhatok a keretben, amivel élünk is majd a folytatásban. Nem csak vele ugyanakkor, hanem Fermínnel is számolok.”

Raphinha több lehetőséget kaphat

„Nagyon jól szállt be legutóbb. Ferránra emlékeztet a hozzáállása. Nagylelkűen védekezett, a második gólnál pedig kulcsfontosságú volt a jelenléte. Továbbra is töretlen vele szemben a bizalmam. Kiállították, ezért játszott kevesebbet mostanában.”

Dembélé nem teljesít túl jól új csapatánál

„Hiányzik számunkra persze, de nem láttam játszani, mióta távozott, nem igazán nézek ugyanis PSG meccseket. Nem haramgszom rá, a legjobbakat kívánom neki. A Barcelonának pedig végső soron itt van a posztjára Lamine és Raphinha, elégedett vagyok mindkettejükkel.”

Gavi kiváló formában

„Tudjuk nagyon jól, hogy mire képes Gavi. Egy igazi vadállat, szívét-lelkét beleteszi minden meccse, elképesztően szenvedélyes játékos, nagyon fontos eleme a csapatnak. Egy gólt és egy gólpasszt is jegyzett az elmúlt meccseken, örülök, hogy jól megy neki.”

Jól jöhet Gündogan sokoldalúsága

„Játszhat Romeu pozíciójában, de jóval feljebb is számíthatunk rá, mert képes kiosztani az utolsó passzokat. Jelenleg erre van a leginkább szükségünk Pedri hiányában. Sok mindenben hasonlítanak egymásra, de mint mondtam, tudjuk használni máshol is a pálya közepén.”

Győzött az Atlético a derbin

„Megnéztem a meccset, kiváló játékot hozott, különösen igaz ez az Atléticóra. Hogy Ancelotti hibázott-e a kezdőnél és a taktikánál… nem tudom. Egy biztos: ez egy fontos győzelem volt az Atlético számára.”

Tovább folytatódik a rotáció

Rengeteg mérkőzést kell lejátszanunk rövid időn belül, így ismét forgatni fogom a csapatot. A sérülések elkerülése érdekében minden meccsen minimum 2-3 változtatásra lehet majd számítani.

A Real Madrid játékáról

„Alapvetően mindig erős csapatnak látom a Real Madridot, de mint mindegyik klubnak, úgy nekik is megvannak a saját erősségeik és gyengeségeik. Nem foglalkozunk jelenleg velük, minden idegszálunkkal a Mallorca legyőzésére koncentrálunk. Erősek ők is és az Atlético is, akik megérdemelten nyertek a derbin.”

Vitor Roque hónapokat hagyhat ki

„Minden lehetősége megvan arra, hogy januárban Barcelonába érkezzen. Ami a felépülését illeti, nem műtik meg, a konzervatív kezelés mellett döntöttek.”

További tartalmak: