Xavi: Egyetértek Ancelottival, de felesleges ennyit beszélni a játékvezetőkről

A Barcelona trénerét kérdezték egyebek mellett Carlo Ancelotti hétvégi nyilatkozatáról, Marc Guiu remek debütálásáról, illetve a sérültek állapotáról is.

Szerdán a Barcelonának is folytatódnak a Bajnokok Ligája csoportkörének küzdelmei. A katalánok a következő két mérkőzésen az ukrán Shaktar Donetskkel játszanak, először hazai pályán. A találkozót megelőz sajtótájékoztatón a katalánok vezetőedzőjét, Xavi Hernándezt már a hétvégi El Clásicóról is kérdezték a riporterek.

A Shaktar lesz az ellenfél

„Létfontosságú mérkőzés ez a továbbjutásunk szempontjából. Az ellenfél egy lendületes, lelkes és erős csapat, akik nem félnek senkitől. Nehéz társadalmi helyzetben vannak jelen pillanatban, nehéz lehet számukra ebben a szituációban ennyi ideig távol lenni ebben szeretteiktől, az otthonuktól. Srna jelenleg az edzőjük, aki egy legenda, nagyon tisztelem őt. Erős csapata van, sokuk nevét ismerem, megleptek minket a teljesítményükkel. Nem vehetjük félvállról a mérkőzést, akkor ugyanis nagy bajba kerülhetünk.”

Chygrynskyi annakidején a Shaktartól jött Barcelonába

„Nagyszerű emlékeim vannak vele kapcsolatban. Nem volt egyszerű időszak számára az itteni, óriási versenyhelyzet volt a posztján, ráadásul egy teljesen új közegbe, kultúrába érkezett…”

Tizenkét első csapatos játékosa maradt

„A sérülésből felépülők még nem százszázalékosak, ezért nem kerültek keretbe. Mint mindig mondtam, az érzéseik döntenek e téren, ha nem érzik késznek magukat, akkor nem játszanak. Optimistán próbálok azonban a jövőbe tekinteni, és remélni, hogy néhányukkal már számolhatok a szombati mérkőzésen.”

Pedri bevethető lesz a Clásicón?

„Nem érezte késznek még magát. Mi magunk is igyekszünk elkerülni a visszaesést, ez ugyanis súlyosan érintené őt mentálisan. Alapvetően a Clásico volt az a dátum, amit a kezdetektől fogva megcéloztunk vele, így mondhatjuk, hogy a terv szerint haladunk.”

Gündogan egyre otthonosabban mozog a pályán

Jól kezdte a szezont, gyorsan alkalmazkodott és kezébe vette a karmesteri pálcát. Remekül tudja irányítani a mérkőzés tempóját, gyorsítani, lassítani azt, nyugalommal tölt el, amikor nála van a labda, felbecsülhetetlen számomra a jelenléte. Gündogan elengedhetetlen a csapat számára ahhoz, hogy jól játsszunk.

Újabb akadémisták mutatkozhatnak be

„Nem ideális, hogy ennyi sérültünk van, a helyzet azonban adott, Gavit pedig eközben eltiltották. Nem panaszkodni jöttünk ugyanakkor, hanem focizni, versenyezni. A célunk, hogy jobban játsszuk, mint a Bilbao ellen legutóbb. Javulnunk kell játékban a győzelemhez. Ha végül nem sikerül, arra nem lesz mentség a sok hiányzó.”

Gavi hiánya kiütközhet a pálya közepén

„Gavi számomra mindig is fontos tagja volt és lesz is a csapatnak. Örülünk neki, hogy ilyen magas szinten teljesít labdával és anélkül is. Hiányozni fog nekünk, az ellenfél fizikálisan ugyanis rendkívül kemény. Nehéz meccs lesz.”

Ferrán Torres átalakulása

„Egy játékos sokféleképpen lehet hasznos. Számomra a mezőnymunka, a szabad területek megteremtése és bejátszása fontosabb egy-két gólnál. A támadókat ugyanakkor a gól élteti, ez természetesen. Szerencsére Ferránnak most már van önbizalma, jobb játékos lett idénre.”

Szükségük van a szurkolókra

„Igaz új helyre költöztünk idén, de ettől függetlenül is igaz az, ami eddig is: a szurkolóinkért játszunk. A tavaly megszerzett címek nélkülük nem sikerülhettek volna. Szükségünk van rájuk, fontos, hogy kijöjjenek és buzdítsák a csapatot.”

Marc Guiu góllal debütált

„Csak azt tudom elmondani vele kapcsolatban is, mint Lamine-nál és Fermínnél… mindannyian alázatos srácok, akik két lábbal a földön vannak, nem hiszem, hogy tartanunk kéne a média hatásától az esetükben, ez személyiség kérdése. Marc keményen edzett, mint mindenki más. Ugyanez igaz azokra, akiket most felhívtunk az első csapathoz.”

Egyesek megpróbálják befolyásolni a játékvezetőket

„Ugyanúgy gondolkodom erről a kérdésről, mint korábban. Nem tartom jónak, hogy kondicionálni próbáluk őket. Nehéz az ő dolguk, hibáznak ide és oda is. Ahelyett, hogy nyomást helyezünk rájuk, inkább segítenünk kell a munkájukat.”

Ancelotti szavai a játékvezetőkról

Igazat beszélt, amikor azt mondta, eltiltják, ha kritizálja a munkájukat. Ez a valóság. Túl sokat beszélünk ugyanakkor a játékvezetőkről, nem gondolom, hogy ennek bármiféle hatása is lenne a közelgő Clásicóra, egyszerűen úgy érezték, hogy helytelenül ítéltek ellenük, és erről elmondta a véleményét. Velünk is megtörtént ez a Getafe vagy a Granada elleni meccset követően. A nap végén mindannyian emberek vagyunk, és egy pontvesztés után dühösen távozunk. Jómagam azonban továbbra is abban a hitben élek, hogy a testületben mindenki a legjobb tudása szerint, becsülettel végzi a munkáját.

Feszült viszony a Real Madriddal?

„Szerintem harmonikus kapcsolat van a klubok között, a feszültség nem vezet jóra. Az egészséges rivalizálás ellenben igen, de a kölcsönös tisztelet megléte elengedhetetlen. Ez egy futballmérkőzés lesz, ahol mindenkinek a munkájára kell koncentrálnia.”

Nyolc La Masia növendék utazik az U17-s világbajnokságra

„Nyolc játékos sok, ez egy jelzés, hogy jó munka folyik ismét az akadémián. A mai keretben is húszból tizenkét játékos saját nevelésű. Büszke vagyok erre. A jelenlegi egy kiváló generáció, amit ki kell használnunk. Ezeknek a srácoknak ráadásul extra motivációt jelent itt lenni, debütálni, játszani… Elkötelezettek a csapat iránt.”

Fontos az összhang megteremtése

„Úgy vélem, hogy a legjobb módszer, ha vegyítjük a fiatalokat a rutinosokkal, ellenkező esetben a túlzott nyomás meglátszana rajtuk a pályán. Vigyáznunk kell rájuk, az önbizalom ugyanis törékeny dolog, nem szabad elveszíteniük a bátorságukat.”

További tartalmak: