Xavi: „Messinek a Barça az otthona, az ajtó mindig nyitva áll előtte”

Komoly próbatétel előtt áll a Barcelona, mely csütörtök este az Old Traffordon lép pályára, a Manchester United ellen. A cél a nyolcaddöntőbe kerülés. Xavi Hernándezt az újságírók kérdezték a mérkőzésen kívül többek között a hiányzókról és Leo Messi esetleges visszatéréséről is. A mérkőzésről „Rendkívül bonyolult mérkőzésnek nézünk elébe, jelenleg a United Európa egyik legjobb csapata, […]

Komoly próbatétel előtt áll a Barcelona, mely csütörtök este az Old Traffordon lép pályára, a Manchester United ellen. A cél a nyolcaddöntőbe kerülés. Xavi Hernándezt az újságírók kérdezték a mérkőzésen kívül többek között a hiányzókról és Leo Messi esetleges visszatéréséről is.

A mérkőzésről

„Rendkívül bonyolult mérkőzésnek nézünk elébe, jelenleg a United Európa egyik legjobb csapata, hosszú évek óta nem voltak ennyire jó formában. Kiemelkedőek mentálisan, játéksebességben, szenvedélyesen akarnak nyerni, ahogyan azt megmutatták már az odavágón is. Mi nekünk is ugyanígy kell hozzáállnunk a találkozóhoz, mentálisan készen kell állnunk arra, hogy egy európai topcsapatot le tudjunk győzni. A mi felfogásunk változatlan lesz, be akarjuk őket szorítani, birtokolni szeretnénk a labdát, támadni akarunk folyamatosan. Kulcsfontosságú lesz, hogy mennyire lesz intenzív a játékunk, mennyi párharcot vállalunk és persze az is, hogy mentálisan hogyan állunk majd ehhez a párharchoz… El kell felejtenünk azt, hogy mi történt velünk az elmúlt években Európában.”

Sok remek emlékem van a United ellen. Két Bajnokok Ligája-döntőt is nyertünk ellenük. Paul Scholes? Egy elképesztően alulértékelt középpályás, a világ egyik legjobbja posztján.

Pedri és Gavi is hiányzik majd

„Én még hozzácsapnám Dembélé nevét is. Pedri rendet tesz a középpályán, nem veszít labdákat, egy igazi karmester. Gavi mindeközben tele van szenvedéllyel, pont azzal, amire nagyon nagy szükségünk lesz holnap. Vannak persze lehetőségeink, hogy pótoljuk őket. Nem lehet kifogás, hogy nincsenek velünk, megvan a csapatunk ahhoz szerintem, hogy továbblépjünk.”

Araújo az odavágón jobbhátvéd volt

„Kockázatot vállaltam azzal, hogy ott szerepeltettem, mert a képességei alapján nem ez a legjobb posztja. A célunk az, hogy a játék mindig az ellenfél térfelére összpontosuljon. Ronald pedig rengeteget fejlődött a gyors irányváltásokban és a labdás készségekben.”

Mindenre felkészültek

„Minden megtörténhet a holnapi meccsen. Hosszabbítás, büntetőrúgások, a mi tervünkre azonban ezek nincsenek kihatással. Támadjunk, presszingeljünk, egyértelműek a céljaink, nem szabad őket hagyni kényelmesen játszani. Ők megmutatták hogyan kell ezt a Camp Nou-ban, most rajtunk a sor.”

Az önbizalom kérdése a sok pofon után

„Meglátjuk holnap, hogy sikerült-e fejlődnünk ebben a tekintetben. A csapat mindenesetre jó formában van, érzem a srácokon az önbizalmat, vezetjük a bajnokságot, nyertünk már kupát, de ez a meccs egy újabb komoly teszt lesz nekünk. Mutatnunk kell az önbizalmat kifelé. Egy címet már sikerült nyernünk, itt még messze vagyunk még az elődöntőtől is, de ettől függetlenül ez egy fontos próba számunkra. Ha ugyanis nem tudunk nyerni, akkor egy kupától már biztosan elbúcsúzunk. A bajnokság mellett fontos cél a Spanyol Kupa és az Európa Liga megnyerése is. Az edző én vagyok, a felelősség engem terhel. Arra kérem a srácokat, hogy legyenek nyugodtan és kontrollálják az érzelmeiket. Emlékeztetném őket arra, hogy mindenki ezen a szinten akar játszani.”

Leo Messi visszatérése?

Leónak a Barcelona az otthona, az ajtó pedig mindig nyitva áll számára. Mindig is barátok voltunk, most is folyamatosan kapcsolatban állunk. Csak tőle függ, hogy mihez kezd a karrierjével. Hogy illene-e a csapatba? A futballtörténelem legjobbjáról beszélünk, mindig passzolna a csapatba.

Rashford kirobbanó formában

„Kivételes képességű játékos, kiváló formában van jelenleg, de ennyi, többet nem tudok most mondani. Minden tőlünk telhetőt megteszünk majd azért, hogy egy csapatként megállítsuk őt.”

Szükségük lesz Lewandowskira

„Egy csatárnak mindig gólokra lesz szüksége, hogy elhallgattassa a kritikusokat, nekünk szakembereknek azonban túl kell látnunk a gólokon. Robert támadásépítésben is rendkívül fontos szereplő, gólpasszokat oszt, jó példa erre például az, amit a Villarreal ellen csinált… Lewandowski nagyon fontos eleme a klubnak, nem csak a játékunk szempontjából, hanem mentálisan is rengeteget ad hozzá az egészhez.”

A túloldalon több igazi nyertes is van

„Casemiro és Varane is nagyon fontos eleme a Unitednek. Mentálisan megingathatatlanok, szenvedélyesen játszanak. Az évek során rengeteg ilyen meccset játszottak már, hozzá vannak szokva ehhez. Rendkívül tapasztalt játékosok mindketten.”

Tovább zakatol a Negreira-ügy

„Jómagam soha nem éreztem, hogy segítenének minket a játékvezetők, sem Spanyolországban, sem pedig Európában. Ebben egészen biztos vagyok.”

Találkozik Guardiolával?

„Nem, ezen a héten még nem beszéltem vele. Kiváló a kapcsolatunk Peppel, holnap este azonban már távozunk is Manchesterből, abban azonban biztos vagyok, hogy valahol máshol találkozunk majd.”

További tartalmak: