Xavi: Nem normális, hogy ennyi országban legyen a világbajnokság, de ha ők így döntenek…

Xavi Hernándezt többek között a Porto elleni gyengébb produkció kapcsán is kérdezték a sajtó munkatársai, de szóba került Lewandowski sérülése is.

A válogatott szünet előtti hosszú menetelés utolsó mérkőzése következik vasárnap a Barcelonának. A katalánok a Granadához látogatnak. A találkozót megelőző sajtótájékoztatón Xavi Hernándezt többek között a Porto elleni gyengébb produkció kapcsán is kérdezték, de szóba került Lewandowski sérülése, illetve a többiek felépülése is.

A Granada jön idegenben

„Több fontos sérültünk is van, ennek ellenére jól végeztük a munkánkat a héten, elégedett vagyok a fiúkkal. Ami a Granadát illeti, Paco López csapatai ellen mindig nehéz játszani, ez most sem lesz másképp szerintem. Keményen kell majd küzdenünk, fizikálisan és védekezésben is nagyon erős ellenfélről beszélünk. Uralnunk kell majd a játékot és birtokolni a labdát. A legfontosabb, hogy mindannyian tökéletesen felépüljenek, ettől függetlenül remélhetőleg a következő mérkőzésen néhányukkal ismét számolhatunk majd.”

Felnéz Paco Lópezre

„Egyfajta csodálattal tekintek arra, ahogyan végzi a munkáját. Azért, hogy milyen személyiség, hogy hogyan beszélnek róla azok, akik együtt dolgoztak vele. Remekül képes átadni meglátásait a játékosainak, megváltoztatta a csapat játékrendszerét. Nagyon jó szakembernek tartom.”

Elégedett Fermín teljesítményével

„Mint már többször is elmondtam, tetszik a játéka. Mindkét lábát kiválóan használja, képes helyzeteket teremteni, de védekezésből is alaposan kiveszi a részét, kellően agresszív és határozott. Kedvelem őt, sok percet kap majd idén, ha így folytatja.”

Lewandowski hetekre kidőlt

„Érzékeny veszteség számunkra, de a többiek ugyanúgy. Robert igazi vezéregyéniség, referenciapontot jelent számunkra a támadásoknál, de vannak azért alternatíváink a posztjára: Ferrán Torres, João Félix, Pau Víctor, Marc Guiu és még Fermín is képes lehet hamis kilences poszton szerepelni. A hiányával nem változik meg a csapat felfogása, de mást vált ki Lewandowski és mást egy eltérő karakterű játékos az ellenfél védőiből. Nehéz lesz nélkülöznünk őt, elvégre egy világklasszisról beszélünk.”

Kihirdették a 2030-as világbajnokság rendező országait

Nem tartom normálisnak, hogy ennyi ország tartsa meg a tornát, de ha a FIFA így döntött… A Camp Nou meglátásom szerint ideális lenne a döntőre, elvégre akkora ez a stadion lesz a legnagyobb befogadóképességű Spanyolországban.

Hiányzott a jó labdás játék Portóban

„Mindig meglesz ez a fajta vitatkozás a Barcelona játéka kapcsán. A klub alapja továbbra is az, hogy jó játékkal nyerjünk, Portóban azonban nem voltunk elég jók a labdával, ezt ki is elemeztük a találkozó után. Labda nélkül hatékonyan játszottunk. Továbbra is a világ legigényesebb klubjáról beszélünk.”

Oriol Romeu gyenge volt a Porto ellen

„Fogalmazzunk inkább úgy, hogy nem lógott ki felfelé. Nem kell személyesen megjelölni senkit szerintem a hétközi produkció során. Csapatként voltunk gyengék labdabirtoklási fázisokban. Továbbra is remek igazolásnak tartom Oriolt. A jelenléte komoly megnyugvást jelent számunkra védekezésben, de támadásban is abszolút használható.”

Labdával akarnak védekezni továbbra is

„Az elképzelésünk még mindig az, hogy labdabirtoklással védekezzünk. Ez a mi játékfelfogásunk. Ebbe beletartozik a jó védekezés, a párharcok megnyerése, a letámadás… A Porto viszont a Bajnokok Ligája egyik legmasszívabb csapata, ennek ellenére a célunk nem volt más ellenük sem, mindig a labdát akarjuk.”

Pedri hamarosan visszatérhet

„A sérültjeink közül Pedri van a legközelebb ahhoz, hogy visszatérjen, lássuk, mi a helyzet Frenkie-vel és Raphinhával… Megpróbáljuk elérni, hogy minél hamarabb visszakapjuk őket, de ez az ő érzéseiktől függ továbbra is.”

Christensen is lehetőség a középpályán?

„Nem az elsődleges, de igen, számolunk Christensennel az ötös posztján. Ő egy lehetőség számunkra, de vannak mások is. Nem zárunk ki semmit.”

Baldé jól teljesített legutóbb

„Kiváló játékos, aki rengeteget ad a csapatnak. A legutóbb ő volt a mezőny egyik legjobbja. Remekül átlátta, hogy gyakran képes tisztán kapni a labdát, ennek megfelelően többet is vállalt. Jobban kellett volna élnünk az ő által kapott lehetőségekkel.”

Frenkie de Jong teljesítménye most értékelődik fel igazán

A Barcelonánál könnyen alábecsülnek szinte mindenkit. Ha egy játékos nyolcas, akkor hatost várunk tőle, ha tízes, akkor nyolcast. Ennél a klubnál nagyon erősnek kell lenned mentálisan. Igyekszünk folyamatosan bíztatni mindegyiküket. Még az edzésen is látható, hogy egy különleges játékosról beszélünk, akik látják edzeni gyakran felteszik a kérdést: miért kap Frenkie ennyi kritikát? Nálam ő a világ egyik legjobb középpályása.

Pihenésre lenne szükségük

„Voltak olyan meccseink idén, amelyeken kiválóan játszottunk, többön pedig sajnos nem. Ezeken a mérkőzéseken hiányzott belőlünk a türelem, de ez a hozzáállás, a kellő erőfeszítés vagy az odaadás hiányára, sokkal inkább a fáradtságra vezethet ő vissza.”

További tartalmak: