Xavi: „Nem nyugtatott meg a kupagyőzelem, mivel ismerem az elvárásokat”

Szerda délután a Barcelona vezetőedzője, Xavi Hernández megtartotta a Ceuta elleni kupameccset megelőző sajtótájékoztatóját. A trénert beszélt többek között a Real Madrid ellen aratott sikerről, az új játékelemekről, illetve a Frenkie de Jong körüli változásokról is.

A Ceutáról

„Nem számítok könnyű mérkőzésre, az Intercity bizonyította már legutóbb ellenünk, mennyire képesek ezek a csapatok megnehezíteni a dolgunkat. A legfontosabb, hogy jó játékkal továbbjussunk. Nem térhetünk el a célunktól, továbbra is minden sorozatot meg akarunk nyerni, amelyben elindulunk. Azon az úton akarunk tovább haladni, amelyen elindultunk a Szuperkupán. Meglátjuk, mennyit tanultunk az előző fordulóból, jó formában vagyunk, szerencsére jönnek az eredmények is. Úgy tűnik, hogy sikerült jó irányba állítani magunkat, ugyanolyan keményen kell dolgoznunk a folytatásban is.”

Nem akartam tiszteletlen lenni, mikor azt mondtam, hogy szerencsések voltunk a sorsolásnál. Nagyon tisztelem a Ceutát, az edzőjüket és a szurkolóikat is, mindösszesen a két osztálykülönbség miatt mondtam, amit.

Pihenőt kapnak egyesek

„Ronald biztosan nem játszik holnap, mivel fájdalmakra panaszkodott. Sokat játszott az utóbbi időben, túl sokat ahhoz képest, amennyi időt kihagyott. Rajta kívül azért nagyjából a teljes kerettel utazunk majd, két-három kimaradó lehet számítani.”

Érdekes úton jutnak majd el a helyszínre

„Való igaz. Repülővel megyünk Malagába, onnan pedig helikopterrel jutunk majd el Ceutába [nincs repülőterük – a szerk.]. Nyilván fárasztóbb lesz az utunk a megszokottól, de ez nem lehet kifogás semmire. Bízom benne, hogy a vihar elkerül bennünket.”

Számít Eric Garcíára

„Mindig is fontos és hasznos játékosnak tartottam őt. Több remek teljesítményt is bemutatott visszatérése óta, számomra kulcsembere ennek a csapatnak, és a jövőben is az lesz. Boldogok vagyunk a teljesítménye miatt, az Espanyol elleni meccset megelőzően kisebb sérülése volt, holnap viszont minden bizonnyal lehetőséget kap majd.”

Gaviról

Nem gondolom, hogy Gavi a jövőben bármikor is távozna a csapattól. Jól érzi magát itt, boldog, megbecsülve érzi magát, nem hiszem, hogy bármi hasonlótól félnünk kellene.

Új játékos debütálhat a csapatban?

„Meglátjuk, hogyan alakul a holnapi mérkőzés. Alarcón velünk utazik majd biztos, ami biztos.”

Felszabadultabb a Szuperkupa megnyerése óta?

„Nézd, ez a Barcelona. A céljaim egyértelműek: nyerni akarok a csapattal, mindezt jó játékkal. A csapat élvezte azt, amit csinált a legutóbbi meccsen, ez szerintem látható is volt. Nem érzem magam felszabadultabban, mert megvertük a Real Madridot, elvégre tudom, ha nem nyerünk a szezon végén címeket, akkor engem kirúgnak. Ez a nagy helyzet. Nagyon jól ismerem ezt a klubot, úgy érzem, mintha egy családi vállalkozás lenne, ahol nagyon fontos a lelki egyensúly.”

Most a Real Madridra szállnak át a kritikák

„Nem foglalkoztat ez a téma. A játékosaim motiváltak és éhesek a sikerre, sokan még ezt megelőzően semmit nem nyertek pályafutásuk alatt, erről a döntő előtt is beszéltünk. Ezen az úton kell tovább haladnunk a lehető legnagyobb alázattal. Amennyiben ez megvalósul, úgy a jövőben még sok sikerben lesz részük, efelől nincs kétségem.”

Jó lenne egy hozzájuk hasonló győzelmi szériát indítani ezzel a sikerrel, a srácokból talán egy kis feszültség kiszakadhat ezzel, láttunk már ilyet más csapatoknál is…

Nem engedné el Raphinhát sem

„Igyekszem mindig a lehető legőszintébb lenni a játékosaimmal. Legszívesebben senkit nem engednék el a jelenlegi keretből, mert elégedett vagyok velük, azzal a légkörrel, ami az öltözőben uralkodik. Nyilván más kérdés, ha a játékos kéri a távozását, mert nincs elég játékperce.”

Segíthet lelkileg a kupagyőzelem

„Nyilván nem ugyanolyan érzés pályára lépni, ha a kritikák kereszttüzében vagy, mint amikor megnyersz egy kupát és a többség elismeri azt, amit elértél, ahogyan játszottál. A dicséret önbizalmat ad, a kritikák pedig nem szabad, hogy befolyásoljanak téged. Segít nekünk az, amit elértünk, de nem adhatjuk lejjebb ennél.”

Négy középpályással álltak fel a Real ellen

Több lehetőség is van a tarsolyunkban, amivel képesek lehetünk meglepni az ellenfeleinket, ez pedig egy fontos tényező. A legfontosabb minden meccsen, hogy a lehető legjobban kontrollálni tudjuk az ellenfeleink védekezésből támadásba történő átmenetét, ezért játszottunk négy középpályással a kupadöntőben, a Real ebben ugyanis rendkívül erős.

Bellerín keveset játszott mostanában

„Márpedig számolok vele, hiszek benne, és lehetőséget is kap majd. Minden harmadik nap pályán vagyunk, mindig arról kérdeztek éppen, aki nem játszik. A csapat huszonnégy emberből áll jelenleg, Héctor pedig lehetőséget kap majd a maga idejében.”

Christensen jó formában van

„Nagyon örülök Andreas teljesítményének. Egy fix pont a védelemben a jelenléte. Elképesztően jó labdakihozataloknál, szenvedélyesen játszik, még akkor is, ha kissé szégyenlősnek tűnik. Csendesen, sallangmentesen teszi a dolgát, pontosan ezért akartuk őt megszerezni. Nagyon otthonosan mozog ebben a játékrendszerben, gyors, agresszív és fejjel is magabiztos. Tudtuk, hogy ilyen játékos, nem véletlenül akartuk leigazolni őt.”

Busquets továbbra is fontos

„Ebben a játékrendszerben többször tudjuk szabadon megjátszani őt. Jobban kiveszi a részét ennek köszönhetően a játékból, amikor pedig szabadon mozoghat, és a csapat ennyire kompakt, úgy pozíciójában ő a világ legjobbja. Próbálkozunk persze más játékrendszerekkel is.”

A csapat jobboldala erősítésre szorul?

„Nem foglalkoztat a kérdés, ez még a jövő zenéje. Jelenleg boldog vagyok azzal a kerettel, amivel rendelkezem. Ha senki nem távozik, nekem úgy lenne a tökéletes.”

Mi változott Frenkie de Jongnál?

Az önbizalma. Otthonosabban érzi magát most a csapatban, mint korábban, nagyobb szabadságot kap a pályán. A Real Madrid ellen többször tudott feljebb lépni, még akkor is, ha a védekező középpályás posztján szerepelt. Mindene megvan ahhoz, hogy posztján az egyik legjobb legyen. Igyekszünk olyan feltételeket teremteni számára, ahol a legjobbját nyújthatja, ő pedig él is ezzel.

Új rendszerre váltanak a győzelem miatt?

„Lesznek meccsek, amikor négy középpályással játszunk majd, és lesznek olyanok is, amelyeken másképp fogunk. Minden az adott ellenféltől függ.”