Xavi: „Piqué távozása? Olykor nehéz döntéseket kell meghoznom”

Az FC Barcelona vezetőedzője, Xavi Hernández pénteken délután megtartotta az Almería elleni bajnokit megelőző sajtótájékoztatóját, melyen a legtöbb kérdést nem meglepő módon Gerard Piqué távozásával kapcsolatban kapta. A tréner elmondta, óriási tisztelője korábbi csapattársának, edzőként azonban a csapatot kell előtérbe helyeznie a döntések pillanatában, így volt ez a legendás védő esetében is. Piqué döntött: távozik […]

Az FC Barcelona vezetőedzője, Xavi Hernández pénteken délután megtartotta az Almería elleni bajnokit megelőző sajtótájékoztatóját, melyen a legtöbb kérdést nem meglepő módon Gerard Piqué távozásával kapcsolatban kapta. A tréner elmondta, óriási tisztelője korábbi csapattársának, edzőként azonban a csapatot kell előtérbe helyeznie a döntések pillanatában, így volt ez a legendás védő esetében is.

Piqué döntött: távozik

– Fontos mérkőzés lesz a holnapi, a győzelmünkkel nyomás alá helyeznénk a Real Madridot. A meccs ugyanakkor egyben Gerard búcsújáról is szól majd, aki minden elismerést megérdemel az itt eltöltött éveiért, a fantasztikus karrierjéért. Az elmúlt időszakban kevésbé érezte már magát fontosnak és hasznosnak, tisztában vagyok ezzel, mivel négyszemközt beszéltünk erről még a szezon elején. Az élet rendje az, hogy ha eljön az idő, akkor az idősebbek hátra lépnek, teret adva a feltörekvő fiatalságnak. Közös megegyezéssel távozik, ez egy gesztus Geri felé, csak ismételni tudom magam, megérdemli, hogy a Barcelona méltóképpen értékelje őt, igazi legendaként.

Mint mondtam, a nyáron leültünk egymással és átbeszéltük a terveinket. Őszintén bevallom, az volt edzői pályafutásom eddigi legnehezebb beszélgetése, elvégre nagyra tartom őt, de velem is megtörtént ez, így tudtam, mit kell tennem. Nehéz erről beszélni, a döntéséről a héten tájékoztatott minket.

– A felelősség az enyém, nekem pedig azt kell néznem, hogy mi a legjobb a csapat számára. Ennek ellenére megérintett és nehéz volt megtennem ezt a lépést vele, elvégre évekig csapattársak voltunk, de edzőként nem gondolhatok erre. Döntést kellett hoznom a csapat érdekében, ez pedig sokszor fájdalmas és kellemetlen, de ez van. Nem tudom, hogy tisztességes volt-e ez vele szemben, én mindenesetre mindig őszintén beszéltem vele, csakúgy, mint mindenki mással a keretből. Példakép a csapat és a többi kapitány számára is. A döntés végig az ő kezében volt, ő döntött úgy, hogy feláll és távozik. Ez a profi futball velejárója, nem lehetünk elég hálásak a szolgálataiért, mindig a maximumot hozta ki a lehetőségekből, igazi győztes, igazi vezér volt. A kapcsolatunk nem romlott meg ettől, továbbra is remek a viszonyunk.

Visszatérés? Elképzelhető, hogy egy nap elnökként jön vissza a klubhoz. A személyisége és a kapcsolatai mindenesetre megvannak hozzá.

– Ha nem így döntött volna, hanem azt mondja, hogy itt marad a következő egy-két évben is, nekem azzal se lett volna problémám, a hozzáállása ugyanis kifogástalan volt az utolsó percig. Mindig kivette részét a csapatmunkából, soha nem panaszkodott. Edzőként ugyanakkor az is a dolgom, hogy felvázoljam a játékosaimnak a jelenleg aktuális helyzetet, és ismétlem, ez lehet olykor kellemetlen is, még inkább igaz ez, ha korábbi csapattársaimról, mint Dani Alvésről vagy Piqué-ről beszélünk. Ez a munkám velejárója.

Hogyan hat a távozása a téli átigazolási időszakra?

– Meglátjuk, hogy képesek leszünk-e igazolni. A tervünk az, hogy szerződtetünk egy középhátvédet, de a tervezés időszaka majd csak ezután jön. Az Osasuna elleni mérkőzés után ülünk le tárgyalni a vezetéssel. Vannak azonban tehetségeink az akadémián, ilyen például Chadi Riad is, aki előtt fényes jövő előtt áll. Geri távozásával nem csak egy vezért, hanem egy komoly személyiséget is veszítünk. A világ egyik legjobb védője, ott van Migueli, Puyol, Beckenbauer, Baresi, Ferdinand és Terry között.

A mérkőzésről

– Mindenki tudja Rubiról, hogy egy fantasztikus edző, jó barátok vagyunk, kiválóan ismerjük egymást. Nem tudni, milyen felálláshoz nyúl majd, négy vagy ötvédős rendszert választ. Otthon mindenesetre nagyon szívósak és rendre gyorsan játszanak.

Ki lesz a védekező középpályás?

– Ismételni tudom csak magamat, ez nagyban függ az aktuális ellenféltől. A legfontosabb szempont, hogy egyensúlyt adjon a középpályán. Busi jobb, ha emberfogást alkalmaz az ellenfél, Frenkie pedig akkor, ha szabadabban mozoghat, Kessié picit ennek a kettőnek a keveréke, minden az adott mérkőzéstől függ.

Mit gondol a világbajnokságról?

Figyelemmel követem a legtöbb csapatot, meglátásom szerint jelenleg az argentinok és a brazilok egy lépéssel mindenki előtt járnak, de egy világbajnokságon nem lehet biztosat tippelni. Nagyon szoros küzdelem lesz. A spanyolok erősek, akárcsak az angolok és a franciák is.

További tartalmak: