Vitor Roque: „Készen állok arra, hogy a Barcelonában játsszak”

A ‘Diario Sport’ című katalán napilap készített exkluzív interjút a Barcelona által is megkörnyékezett 18 éves brazil csatártehetséggel, Vitor Roquéval. A játékos nemrég nyerte meg hazájával az U20-as Copa Americát, ahol 6 találattal társgólkirály lett honfitársával, Andrey Santosszal, aki nemrég igazolt a Chelsea-hez. Felkészültnek érzed magad arra, hogy Európába igazolj, és esetleg a Barcelonában szerepeljél? […]

A ‘Diario Sport’ című katalán napilap készített exkluzív interjút a Barcelona által is megkörnyékezett 18 éves brazil csatártehetséggel, Vitor Roquéval. A játékos nemrég nyerte meg hazájával az U20-as Copa Americát, ahol 6 találattal társgólkirály lett honfitársával, Andrey Santosszal, aki nemrég igazolt a Chelsea-hez.

Felkészültnek érzed magad arra, hogy Európába igazolj, és esetleg a Barcelonában szerepeljél?

„Természetesen. Ezért dolgozom minden nap. A tavalyi szezonban több rangos tornán is lehetőséget kaptam, amely sokat segít, hogy felkészüljek az Európában rám váró kihívásokra. Nagyon boldog vagyok, hogy 18 éves koromra eljutottam odáig, hogy Európából keresnek. A célom továbbra is alázatosan dolgozni, és Isten segítségével hiszem, hogy sikeres lehetek.”

A Barcelona már felkereste a klubodat, hogy érdeklődjön irántad. Hogyan kezeled ezt a helyzetet?

„Igyekszem csak a jelenre koncentrálni, minden nap keményen dolgozni, a legjobbamat adni az Athléticóban. Biztos vagyok abban, ha így folytatom, lehetőségem lesz egy Európa csapathoz szerződni.”

Mit érzel, amikor minden mérkőzésen azt látod, hogy a Barça egy megfigyelője csak téged néz?

„Csak motiválóan hat rám. Nagyon jó indoknak látom, hogy egyre többre vágyjak, egyre feljebb akarjak kerülni, amiért mindent meg is teszek.”

Sikerült 18 éves korodra elérni azt, hogy a Barcelona ennyire konkrétan érdeklődjön irántad. Mindez azt mutatja, hogy különleges tehetség vagy?

Úgy gondolom, hogy igen, de alázatosnak kell maradnom, hogy sikeres lehessek. Így mindig csak Istenről és a munkáról beszélek majd, mert ettől leszek az, aki. Enélkül a kettő nélkül nem lennék most ilyen helyzetben.

Ideális hely lenne számodra a Barcelona, ha azt nézzük, hogy hány brazil játékos szerepelt már Katalóniában?

„Igen, de ez nem csak az én álmom beteljesülése lenne, hanem állítom, minden játékosé. Ha végül a Barçában kötök ki, az óriási öröm lesz nekem és a családomnak is. Ehhez azonban továbbra is keményen kell dolgoznom, és bízni abban, hogy idővel megvalósul.”

A klubnál, mely a hazai tripláért harcol, jelenleg Robert Lewandowski a csatár. Mi az, ami a leginkább felkelti a figyelmedet az esetében?

„Sokszor néztem őt a tévében, és ami a leginkább feltűnt benne azok a kivételes befejezései voltak. Óriási erőssége ez. Igazán látványos játékos, már a Bayern Münchennél is követtem, most pedig szintén ezt teszem.”

Ideális lenne számodra, hogy mellette tanulhass a következő idényben?

„Természetesen. Ha egy ilyen szintű csatár mellett dolgozhatnék minden nap, akkor rengeteg dolgot leshetnék el tőle. Ha ez megtörténik, úgy nincs kétségem afelől, hogy nagyon fontos időszak lesz karrierem szempontjából. Csodálatos lenne.”

Alig érkeztél meg új klubodhoz, máris húzóemberré váltál és a Libertadores Kupában is letetetted névjegyedet. Mit gondolsz, képes lennél ugyanígy berobbanni a Barcelonánál is?

„Erre sajnos előre nem tudok válaszolni. A fejemben mindig az jár, hogy azonnal a csapat segítségére legyek, de nyilván időbe telne alkalmazkodni a Barça játékstílusához, meg úgy önmagában, az európai labdarúgáshoz.”

Mit gondolsz Gaviról és Pedriről, akik már hozzád hasonló korban a Barça sztárjai lettek?

Még több motivációt, mert tudom ,hogy a klub nem a játékosok életkorát nézi, hanem a tehetségüket.

A Barça úgy tekint rád, mint „a brazil Luis Suárezre”. Mit gondolsz, tényleg van hasonlóság a játékotokban?

„Igen, egy nagy hasonlóság szerintem is van közöttük. Mindketten szeretjük a testünket, a fizikumunkat használni a játékunkban, ahogyan a kapu előtt is erősek vagyunk.”

Ahogyan a folyamatos versenyszellem is…

„Való igaz, ez a szellemiség megvan a dél-amerikaiakban. Ez a felfogás megkülönböztet minket a többi játékostól.”

Viselkedéseddel megtöröd azt a külföldön kialakult közhelyet, miszerint a brazilok csak szórakozni szeretnek a labdával, ezzel pedig sokszor lassítják és gátolják a játékot?

„Azt gondolom, hogy igen. Minden idegszálammal a játékra koncentrálok. A kezdősípszótól a maximumot próbálom nyújtani, úgy megyek bele minden párharcba, mintha egy tányér ételért kellene harcolnom, és mindent meg kell tennem azért, hogy csillapítsam éhségemet.”

Inspirál téged Luis Suárez barcelonai sikerkalandja?

„Természetesen. Most itt játszik a Grémióban, és remélem, hogy amikor találkozunk, tudunk majd mezt cserélni. Nagyon szeretném megszerezni a gyűjteményembe az övét. Inspirált az, amit láttam tőle a Barcelonában. Remélem, ha én is oda kerülök, akkor ugyanilyen sikeres lehetek.”

Különleges csata lesz köztetek a pályán?

„Igen, ebben egészen biztos vagyok. Mindig őt használtam a FIFA-ban, néztem a játékát a tévében, és most itt a lehetőség előttem, hogy ellene játsszak élőben.”

Mit kérdeznél tőle, ha lehetőséged lenne beszélgetni vele?

„Arra lennék kíváncsi, hogy mi a titka. Szeretném, ha elmagyarázná nekem, hogyan képes ilyen sokáig a legmagasabb szinten teljesíteni, ugyanolyan elánnal és győzni akarással.”

Elégedett vagyok az U20-as Copa Américán bemutatott teljesítményeddel, aminek köszönhetően igazán felfigyelt rád a Barcelona?

„Igen, minden tőlem telhetőt megtettem, a végén pedig megnyertük a tornát Brazíliával, én pedig gólkirály lettem. Nagyon jó munkát végzett az egész csapat.”

Láttad, hogy ezen a tornán korábban kik voltak gólkirályok?

„Igen (nevet).”

Mit jelent számodra ott látni a nevedet Romário, Adriano, Neymar vagy Cavani mellett?

„Nagyon különleges. Nagyon nehéz dolog viselni a kilences számot a braziloknál, rengeteg nagy játékosé volt ez korábban. Ami a kupát illeti, ez kétségtelenül egy nagyon fontos mérföldkő lesz a karrieremben.”

Ki a legnagyobb focibálványod?

„Neymar. Egy rendkívüli kvalitásokkal rendelkező srác, aki a brazil futball minden erényét magában hordozza. Óriási inspiráció számomra a játéka.”

Más poszton játszotok. Neymar tízes, te pedig vérbeli kilences.

„Igen, de ő is brazil, akárcsak én. Szeretném, ha ugyanolyan sikeres lehetnék Európában, mint ő.”

Cristiano Ronaldo a Real Madridban töltött évei miatt nem tartozik a kedvenceid közé?

„Nincs ilyenről szó. Nagyon tetszik, ahogyan dolgozik minden nap, ahogyan hozzááll a futballhoz, óriási versenyző. Én is azt vallom, hogy elengedhetetlen ma a jó fizikum ahhoz, hogy a legmagasabb szinten tudj teljesíteni.”

Milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie jelenleg egy kilencesnek?

Röviden és tömören: mindkét lábbal jól kell tudnod tüzelni, a tizenhatoson kívül és belül is hasznos játékot kell hoznod, végezetül pedig a gólpasszokből is ki kell venned a részedet.

A támadósor mindhárom posztján otthonosan mozogsz?

„Igen, abszolút. Amikor a Cruzeiróban debütáltam, akkor jobbszélső voltam. Itt most, az Athléticóban folyamatosan a középcsatár helyén szerepelek.”

Úgy érzed, hogy egy olyan klubban vagy, amely tökéletes ugródeszka a karriered beindításához?

„Igen. Az Athlético Paranaensében mindig is kiváló focisták játszottak. Legutóbb például Bruno Guimarães, aki most a Newcastle alapembere, és a legutóbbi világbajnokságon is ott volt a válogatottal.”

Most egy csapatban játszól Fernandinhóval. Mit mond neked?

„Folyamatosan igyekszik tanácsokkal ellátni. Folyamatosan felhívja a figyelmemet arra, hogy az európai fociban mennyire fontos a jó és gyors döntéshozatal, máskülönben nem tudsz érvényesülni.”

És mit mondott neked Scolari, amikor együtt dolgoztál vele?

„Hihetetlen ember, aki rengeteg hibámra hívta fel a figyelmet, és segített is ezeket javítani. Azt mondta nekem, hogy mindig legyek nyugodt a pályán és azon kívül is, de mindenekelőtt alázatos.”

A következő, 2026-os világbajnokság kezdetekor 21 éves leszel…

„Mindenképpen szeretném bejátszani magam az új generációs brazil csapatba. Egyértelmű cél számomra, hogy ott legyek Amerikában, elvégre mindig is erről álmodtam.”

Kérdezz-felelek:

A stadion, amelyben játszani akarsz? Camp Nou.

A legjobb barátod? Robert Renan [az U20-as csapat középhátvédje – a szerk.].

A legjobb edződ? Luiz Felipe Scolari, akivel döntőbe jutottunk a Libertadores Kupában.

A világ legjobb játékosa? Neymar Jr.

Kedvenc játékosod egy korábbi érából? Ronaldo Nazário és Adriano.

Példakép, aki nem futballista? LeBron James.

Gól vagy gólpassz? Gól.

Legjobb erényed? Egy igazi harcos vagyok.

Legnagyobb hibád? Néha túl szerény vagyok.

Megszokás? Rendre korán kelek.

A legnagyobb álmod? Ott lenni Brazíliával a 2026-os világbajnokságon.

Kivel találkoznál leginkább? Nagyon szerettem volna Kobe Bryantel.

Mennyi időt töltesz a közösségi oldalakon egy nap? Normális mennyiségben. Amikor pihenek és nem csinálok mást, akkor felnézek rájuk.

Hol látod magad tíz év múlva? Egy olyan játékosként, akit világszerte ismernek.

Ha nem játékos, akkor mi lennél szívesen? Erőnléti edző.

Mennyi tetoválásod van? Egy sem.

Miért? Mert nem szeretem őket.

Mit fogsz csinálni most, hogy nagykorú lettél? Megszerzem a jogosítványomat!

További tartalmak: