Xavi: „Akkor sem hagyok fel a panaszkodással, ha ez egyeseknek szúrja a szemét”

Rendkívül fontos mérkőzést játszik a Barcelona vasárnap délután. Xavi csapata ugyanis az utóbbi hetek egyértelműen legjobb formájában lévő csapatával, az Atlético Madriddal mérkőzik meg a Camp Nou-ban. A trénert a mérkőzésen kívül a sajtó munkatársai többek között a 15 esztendős tehetség, Lamine Yamal helyzetéről, illetve a Getafe elleni döntetlent követő kritikáiról is kérdezték. Az Atlético […]

Rendkívül fontos mérkőzést játszik a Barcelona vasárnap délután. Xavi csapata ugyanis az utóbbi hetek egyértelműen legjobb formájában lévő csapatával, az Atlético Madriddal mérkőzik meg a Camp Nou-ban. A trénert a mérkőzésen kívül a sajtó munkatársai többek között a 15 esztendős tehetség, Lamine Yamal helyzetéről, illetve a Getafe elleni döntetlent követő kritikáiról is kérdezték.

Az Atlético látogat a Camp Nou-ba

„Egy rendkívül nehéz mérkőzés vár ránk vasárnap, mivel az Atlético jelenleg talán a legjobb formában lévő csapat, nem csak az eredményeik, hanem a mutatott játék miatt is. Kiváló focit játszanak az elmúlt hetekben. Griezmann, Koke, De Paul… Cholo is fantasztikus munkát végez, rendkívül mélyről álltak fel. Az első mérkőzés szolgálhat egyfajta referenciaként, ahhoz hasonló hozzáállást kell a pályára tennünk. Megemelem a kalapom az Atlético előtt, ők az egyik legnagyobb szenvedéllyel rendelkező csapat. Csodálatos látni azt, ahogyan Cholo irányítja és hajtja őket a pálya mellől, ahogyan közvetíti nekik a saját értékeit. Akkor álltak fel a padlóról, amikor senki nem gondolta volna. Óriási szenvedéllyel meccselnek, ez teszi őket ennyire veszélyessé. Egy igazi nagybetűs csapatról beszélünk, egy családról. Őszintén mondom, annak ellenére, hogy úgy tűnik, nagyon különbözőek az elképzeléseink, rendkívül tisztelem azt, amit Cholo elért eddigi pályafutása során.”

Három meccse nyeretlenül

„Való igaz, két bajnoki óta nem tudtunk nyerni, a kupa egy másik sorozat. Rendkívül motiváltnak látom a srácokat, meg akarják mutatni, hogy nem felejtettek el nyerni. Sajnos az elmúlt két-három mérkőzésen nem tudtuk azt a szintet hozni, amit elvárnánk magunktól. Ezeknek a meccseknek az üzenete egyértelmű: leengedtünk. A cél, hogy újra a saját stílusunkat hozzuk a pályán, ne veszítsünk annyi labdát, több helyzetet alakítsunk ki és magasabban támadjunk le. Újra emelnünk kell a színvonalon.”

Lamine Yamal bekerült a keretbe

„A keretben mindenkinek adott az esély, hogy pályára lépjen. Lamine Yamal rendkívül fiatal kora ellenére is sokat segíthet a csapaton, óriási önbizalommal és tehetséggel rendelkezik. Nincs kétségem afelől, hogy játékával meghatározhat egy egész korszakot a klubnál. Minden adott nála, így nem is féltünk behívni őt, hiába még csak 15 éves. Nagyon boldognak látom őt.”

Nem foglalkoztat jelenleg Yamal szerződése, csak a jelenre koncentrálunk. Kiválóan dolgozott a héten, tetszett, amit láttunk tőle, ezért bekerült a csapatba.

Kulcsfontosságú meccs a bajnoki cím szempontjából

„Nem hiszem, mivel az összes hátralévő meccs döntőnek számít most már. Ugyanakkor tény, ha nyernénk az Atléti ellen, akkor azzal nagyon nehéz helyzetbe kerülnének a végső győzelem szempontjából. Gyakorlatilag egy riválist kiiktatnánk a versenyfutásból.”

Mi a helyzet Messivel?

„Nem érdekel jelenleg ez a téma, csak a saját feladatomra koncentrálok, ami most az, hogy megnyerjük a bajnokságot. Az igazolásokkal később foglalkozunk, így nem ez a megfelelő időpont arra, hogy Leóról vagy bármelyik másik esetleges célpontról beszélgessünk.”

Tehetséges fiatalok

„Ahogy Pedrinél jelen vannak Iniesta tulajdonságai, úgy Lamine Yamal is egy másik kategóriának számít. Elképesztően jó játékos már most is, veleszületett tehetséggel rendelkezik. Ezek a srácok döbbenetesen bátran játszanak ilyen idősen is, nem félnek egyszerűen, mi nem ilyenek voltunk annakidején.”

Dembélé felépüléséről

„Szinte teljesen felépült. A jövő héten ő is és Christensen is újra csatlakozhat hozzánk. Jó érzés, hogy ismét bővül a keret, Sergi kivételével lassan megint mindenki játékra kész állapotban van. Ami Pedri és Frenkie játékát illeti, vasárnap döntünk majd róla. Nyilvánvaló, hogy a hiányuk meglátszik a játékunk minőségén, ilyen játékosok hiánya mindenhol látható változást eredményez. Az olyan játékosok, mint Pedri és Frenkie egy egész csapat játékát képesek befolyásolni, erre pedig jó példa az elmúlt néhány hetünk.”

Čeferin és Laporta megbeszélése

„Túl sokat beszélgetünk erről a témáról. Az elnök azt mondta nekem, hogy minden rendben van, nincs ok aggodalomra. Mi kizárólag a következő mérkőzésre koncentrálunk, nyugodtak vagyunk.”

Kritizálta a Getafe elleni mérkőzés időpontját és a pálya minőségét is

„Bármit is mondok, azért kritizálni fog a média. Engem ugyanakkor ez egyáltalán nem foglalkoztat. Csinálhatnak rólam akármennyi mémet, a véleményem még nem változik meg ettől: a nap zavaró volt számunkra, ahogyan a száraz pálya is. Minden sportban kényesen ügyelnek a pálya minőségére. A golfban ha magas a fű, akkor levágják, a kosárlabdában ha nedves a pálya, feltörlik, a teniszben pedig, ha esik az eső, akkor leállítják a meccset. Mi ehhez képest a pályával szabályosan elronthatjuk a másik játékát. Nem fogom mindezt csöndben elfogadni. Az ilyen körülmények nem igazán kedveznek a játéknak, nem csoda, hogy a fiatalok nem nézik végig a meccsek nagy részét. A véleményem akkor is ez, ha az adott nap nyerünk, erre jobban oda kéne figyelni, szabályozni kell. Ha látványos focit akarunk, akkor azért tenni kell. Ha nappal játszunk, a pálya jobban kiszárad, a labda pedig lelassul. Nem fogom abbahagyni a panaszkodást csak azért, mert ez egyes embereknek nem tetszik.

Lewandowski nem találja formáját

Roberttel minden rendben van. Folyamatosan keresi, hogyan segíthetne leginkább a csapatnak. Elégedettek vagyunk vele, akkor is, ha most éppen nem találja a góllövőcipőjét. Előbb-utóbb ismét megindul majd a termelés.

Julián Araújo jövője

„Rafa Márquez kiváló munkát végez a B-csapatnál, napi kapcsolatban állunk egymással, folyamatosan egyeztetünk a játékosokkal kapcsolatosan. Ami Araújot illeti, a szezon végén döntünk a folytatásról.”

Carrasco játékáról

„Carrasco egy nagyszerű játékos. Sokat dolgozik, néha bejátssza a pálya komplett baloldalát. Keményen dolgozó, elkötelezett és óriási szívű játékosnak tartom őt. Holnap gondjaink adódhatnak, ha nem tudjuk megfelelően hatástalanítani őt.”

További tartalmak: