Xavi: Pedri kívánsága? Jelenleg nincs pénz sem Haalandra, sem Mbappéra

A Las Palmas ellen kezdi a 2024-es naptári évet a Barcelona, mely a tavalyi feljutást követően idén egyelőre a középmezőnyben helyezkedik el az élvonalban.

Kéthetes pihenőt követően folytatódik a spanyol bajnokság a Barcelona számára, mely ezúttal a Kanári-szigetekre, a Las Palmashoz látogat. A kanárik a középmezőnyben tanyáznak a korábbi Barça-edző, García Pimienta irányításával, a játékuk pedig sok szempontból hasonló éppen ezért a katalánokéhoz. A mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón Xavit kérdezték többek között az Alméria elleni meccs szünetében történt fejmosásáról, illetve az idei szezon terveiről is.

A Las Palmashoz utaznak:

„Nem lesz könnyű feladatunk. A Las Palmas egy kiváló futballt játszó csapat, Pimienta pedig egy nagyszerű edző. A felfogásuk nagyon hasonló ahhoz, amire mi is törekedünk. Támadó felfogás, háromszögelések, kemény letámadás. Jól ismerjük egymást Garcíávával, nagyra becsülöm őt. Nehéz ellenfél lesz, amelyet jól mutat az a tény, hogy az Atlético már kikapott ellenük. Jó érzéssel várjuk a meccset, jó állapotban tértünk vissza az ünnepekről, ideje ezt a pályán is prezentálni. Folytonosságra van szükségünk a játékunk és az eredmények terén is.”

A cél, hogy ismét eljussunk közel harminc lövésig, támadjunk, presszingeljünk, gólokat szerezzünk. A terv azonban ugyanez náluk is, így kemény meccset várok. Valles-re nagyon oda kell figyelnünk, elképesztő szezont hoz egyelőre.

Vitor Roque megérkezett

„Így van, végre számíthatunk rá. Nyilvánvalóan fokozatosan építjük majd be őt a csapatba, elvégre egy 18 éves srácról beszélünk. Nem terhelhetjük őt mentálisan túl rögtön az elején. Képes közepén és szélen is jól teljesíteni, kiváló formában érkezett hozzánk, rendkívül profi hozzáállása van. Óvatosan fogunk bánni vele, amiben Bojan nagy segítséget jelent majd. Raphinha és Araújo szintén itt vannak, akik beszélnek portugálul. Mindannyian segítjük őt, videókat állítottunk össze arról, nagyjából mit is várunk majd tőle.”

Versenyre kel majd Lewandowskival?

„A jelenléte jót tesz neki és mindenki másnak is a keretben. Minél nagyobb a versenyhelyzet csapaton belül, annál jobb. Fontos segítség lesz számunkra, efelől nem kételkedem. Lewandowski sem tartozik a kivételezettek közé, ami egy esetleges lecserélést illet, mindig igyekszem azokat a pályára küldeni, akikről úgy érzem, képesek segíteni a csapaton.”

Kiosztotta a játékosokat az Alméria elleni meccs félidejében

Úgy érzem szükség volt erre, a hatása pedig azonnal érződött a második félidőben, hiszen a mérkőzés képe alaposan megváltozott. A fiúk is egyetértettek velem ebben.

Aleix García érkezhet a télen?

„Nem beszéltem sem vele, sem más játékossal. Nem tudom, hogy bárki más érkezhet-e még a télen, minden a pénzügyi fair playtől függ. Meglátjuk, mire leszünk képesek. Folyamatosan kapcsolatban állok mindenesetre Laportával és Decóval.”

Iñigo Martínez jól halad a felépüléssel

„Ugyan a mostani mérkőzésre nem tud még velünk tartani, de a kupában szinte biztosan számíthatunk már rá ismét.”

Mit kíván 2024-től?

„Kupákat és sikereket, mint mindig. Szeretnénk megvédeni címünket a bajnokságban. Nagy a tét, a Bajnokok Ligájában jól teljesítettünk, a Ligában azonban komoly javulásra van szükségünk. Ezen kívül hamarosan két újabb sorozat csatlakozik be a körforgásba, a szuperkupa és a kupa. Egészséget, boldogságot és vidámságot kívánok a játékosaimnak, mindenekelőtt pedig győzelmet!”

Mi a helyzet Pedrivel?

„Jól van, minden attól függ, mikor érzi késznek magát a játékra. Remélhetőleg előbb, mint utóbb!”

Véleménye az eddigi szezonról?

„Alapvetően úgy gondolom, hogy játékban előrébb léptünk a tavalyi évhez képest, a védekezésben elkövetett hibák és az elől sorozatban kihagyott helyzetek miatt azonban ez kevésbé látványos, ez az én diagnózisom. A Girona ellen jó játékkal veszítettünk, a Real ellen saját magunkat vertük meg. Az eredmény sokszor nem adja vissza azt, ami a pályán történik. Úgy kell játszanunk, mint a Girona vagy a Real ellen, csak hatékonyabban.”

Mi aggasztja a leginkább a jelenlegi helyzetben?

A védekezésünk. Tavaly nagyon jók voltunk ezen a téren, idén azonban ez alaposan megváltozott, sok gólt ajándékozunk az ellenfeleinknek. Mindeközben elől van, hogy két-három gólt kellene szereznünk, és ezek is rendre elmaradnak, nehéz így.

Pedri Haalandot igazolná le

„Nézd, azokkal kell harcba mennem, akik itt vannak. Jelenleg nincs lehetőségünk arra, hogy ilyen játékosok leigazolására gondoljunk, most nincs pénzünk sem Mbappéra, sem pedig Haalandra. Sajnos ilyen a gazdasági helyzetünk, maradok így azokkal, akik jelenleg elérhetőek, velük kell címeket nyernünk. Már a Gamperen is figyelmeztettem mindenkit, hogy készüljenek fel, egy roppant nehéz szezon előtt állunk. A nehéz helyzet azonban nem szegte kedvemet, ugyanolyan lelkesen dolgozom, mint amikor megérkeztem. Hiszem, hogy jó úton járunk, és végül sikerünk lesz.”

Frenkie de Jong vezérré vált

„Nagyon odafigyel mindig magára, a teljesítményére, az állapotára. Kiváló játékos, roppantul magas szintet képvisel. Jobban érti a játékot, változott némileg a felfogása is. Úgy gondolom, hogy sikerült megtalálnunk a neki leginkább fekvő pozíciót, amivel folyamatosan képes számunkra megteremteni a különbséget, így még inkább érezhető, ha nincs velünk.”

Julián Araújo teljesítménye

„Kiválóan játszik egyelőre, a Las Palmas fontos tagjává nőtte ki magát. Bojan természetesen az ő játékát is folyamatosan figyeli, ahogyan a többi kölcsönben lévőét is.”

További tartalmak: