Xavi: „Egyetértek Roberttel, a futball tényleg sokat változott”

Rendkívül nehéz mérkőzés vár vasárnap este a Barcelonára. Xavi csapata az Athletic Bilbaóval mérkőzik majd meg a San Mamés stadionban. A találkozót megelőz sajtótájékoztatón a trénert kérdezték természetesen az egyre terebélyesedő Negreira-ügyről is. Az Athletic Bilbaóhoz látogatnak „Az Athletic bajnoki helyezése nem adja vissza megfelelően a játékukat, jóval többet érdemelnének. Egy elképesztően intenzív futballt játszó, […]

Rendkívül nehéz mérkőzés vár vasárnap este a Barcelonára. Xavi csapata az Athletic Bilbaóval mérkőzik majd meg a San Mamés stadionban. A találkozót megelőz sajtótájékoztatón a trénert kérdezték természetesen az egyre terebélyesedő Negreira-ügyről is.

Az Athletic Bilbaóhoz látogatnak

„Az Athletic bajnoki helyezése nem adja vissza megfelelően a játékukat, jóval többet érdemelnének. Egy elképesztően intenzív futballt játszó, erős csapatról beszélünk, akik nagyon direkten támadnak, a párharcokban pedig agresszívak. Az egyik legnehezebb mérkőzés vár ránk a hátralévő meccsek közül, szoros küzdelemre számítok. Jelenleg nem foglalkoztat minket a Clásico, a cél a kilenc pontos előny megtartása, mely után gondolhatunk majd a Real elleni mérkőzésre. Mostantól kezdve minden meccs egy döntőnek számít.”

Lewandowski felépült

„Robert kiváló munkát végez, csütörtökön csatlakozhatott a csapathoz. Igazán példaértékű a hozzáállása, az elkötelezettsége. Mindig szeretne pályán lenni, egymaga képes volt megváltoztatni az egész csapat mentalitását, nem véletlenül volt kulcsfontosságú a leigazolása. Nagyon fontos fegyverténynek tartom, hogy nélküle is képesek voltunk hozni a meccseket. Robert az első, aki megkezdi az ellenfél letámadását, szabadrúgásokat harcol ki, jól kezeli a rá fellőtt labdákat, keveset veszít el belőlük, egyszóval nagyon fontos a jelenléte számunkra. Ami Pedrit és Dembélét illeti, csak ismételni tudom magamat, az érzéseiktől függ, mikor térhetnek vissza. Egyelőre külön edzenek a csapattól, meglátjuk, mi lesz a helyzet a következő meccsig.”

Egyetértek a véleményével, a futball valóban megváltozott az elmúlt években. Robert olyan hatással van erre a csapatra, mint anno Ronaldinho vagy éppen Messi. Képes egymaga megváltoztatni egy egész öltöző hozzáállását, egy igazi vezér. A futball ma már sokkal gyorsabb, vertikálisabb, jobban az átmenetekről szól. Régebben sokkal lassabb és kontrollálhatóbb volt a játék, kevés csapat élt csak magas letámadással. Ugyanakkor ez nem változtatja meg a felfogásunkat, az ellenfeleink játéka az, ami hatással van rá. A futball sokat változott, nekünk pedig alkalmazkodnunk kell ehhez.

Több játékos is egy sárgára az eltilástól

„Tisztában vagyunk ezzel, de holnap egy nagyon fontos mérkőzés vár ránk, így nem foglalkozhatunk ezzel. Mindent bele fogunk adni, amennyiben pedig valaki emiatt nem játszhat a Real ellen, úgy nem fog játszani. Nem gondolunk most a Clásicóra.”

Eric García játékpercei

„Beszélgettem vele a helyzetéről, kifejeztem neki a sajnálatomat, mert több percet érdemelne. Óriási versenyhelyzet van a posztján, a Barcelona pedig egy nagy klub. Eric a jelen és a jövő egyszerre, számítok rá.”

Szerződéshosszabbítás

„Nehezen látom magamat a Barcelona Fergusonjaként, maradjunk ennyiben. Hálával tartozom az elnöknek, hogy elégedett az én és a stábom munkájával. Joan mindig nagyon őszinte volt velem, megmondta, amit gondolt, ezért pedig elismerésem. Remélem még sok évet tölthetek ennek a klubnak a kispadján, de erről az eredmények döntenek, nincs tehát itt az ideje, hogy erről beszéljünk. Még majdnem a bajnokság fele hátra van, nem dőlt el tehát semmi. Nem szabad a pontelőnyünkön gondolkodni, ki kell mennünk és harcolnunk kell minden pontért. Holnap egy nagyon agresszív csapat jön velünk szembe, akik nem gondolkodnak… Két hét van még a válogatott szünetig, kulcsfontosságú meccsek jönnek.”

Beszéltünk már a hosszabbítás kapcsán, de elmondtam neki, hogy jelenleg a mérkőzésekre és a szezon lehető legjobb lezárására koncentrálok. Közel állunk mindenhol a sikerhez, de ez még nem jelenti azt, hogy sikerült is megcsinálni a feladatot. A jelenlegi helyzetben edzőként jobb, ha a sportszakmai részre koncentrálsz a szerződésed helyett.

Az átigazolási időszakról

Gyakran beszélgetek Laportával erről a témáról, de még korainak érzem erről kérdezősködni. Biztos, hogy mindent elkövetünk majd azért, hogy erősítsünk, ő maga is mondott olyan pozíciókat, ami javításra szorulna. Meglátjuk, hogy kik lesznek a távozók… Folyamatosan kapcsolatban vagyunk egymással. Ami Mateu Alemany-t illeti, kiemelkedő munkát végez. Egy fantasztikus csoporttal dolgozhatok a keret megerősítésén. Mateu egy igazi vezér, egy nagyon megbízható ember, nem kérhetnék tőle egyszerűen többet… Ő és Jordi kiváló munkát végeznek, és bízom abban, hogy ez a csapat még sokáig együtt marad.”

A Negreira-ügy

„Aggodalommal tölt el ez az ügy, ugyanakkor ezekre a kérdésekre az elnöknek kell válaszolnia. Azért vagyunk itt, hogy focizzunk, ez pedig nem ehhez kapcsolódik, csak ártana nekünk, ha elkezdenénk beszélgetni erről. A mi dolgunk az, hogy taktikailag felkészüljünk az aktuális ellenfelünkre. Ez nincs kihatással a pályán mutatott teljesítményünkre, ellenben egy győzelem és egy vereség nagyon is befolyásoló tényező lehet.”

Araújo eltiltott

„Komoly érvágás számunkra a hiánya, főleg a Bilbao ellen… Ugyanakkor vannak játékosaink erre a posztra, képesek vagyunk pótolni a hiányát.”

Gil Manzano fújja a sípot

„Három ponttal szeretnénk távozni, úgy, hogy senkit nem tiltanak el a következő meccsről, ugyanakkor néha taktikázni kell, ehhez pedig Gil Manzanónak nincs semmi köze. Ez része a játéknak. Igyekszünk óvatosak lenni ugyanakkor, amennyire csak lehet.”

Inaki és Nico Williams gondokat okozhatnak

„Mindketten nagyon veszélyes játékosok, akik egyszerre erősek és gyorsak is. Folyamatos fenyegetést jelentenek majd számunkra egy-egy kontratámadásnál. Nagyon kell figyelnünk arra, hogy a lehető legjobban kordában tartsuk őket. A védekezésünkkel elégedett vagyok, mindenki kiveszi belőle a részét, sok párharcot nyerünk. Támadásban azonban muszáj lesz előre lépnünk. Nem vagyok ugyanakkor ideges, tudom, hogy képesek leszünk teljesíteni egy ilyen nehéz helyszínen is.”

Ansu Fati helyzetéről

„Igyekszünk minél inkább bíztatni őt, kiemeljük, miben lépett előre. Nagyon kellene neki néhány gól, hogy helyre kerüljön végre az önbizalma.”

További tartalmak: