Xavi: „Pep a világ legjobb edzője, én pedig még csak most kezdtem”

Az FC Barcelona vezetőedzője, Xavi Hernández szombat délután tartotta a Getafe elleni bajnokit megelőző sajtótájékoztatóját. A trénert kérdezték több játékos jövőjéről, illetve arról is, hol áll jelenleg Pep Guardiolához képest. Egy védekező Getaféra számít „A Getafe egy rendkívül agresszív, párharcokat kereső csapat, mely rendre nagyon megnehezíti ellenfelei dolgát. Sok párharcra számítok. Jó munkát végeznek, általában […]

Az FC Barcelona vezetőedzője, Xavi Hernández szombat délután tartotta a Getafe elleni bajnokit megelőző sajtótájékoztatóját. A trénert kérdezték több játékos jövőjéről, illetve arról is, hol áll jelenleg Pep Guardiolához képest.

Egy védekező Getaféra számít

„A Getafe egy rendkívül agresszív, párharcokat kereső csapat, mely rendre nagyon megnehezíti ellenfelei dolgát. Sok párharcra számítok. Jó munkát végeznek, általában öt védővel játszanak, ami komoly próbatétel elé állít majd minket. Egy nehéz ellenfélről beszélünk, akik átengedik neked a labdát és visszahúzódnak a kapujuk elé. Elég nagy a pontelőnyünk, a célunk az, hogy megőrizzük ezt. Meg akarjuk nyerni a bajnokságot, de ehhez még sok meccset kell nyernünk, többek között ezt is.”

A fiatalok játékpercei

„Egyszerű a képlet: azok játszanak majd, akikkel szerintünk a legnagyobb az esély a győzelemre. Elég mély keretünk van ahhoz, hogy a hiányzók ellenére is képesek legyünk felvenni a versenyt. Nem hiszem, hogy most jött el a tesztelés ideje.”

Pedri és de Jong még nem áll készen

A jövő héten már újra számolhatunk a legtöbb sérültünkkel. Akár már erre a mérkőzésre is készen állhattak volna, de nem akartunk semmiféle kockázatot vállalni, jobb várni még egy hetet, addigra százszázalékos állapotban lesznek.

A jobbhátvéd poszt

„Meg vagyok elégedve azokkal, akik ezen az oldalon szerepelnek. Hamarosan elkezdünk majd intenzívebben készülni a következő szezonra, de azt gondolom jelenleg, hogy ez a pozíció jól le van fedve. Koundé, Araújo, Sergi Roberto és akár még Baldé is bevethető itt.”

Vonattal mennek Madridba

„Korábban nem nagyon csináltunk ilyet, mert túl hosszú lett volna az út. Most viszont délután lépünk pályára, így elérkezettnek láttuk az időt, hogy kipróbáljuk ezt is. Szeretnénk, amennyire csak lehet, megóvni környezetünket.”

Umtiti helyzete

„Nem ez a megfelelő időpont arra, hogy olyan játékosról beszéljek, aki nincs velünk. Látjuk, hogy eléggé jól beilleszkedett Olaszországban, a következő évre történő felkészülésnél számításba vesszük majd az ő helyzetét is.”

Egyre közelebb a bajnoki cím

„Mint már mondtam, komoly pontelőnyünk van, a következő három-négy mérkőzés megnyerése esetén már majdnem biztosan bajnokok lennünk. Nyilván ez függ attól is, hogy mit játszanak a riválisaink. A cél, hogy behúzzuk ezeket a találkozókat, akkor pedig gyakorlatilag bajnokok vagyunk.”

Eric García ismét a középpályán?

„Alapvetően középhátvéd, elvégre itt játszott egész életében, ez teljesen nyilvánvaló. Ugyanakkor azt gondoljuk, hogy megvannak a szükséges képességei ahhoz, hogy a védekező középpályás posztján is jól teljesítsen. Jól helyezkedik, jól passzol, párharcokat nyer, ezt láthattuk az Elche ellen is.”

A hosszabbításáról

„Boldog vagyok, hogy a klub ennyire értékeli a munkámat. Napi szinten beszélgetek az elnökkel, Jordival és Mateuval. Most a bajnokság megnyerésére kell koncentrálnunk, amikor ez sikerül, leülhetünk tárgyalni a szerződésemről is.”

A bajnokság fontossága

„Nem tudom, hogy a Real Madrid mennyire koncentrál a bajnokságra, ezt a kérdést nekik kéne feltenni. Amit én tudok az az, hogy erős ellenfelekkel kell szembenéznünk. Mikor látod a Realt vagy az Atléticót, láthatod azt is, mennyire erős csapatok ezek.”

Gavi jövőjéről

Nem látok Gavi fejébe, ahogyan máséba sem, de nem hiszem, hogy el akarna hagyni minket, elvégre boldog itt. Mindössze 18 éves és már most rendkívül fontos tagja a csapatnak, szinte mindig a kezdőben kap helyet, minden ide köti, mindene megvan itt, nagyon fényes karrier áll előtte. Úgy vélem, hogy a jövője itt van, más kérdés persze, hogy ő mit gondol.

Laporta sajtótájékoztatót tart

„Joan hétfőn kiáll a mikrofon elé, és több dologról is beszél majd. Ő az elnök, neki kell megtenni ezt.”

Mennyire befolyásolja Lewandowski játékát Pedri és Dembélé hiánya?

„Tagadhatatlan, hogy a hiányzók befolyásolják az ő játékát is. Ha hiányzik a kezdőcsapatodból kér-három játékos, akkor az megmutatkozik, csinálhatsz bármit. Sajnos mi sem vagyunk kivételek ez alól, megérezzük a hiányukat. Pedri, Frenkie és Dembélé rengeteget adnak nekünk támadásban, így ha nincsenek velünk, az meglátszik a támadójátékunkon.”

Lehet-e annyira sikeres mint Guardiola?

„Számomra Pep a világ legjobb edzője, egy brilliáns elme. Bárki is kerüljön a csapatához, azon látszódni fog a munkájának a keze nyoma. Mindig igyekszik változtatni, valami újat kialakítani. Nem szeretném magamat hozzá mérni, elvégre én még csak nemrég kezdtem edzői pályafutásomat. Remélem ugyanakkor, hogy idővel velem is olyan magasra juthat a Barcelona, mint vele, és nem magam miatt mondom ezt, hanem a klub szempontjából.”

Ansu jövőjéről

„Beszélgettem Ansuval, de egyelőre semmilyen konkrétummal nem számolhatok. Egy játékos karrierje hullámhegyekből és hullámvölgyekből áll, napról napra változhat a helyzet. Lehet, hogy most rossz a helyzete, de jövő héten meg minden megváltozik. Nem döntöttünk még arról, hogy kinek kell távoznia a nyáron.”

Pablo Torre keveset játszik

„Mindenki fontos tagja a csapatnak, Pablo is. Amennyiben velünk nem léphet pályára, úgy még mindig ott a B-csapat számára. Hogy mi lesz vele a nyáron, nem tudni, addig még van majdnem két hónapunk. A legfőbb célunk, hogy megnyerjük a bajnokságot, ami nem lesz egyszerű feladat, sok mérkőzés van még hátra ugyanis. Dönteni fogunk róla is a szezon végén.”

Busquets maradása

Számomra Sergio nyugalma a legfontosabb, hogy segítsen nekünk a hátralévő meccseken. Ami a maradását illeti, nem hiszem, hogy Leo érkezésétől függ a döntése….

Lewandowski fájdalommal játszott

„Robert nagyon elkötelezett a csapat irányába, melyet jól mutatja az is, hogy nem ez volt az első alkalom, hogy fájdalmak közepette is pályára akart lépni. Mindig ott akar velünk lenni, segíteni nekünk.”

További tartalmak: