Egyesek készek visszatérni a spanyol válogatottba?

Közeledhetnek a Spanyol labdarúgó-szövetség (RFEF) és a „lázadó” játékosok álláspontjai a következő hetekben? A Relevo legfrissebb cikkében arról értekezett, hogy az idő egyre csak fogy a következő világbajnokságig, a felek pedig hajlandóságot mutatnak a problémák megoldása felé.

Az idő nem mindig gyógyít be mindent, de segít hidakat építeni két olyan álláspont között, amelyek nemrég még nagyon távolinak tűntek egymástól. Hat hónappal a következő női világbajnokság előtt Jorge Vilda, a spanyol válogatott szövetségi kapitánya és a 15+2 lázadó játékos egy része között talán elindulhat ismét a párbeszéd a hogyan továbbot illetően, elvégre a torna kezdete egyre csak közeledik. Vilda rendelkezésére még két válogatott szünet áll, hogy a lehető legjobban összecsiszolja a csapatot, ehhez azonban ő maga is tudja, hogy szüksége lesz minél többre azok közül a játékosok közül, akik még szeptemberben küldtek levelet a szövetségnek vagy éppen támogatásukról biztosították ezeket a játékosokat (Alexia és Paredes).

A ‘Relevo’ legfrissebb cikkében Mayca Jimenez és Sandra Riquelme arról értekezett, hová is vezethetnek a tárgyalások.

Mint írják, a jelenlegi helyzet tarthatatlan, mindkét félnek át kellett gondolnia a saját álláspontját és némileg engednie ebből, legfőképpen a játékosokra igaz ez, ugyanis egy világbajnokság minden játékos nagy álma, pláne azt szemlélve, hogy mekkorát fejlődött az utóbbi időszakban a női futball. Mindannyian tisztában vannak azzal, hogy radikális változások nem várhatóak már, és mindkét félnek engednie kell. A fent emlegetett ok miatt több játékos is nyitott a válogatottba való visszatérésre, néhányan azonban kivárnak, nem hoztak még döntést. Mindenkinek a célja közös: megoldást találni arra a helyzetre, ami kialakult, elvégre mindenki szeretne ott lenni a világbajnokságon, hogy hazáját képviselje. A szövetség is tisztában van azzal, hogy a szóban forgó játékosokkal a válogatott akár a végső győzelemre is esélyes lehetne a tornán.

A spanyol futball, mely belülről falja fel önmagát

A válság akkor mélyült el igazán a játékosok és az edző között, amikor Vilda olyanokat hívott be a tavalyi Európa-bajnokságra, akik alig játszottak klubjukban, míg többeket is otthon hagyott, akik meghatározóak voltak csapatuknál. A keret értetlenül állt továbbá Jenni Hermoso mellőzése előtt is, aki remek számokat hozott utolsó barcelonai idényében. Ő azóta egyébként visszatérhetett a csapatba, annak ellenére is, hogy Alexiával és Irene Paredesszel közösen támogatásáról biztosította a tizenöt érintett játékost, akik levelet küldtek a szövetségnek. A gondokat csak tetézte Alexia súlyos sérülése, mely jókora pofont adott a csapat egyébként is megtépázott önbizalmának, aztán jött a németek elleni 2-0-ás vereség, még a csoportban, végül pedig az angolok elleni bukás a negyeddöntőben. A játékosok a stáb gyökeres átvariálását kérték a szövetségtől, részben a rossz edzésmódszerek, részben pedig a rossz keretösszetétel miatt.

A legtöbb érintett azóta a sajtó erre irányuló kérdéseire nem kívánt válaszolni, mindannyian azt hangsúlyozták, hogy a nézeteltéréseket nem a médián keresztül, hanem egymás között kell rendezniük. A Barcelona védője, Mapi León ellenben egy interjúban elmondta, ha a világbajnokságról való lemondásával megvéd egy olyan ügyet, amelyért teljes mellszélességgel kiáll, úgy kész ennek megfelelően cselekedni.

A cikk kiemeli továbbá, hogy még akkor is, ha mindenki visszatérne, nem biztosított többek helye a csapatban, mivel az elmúlt hónapokban többen is kivívták Jorge Vilda bizalmát, leginkább a Real Madrid játékosait kell itt megemlíteni.

Jorge Vilda, az érinthetetlen

Azzal már minden játékos tisztában van, hogy nem tudnak olyan nyomást gyakorolni a szövetségre, hogy az menessze a 2015 óta hivatalban lévő Jorge Vildát. Rubiales és csapata teljesen rugalmatlan ebben a kérdésben. Vilda két alkalommal irányította Spanyolországot az Európa-bajnokságon (2017-ben és 2022-ben), mindkét alkalommal a negyeddöntő jelentette a végállomást. Ami a világbajnokságokat illeti, a 2019-es torna után az idei lesz számára a második ilyen esemény. Négy éve a végső győztes Egyesült Államok verte ki őket a legjobb tizenhat között, Megan Rapinoe két büntetőjével. A tréner szerződését meglepetésre még a tavalyi Eb előtt meghosszabbították, egészen 2024-ig, ez pedig tovább növelte a játékosokban egyre csak gyűlő elégedetlenséget, elvégre történhet bármi a tornán, Vilda folytatja a munkát.

A Barça és a Real között feszülő ellentét

Mint feljebb már megjegyeztem, az események teret nyitottak több Real Madrid-játékosnak is az utóbbi időben, akik így bejátszhatták magukat a csapatba, Vilda bizalmába férkőzhettek, mindeközben az ősi rivális Barcelona legtöbb spanyol játékosa a „lázadók” között szerepel. Amennyiben egy csapatban kell szerepelniük, úgy ez ismét egy rendkívül kemény feladatot állít majd a szövetségi kapitány elé. Hogy mennyire mély a válság a játékosok között, azt az őszi klasszikus is jól prezentálta. A 4-0-ás Barcelona győzelmet hozó találkozón a lelátón is zajlott a harc nem csak a pályán. A katalán szektorból a „Vilda, azonnal menj” vagy a „Vilda, mondj le” rigmusok hallatszottak, míg a fehér oldalról a „Vilda, maradj” érkezett válaszul. Voltak olyan madridi érzelmű szurkolók is, akik ennél is tovább mentek, és „Te nem mész a világbajnokságra!” bekiabálással próbálták heccelni a Barça lányait.

A helyzetet csak tovább rontja, hogy a legtöbb elégedetlen játékost a Barcelona adja, míg a Real Madrid egyet sem, ugyanakkor az eredeti terv nem ez volt. Az egyik augusztusi végi-szeptember eleji válogatott szünetben a rivális játékosok összeültek és beszéltek a problémákról. A madridiak azonban végül nem mertek újat húzni a szövetséggel, így nem küldték el levelüket feléjük, ez pedig haragot szült a barcelonaiakban, akik elárulva érezték magukat.

Két hónappal ezután jött a már feljebb emlegetett Clásico, amelynek egyik legfeszültebb pillanata Aitana Bonmatí és Misa találkozása volt, már a mérkőzés lefújását követően. A felvételek alapján a Barça középpályása azt mondja: „Hagyj engem békén…”, amikor a kapus közeledni próbál hozzá búcsúzásul. Misa ezt követően könnyekben tört ki. A történetre Aitana a Twitteren tett pontot, miután a következőt írta: „Csak mi, akik a pályán vagyunk, tudjuk az igazságot. Hátat fordítasz a viták elkerüléséért? Elég a spekulációból és a félretájékoztatásból. Maradjunk a mai eredménynél. Força Barça!”

Öt meccsük van még felkészülni

Alig egy hónap múlva Spanyolország Ausztráliával, Jamaicával és Csehországgal mérkőzik meg február 16. és 22. között. Ezt követően Norvégia és Kína következik majd április 6-án és 11-én. Érdekes lesz figyelni, mely játékosok kapnak behívót, ez sokat elmond majd a tárgyalások alakulásáról. A ‘La Roja’ a világbajnokságon Costa Ricával, Japánnal és Zambiával mérkőzik meg a csoportban.

Kemény feladat előtt állnak a felek, hogy egy ekkora szakadékot áthidaljanak.

További tartalmak: