Engen: „Még évekig szeretnék a Barçánál maradni, nincs ennél jobb hely”

Az FC Barcelona Femení középpályása, Ingrid Engen tavaly nyáron érkezett Barcelonába, korábban a Wolfsburg játékosa volt. A 24 éves norvég középpályás már első idényében meglehetősen sok játékpercet kapott Jonatan Giráldez vezetőedzőtől, idén pedig szintén fontos láncszeme a katalánoknak. Vele beszélgetett a ‘Diario Sport’ újságírója, Maria Tikas. Engedd meg, hogy picit másképp kezdjük az interjút. Megmondanád, […]

Az FC Barcelona Femení középpályása, Ingrid Engen tavaly nyáron érkezett Barcelonába, korábban a Wolfsburg játékosa volt. A 24 éves norvég középpályás már első idényében meglehetősen sok játékpercet kapott Jonatan Giráldez vezetőedzőtől, idén pedig szintén fontos láncszeme a katalánoknak. Vele beszélgetett a ‘Diario Sport’ újságírója, Maria Tikas.

Engedd meg, hogy picit másképp kezdjük az interjút. Megmondanád, hogy hol adják a legjobb kávét Barcelonában?

„Hát, mostanában sokan kérdezik ezt tőlem… nem is tudom! A kedvencemet mindig a Syra Coffee-ban iszom.”

Már most nagyon otthonosan mozogsz a városban, segítesz bejárni Barcelonát az új igazolásokkal? Otthonosan érzed magad itt?

„Furcsa volt eleinte, de igen, beilleszkedtem. Amikor elhagytam Norvégiát, nem hittem volna, hogy így is tudom magam máshol érezni. Különleges dolog megismerni egy új várost, szeretek sétálni, felfedezni helyeket… A Grácia negyedet például nagyon szeretem, itt vannak a kávézóim (nevet).”

Beszéljünk a fociról. Most vagy a legjobb formában, mióta leigazolt a Barça? 

„Igen, szerintem remek állapotban vagyok most. Kiválóan érzem magam, amikor a pályán lehetek, szeretem ezt a csapatot, ha pedig így érzed, akkor általában jobban is játszol. Élvezem ezt az időszakot nagyon.”

Kívülről úgy tűnik, hogy idén szintet léptél. Te is így látod ezt?

„Abszolút, nem kérdés. Minden attól függ, mennyire érzed magad otthonosan a pályán. Alapvetően védekező középpályás (pivot) vagyok, és bár Patri mellett könnyűnek tűnhet ez a poszt, nos nagyon nem az.”

Nem gondoltam volna az elején, hogy ennyire nehéz lesz megtanulni. Tavaly túl sokat gondolkodtam egy-egy döntés előtt a pályán, most sokkal inkább jönnek már magától a dolgok. Tudom mit várnak tőlem a szurkolók, én pedig igyekszem is megmutatni az erősségeimet.

Hogyan tudnád leírni a fejlődésedet? A játék bizonyos aspektusain igyekeztél külön is javítani?

„Nagyon fontos a helyezkedésem, főként akkor, amikor nálam van a labda. Korábban tizenhatostól tizenhatosig mozogtam, mint egy igazi box-to-box középpályás, a Barcelonánál azonban ez nem így megy, a megfelelő helyen kell legyél ahhoz, hogy gyorsan működjön a letámadás, vissza tudd szerezni a labdát és kontrolláld a mérkőzést. Amikor ebben sikerült előre lépnem, akkor javult a védőmunkám is, de többször is tudtam helyzetbe kerül, mert egyszerűen ebben a játékstílusban a megfelelő helyen voltam a megfelelő időben.”

Ki segített ebben a beilleszkedésben?

„Többfelé bontanám ezt. Egyfelől a játékosok, különösen a középpályások: Patri, Aitana, akihez mindig fordulhattam és persze Alexia. Másfelől pedig az edző és a stáb. Összeállítottak egy videót a játékomról, amit aztán együtt kielemeztünk… Sokat fejlődtem úgy érzem játékosként, a Barcelonánál jobb hely nincs a tanulásra szerintem.”

Türelmetlennek érzed veled szemben az embereket?

Nem gondolom, hogy mindenki megérti eléggé azt, mennyire más a Barça játéka a többi ország csapatáéhoz képest. A spanyol játékosok ezt játsszák már hosszú évek óta, a vérükben van, de a külföldről érkezőknek nagyon sok az újdonság. Teljesen másképp értelmezik a futballt, magát a játékot. Szerintem magától értetődő, hogy időbe telik alkalmazkodni ehhez.

Az út során frusztrált voltál valaha is?

„Bevallom, néha igen. Az ember minél gyorsabban be akar illeszkedni az új csapatába, szeretné, ha a dolgok jól mennének. Amikor pedig rájöttem, hogy húha, ez nehéz, időre lesz szükségem, hogy igazán önmagam lehessek, úgy javult az egész, minden megváltozott. Jobban elkezdtem foglalkozni a játékommal, mi az, amiben fejlődhetek, ezt pedig megpróbáltam az erősségeimmel összhangba hozni ahelyett, hogy egy másik játékossá akartam volna válni, olyanná, aki nem én vagyok.”

Milyennek látod Keira Walsh-t?

„Röviden: fantasztikus játékosnak. Ezt pedig minden nap meg is mutatja, az egy évvel korábbi önmagamat látom picit benne. Pontosan érzi ő is, hogy időre lesz szüksége, amikor pedig beilleszkedik, csillogni fog, efelől nincs kétségem. Az ő stílusa tökéletesen passzol ehhez a pozíciós játékhoz.”

Milyennek kell lennie a Barcelonánál egy védekező középpályásnak?

„A legfontosabb dolog az, amit már korábban is mondtam: a helyezkedésen áll vagy bukik minden. Lényegtelen, hogy egy vagy két védekező középpályással állunk fel: birtokolni kell a labdát, megfelelő döntéseket kell hozni, mindig a legjobb passzopciót választani. A támadások mindig a középhátvédjeinktől indulnak el. Nyilván ezen a poszton nagyon fontosak a védekezési adottságok is, ez az én erősségem. A labdaszerzésekben nagyon jó vagyok.”

Engen 2021 nyarán csatlakozott a Barcelonához

Milyennek írnád le a saját szerepedet a csapatban?

„Bár nem kezdek minden meccsen, de amikor lehetőséget kapok, akkor csak arra fókuszálok, hogy a legjobbamat hozzam. Magabiztos vagyok abban, amit csinálok, nyilván minél több percre vágyok, akárcsak a többiek . Összességében minden tudásomat belepakolom a csapatba, szerintem megmutattam már az eddigiek során, hogy képes vagyok jól játszani, ezen az úton haladok tovább a folytatásban is.”

Az elmúlt mérkőzéseken az embernek néha az az érzése, hogy a csapat néhány percre elveszíti a koncentrációját, ez pedig olyan hibákhoz vezet, amilyeneket nem szoktunk meg tőletek. Te is így látod?

„Nehéz ezt így meghatározni szerintem. A Bayern például egy olyan csapat, amely remekül használja ki ezeket a kisebb megingásokat, ekkor pedig lőnek neked két-három gólt. A hozzájuk hasonló csapatok, akinél klasszis játékosok szerepelnek, képesek igazán megnehezíteni a dolgodat. Nem hiszem, hogy a koncentráció felelős ezért, hanem egyszerűen komolyabb csapatokkal játszunk, akik többször képesek kellemetlen helyzetekben hozni minket.”

Ugyanakkor ezt is az előnyünkre fordíthatjuk, mert nem kell a szezon végéig várnunk az olyan csapatokra, akik keményen feladják nekünk a leckét, hanem már az idény közepén is próbatétel elé vagyunk állítva, így ezekből tanulhatunk a következő hetekben.

Mit gondolsz, lehet abban valami, hogy a riválisok kiismerték a játékotokat, megtalálták a gyenge pontotokat?

„Biztos vagyok abban, hogy mindenki serényen tanulmányozza a játékunkat. Másfelől viszont nekünk is elemeznünk kell az aktuális ellenfelünkét, így az, amit mondasz, nem igazán történhetne meg. Amit viszont valószínűbbnek tartok, hogy az éppen ellenünk pályára lépők jobban felszívják magukat, tudásuk maximumát igyekeznek hozni. Mi annyit tehetünk, hogy fejlesztjük a játékunkat, csak azon tudunk változtatni, ami tőlünk függ. Tanulnunk kell az olyan meccsekből, mint amilyen a Bayern elleni volt, megvizsgálni, mi az, amit jobban csinálhattunk volna.”

Szerdán visszatértek a Camp Nou-ba. Várod már? 

„Maximálisan! Nem is tudnék jobb befejezést elképzelni ennek az esztendőnek. Remélem jó meccset tudunk majd játszani, hogy sokan kilátogatnak, akik aztán boldogan távozhatnak a meccs végén.”

A mérkőzésajánlóban Patri azt mondja, hogy szerinte fejjel leszel eredményes.

„(nevet) Az fantasztikus lenne! Remélem bejön a jóslata.”

Észre vettem, hogy mindig hosszasan ünnepelsz a szurkolókkal. Ennyire különleges a kapcsolatod velük?

„Sokan gondolkodom ezen a témán. Nagyon különlegesnek tartom, hogy ennyire sokat jelentünk a rajongóknak. Leginkább persze a mérkőzéseken, de az edzéseken vagy az utcán is átjön ez az érzés. Látjuk, hogy érdekli őket a csapat. Hihetetlen érzés ez az egész, ahogyan az is, hogy a Barcelonában játszhatok.”

Muszáj kérdezzelek a jövőről is. Hogyan halad a szerződéshosszabbításod [2023 nyarán lejár – a szerk.]?

Csak annyit mondhatok, hogy rajta vagyunk az ügyön. Szeretném még évekig viselni a Barça mezét, imádok itt focizni, szeretem az itteni embereket… Mint mondtam, játékosként nincs ennél jobb hely nincs számodra a fejlődéshez, minden nap a legjobb játékosokkal dolgozhatok. Ez a legjobb klub, ahol lehetek most.

Hogyan telik majd a karácsonyod? Tervezel valami különlegeset?

„Számomra a karácsony egyet jelent a családommal, így otthon töltöm majd. Nagyon várom már, hogy találkozzak velük, utoljára nyáron tudtam meglátogatni őket. Más lesz picit az klíma (nevet), mert ott ilyenkor -20 fok is előfordul, ennek ellenére biztos vagyok benne, hogy csodálatos karácsonyunk lesz.”

Mit remélsz 2023-tól?

„Bajnokok Ligája címet a Barcelonával.”

Kérdezz-felelek:

 1. A legjobb élményed játékosként? Az első meccsem a Camp Nou-ban.
 2. A legkülönlegesebb gólod? Amikor kijutottunk a világbajnokságra, az egy nagyon fontos találat volt.
 3. A legjobb játékos, aki ellen pályára léptél? Alexia.
 4. A legjobb játékos, akivel egy csapatban játszottál? Ismét Alexiát mondanám.
 5. Ki volt gyerekkorod példaképe? Steven Gerrard.
 6. A kedvenc zenéd? Húha… nem tudnék most így kifejezetten egyet kiemelni.
 7. Legjobb időtöltés? A kávéüzletek látogatása… mondhatom ezt?
 8. A legjobb barátod a csapatnál? Itt Fridolinált [Rolfö – a szerk.] kell mondanom.
 9. Mi az, amit sose hagysz otthon, ha elutazol? A focicipőimet és az iPademet.
 10. Tudnál valamit mondani nekem katalánul vagy spanyolul? Nem, de fejlesztem a spanyolomat folyamatosan!
 11. Bónuszkérdés: Mit választanál, egy év foci nélkül vagy egy év kávé nélkül? (nevet) Ez csalás! Kénytelen vagyok a kávét mondani…

További tartalmak: