Xavi: Nem helyezhetünk túl nagy nyomást sem Roquéra sem pedig Yamalra

Javítana az elmúlt mérkőzések gyenge mérlegén a bajnoki utolsó Almería ellen a Barcelona, mely szerda este fogadja odahaza az andalúz együttest.

Nehéz hetek állnak a Barcelona mögött, a szerdai, Almería elleni bajnoki kérdése pedig az, képesek lesznek-e Xaviék három nyeretlenül megvívott mérkőzés után ismét nyerni? A tréner kedden tartotta az összecsapást megelőző hivatalos sajtótájékoztatóját, amelyen szóba került Lewandowski, Raphinha és a védők gyenge formája, illetve Vitor Roque érkezése is.

Az Almería látogat hozzájuk

„Rendkívül fontos mérkőzés lesz számunkra, hiszen három meccs óta nem tudtunk nyerni. Hiszem, hogy még mindig van esélyünk a bajnoki címre. Alapvetően jó futballt játszunk, de nyernünk is kell. Oda kell raknunk magunkat holnap, nem hibázhatunk.”

Felmerült egy középpályás igazolása

„Mindig is célunk, hogy egyre erősebbé tegyük a csapatot. Gavi sérülésével egy fontos profil hiányzik a pálya közepéről. Mint minden azonban, ez is a pénzügyi fair playtől függ, meglátjuk, hogyan állunk. Dolgozunk rajta Decóval és az elnökkel.”

Vitor Roque hamarosan érkezik

„Amennyiben minden a tervek szerint halad, úgy a karácsonyi ünnepek után érkezik majd meg, folyamatosan kapcsolatban állunk vele. Az érkezése új reményt ad a csapat számára. Szerintem egy kiváló szerződtetés, nagy munkabírású, szorgalmas, gólerős játékosról beszélünk.”

Ami a beilleszkedését illeti, nem siettethetünk semmit, nem rakhatunk rá túlzott felelősséget, túl nagy nyomást. Igaz ez egyaránt rá és a többi olyan fiatalra is, mint amilyen például Lamine Yamal. Lépésről lépésre kell haladniuk, együtt, csapatként kell javulnunk. Az elmúlt mérkőzéseken hiányzott a kegyetlenség a kapu előtt, ez pedig rányomta a bélyegét ezekre a találkozókra.

A Napolit kapták ellenfelül a Bajnokok Ligájában

„Az olasz bajnok ellen játszunk majd, akik egyébként hasonló helyzetben vannak, mint mi. Nincs esélyese érzésem szerint a párharcnak, bármelyikőnk továbbmehet. Nemrég cseréltek edzőt, Mazzari érkezett hozzájuk, akinek a kinevezésével némileg védekezőbb stílusú futballt kezdtek el játszani. Kemény párharc lesz.”

Nyilvánossá teszik a VAR-szoba és a bíró közti beszélgetéseket

„Üdvözlöm ezt a változtatást, ez mindenképpen egy lépés előre. Pozitív, hogy a nézők jobban láthatják, mik történnek a színfalak mögött. Jó dolog, ha többet tudunk meg a bíráskodásról, segítenünk kell a munkájukat, ahogyan csak tudjuk. Örülök neki.”

Lewandowski teljesítménye visszaesett

„Igaz ez mindenkire, nem csak Robertre, de tény, hogy neki is javulnia kell. Kilenc ponttal szereztünk kevesebbet, mint tavaly ilyenkor, szóval valamit biztosan rosszul csinálunk. Nem vagyunk kellően pontosak és energikusak a pálya utolsó harmadában. Játékban nem gondolom, hogy komoly gondunk lenne, sikerült ebben előrébb lépnünk, az előbb említett aspektusban viszont egyértelmű a visszaesés. Jobban kell ugyanakkor védekeznünk is. Ha már a tavalyi szezonnál tartunk, akkor sokkal több meccset tudtunk lehozni kapott gól nélkül, most ez ugyancsak megváltozott, és rendre szenvedünk is miatta. Nem vagyunk eléggé koncentráltak, vissza kell állítanunk az egyensúlyt a csapaton belül ahhoz, hogy kupákért tudjunk harcolni a hátralévő hónapokban.”

Raphinha ugyancsak gyengélkedik

Óriási szíve van. Minden meccsen kiteszi a lelkét a pályára, belead mindent a csapatért. Szerintem ő szenvedi meg a legjobban, ami jelenleg történik nálunk, nagyon megviseli, ha kudarcot vall egy-egy meccsen. Nehéz pillanatokat éltünk át a Valencia elleni meccs lefújását követően az öltözőben, de neki kell mennünk újra a feladatnak, és meg kell próbálnunk.

Oriol Romeu a kritikák kereszttüzében

„Nyugodtságra intenék mindenkit vele kapcsolatban. Oriol egy nagyon szívós srác, lehetősége lesz újra bizonyítani. Biztos vagyok benne, hogy segíteni tud majd nekünk a hátralévő meccseken.”

Van még esélyük a bajnokságra?

„Meglesz rá a lehetőségünk úgy gondolom. Az utóbbi meccseken rendre elbuktunk, de ettől még ugyanolyan elánnal harcolunk a folytatásban is. Ha képesek leszünk javulni, lesz rá esélyünk, hogy felérjünk az élmezőnyre. Amennyiben nem tudunk meccseket nyerni huzamosabb időn át, úgy nagyon nehéz dolgunk lesz. A csapat mindenesetre mindent belead majd, efelől nincs kétségem.”

Nem vesztette el pozitivitását

Hiszek abban, amit csinálok. Pozitív személyiségem van, így állok a dolgokhoz. Én vagyok felelős a dolgok alakulásáért, izgatottan nézek szembe a jelenlegi helyzettel. Még lehet jó a szezonunk, én hiszek ebben. Néha kényelmetlen dolog a Barcelona edzőjének lenni, de ha a legmagasabb szinten akarsz edzősködni, akkor képesnek kell lenned ilyen helyzeteket is kezelni. Hiszek abban, amit csinálunk.

A Girona ismét nyert

„Mint már mondtam korábban is, a Girona idén egyértelmű bajnoki vetélytársunk. Versenyben lesznek a bajnokságért, Míchel kiváló munkát végez, remek játékosokkal rendelkeznek, jó esélyük lehet a kupa elhódítására.”

Mit gondol a Szuperligáról?

„Azt, amit a klub. Kíváncsian várom, mi történik ebben az ügyben. Mindenben a csapat mellett állok.”

További tartalmak: