Jordi Alba: „Fájnak azok a hazugságok, amiket a kapitányokról terjesztenek”

A madridi ‘MARCA’ exkluzív interjút készített a Barcelona saját nevelésű balhátvédjével, Jordi Albával. A kérdések között volt a Alba némileg háttérbe szorulása, lehetséges fizetéscsökkentése és még sok minden más is. Kora ellenére kiváló fizikai állapotnak örvend. Mi a titka? „Jobban kell figyelni magadra étkezés és fizioterápia terén. Nálam a születésnapok a legkényesebb helyzetek. A klubnál […]

A madridi ‘MARCA’ exkluzív interjút készített a Barcelona saját nevelésű balhátvédjével, Jordi Albával. A kérdések között volt a Alba némileg háttérbe szorulása, lehetséges fizetéscsökkentése és még sok minden más is.

Kora ellenére kiváló fizikai állapotnak örvend. Mi a titka?

„Jobban kell figyelni magadra étkezés és fizioterápia terén. Nálam a születésnapok a legkényesebb helyzetek. A klubnál lévő táplálkozási szakemberen kívül is dolgozom eggyel közösen, a magánéletemben, ez pedig sokat segített abban, hogy jobb formába kerüljek. Fiatalabb koromban még sok káros dolgot ettem, aztán ahogyan telik az idő, úgy jössz rá ennek a jelentőségére.”

Luis Enrique, Valverde, Setién, Koeman, Xavi… Mit emelne ki bennük?

„Luis igazi vezér, Valverde rendkívül jó kedélyű ember, nyugodt, taktikailag kiváló. Setién szereti, ha csapata mindig birtokolja a labdát, jó ötletekkel rendelkezik. Koeman klublegenda, remek edzőnek tartom, Xavinál eközben a módszerességét emelném ki.”

Csapattársak voltak Xavival, most pedig az ő lett az edzője. Hogyan tudják megtalálni az egyensúlyt?

„Nos, nyilvánvalóan más a kettő, de egy dolog nem változott: kiváló kapcsolatot ápolunk egymással. A szerepek azonban nyilvánvalóan megváltoztak, elvégre nem ugyanaz a csapattársi viszony, illetve az edző-játékos kapcsolat.”

Átértékelődnek a korábban felhalmozott címek most, hogy kevesebbet nyernek?

Igen, abszolút. Úgy tűnik akkor, hogy ez természetes, pedig nem az. Amikor nem nyersz annyi mindent, akkor rájössz, mennyire nehéz is ezt a színvonalat fenntartani, mennyit kell dolgozni a sikerért. Régebben a szurkolóknak még egy bajnoki cím is természetesnek számított, nem beszélve a Spanyol Kupáról, ez azonban jelentősen átalakult mára.

Egy év van hátra a szerződéséből, kitölti?

„Természetesen. Úgy érzem, még képes vagyok segítségére lenni a csapatnak. Igaz, hogy nem játszok minden meccsen, de amikor lehetőséget kapok, igyekszem mindig a maximumot kihozni ezekből a percekből. Ha éppen nem játszom, akkor pedig a csapattársaimat igyekszem instruálni a véleményemmel, meglátásaimmal. Számomra ez új dolog, mert legnagyobb szerencsémre általában én voltam az első számú opció a balhátvéd posztra, most azonban nem ez a helyzet áll fenn, így tanulságos hónapok a mostaniak. Fontosnak tartom, hogy segítsek a társaimnak, ez rám is pozitívan hat, motivál.”

Mit gondol, miért került a kispadra?

„Nézze, ez az edző döntése. Amikor játszottam, nem kértem ezért magyarázatot, így most sem teszem. Az edzésen mindent beleadok, hogy meggyőzzem őt, de a nap végén ő hozza meg a döntéseket. Eleinte picit rosszul éreztem magam emiatt, de felülemelkedtem ezen és nagyon motivált vagyok.”

Ha azon múlna a maradása, hogy csökkenti-e a fizetését, megtenné?

„Igen, elvégre mindig is segítettem, ha a klubnak erre volt szüksége. Az igazság az, hogy rengeteg hazugság jelenik meg rólunk a sajtóban, de én mindig ott voltam a csapat mellett, és segítettem. Fájnak ezek a dolgok, de egy idő után megtanulsz velük együtt élni. Tudom, hogy mi az igazság, és most már fel sem tudnak idegesíteni vele. A célom, hogy segítsek a Barcelonának a pályán és azon kívül is.”

Miért ragaszkodnak egyesek ahhoz, hogy innen vonuljanak vissza?

„Azt gondolom, hogy ezt a kérdést leginkább a média generálta. Jól érzem magam, az edzőm és a csapattársaim is támogatnak, nincs miért távoznom. Amikor lemegyek az utcára, az emberek biztatnak, jól érzem magam. Amikor eljön az a nap, hogy már nem tudom segíteni a csapatot, úgy én leszek az első, aki belátja, hogy ez már nem megy, és távozom.”

Mit jelentett közel két év után ismét kupát nyerni?

Fordulópont volt. Az ősi riválisunk ellen játszottunk, ez pedig csak még jobban motivált minket. Nagyon jól játszottunk, fölényesek voltunk, megérdemelten nyertük meg ezt a kupát. Önbizalmat adott a csapatnak, különösen a fiataloknak, többüknek ugyanis ez volt az első sikerük. Ugyanakkor számomra is különleges jelentőséggel bírt.

A Barcelona a favorit a bajnokságban?

„Semmiképpen sem mondanám, hogy lefutott a meccs. Tapasztalatból mondom, hogy a Real Madrid az utolsó leheletéig küzd majd, sok van még vissza, nehéz lesz. Nyolc pont sok, tény és való, de nem lehet lazítani. A mi kezünkben van a sorsunk, élni kell vele és behúzni a bajnokságot.”

Vasárnap jön a Villarreal, ahol ha nyernek, ha csak egy meccsel többet is játszva, de tizenegy ponttal léphetnek meg.

„Nehéz terep, egy igazi rangadó lesz. Szeretik birtokolni a labdát, remek játékosaik vannak, nagyon nehéz meccsre számítok.”

Quique Setién vezeti majd őket. Mit gondol, miért nem sikerült számára a barcelonai kitérő?

„A szezon közepén mindig nehéz átvenni egy csapatot. Nem csak Setién hibája, hogy nem voltunk sikeresek, hanem a miénk is. A kialakult helyzetért a játékosok voltak a leginkább a felelősök, az edző jó munkát végzett. Megpróbálta megvalósítani az elképzeléseit, számomra egyébként ezek abszolút pozitívak voltak. Vannak olyan időszakok, amikor semmi nem jön össze, ez pedig egy ilyen volt sajnos.”

Mi változott az idei évben? A csapat minden meccsét megnyerte eddig.

Mentálisan sikerült előre lépnünk úgy érzem. Elhisszük magunkról, hogy bárkit képesek vagyunk legyőzni. Jól játszunk, míg mások kevésbé, de a nap végén csak az számít, ki szerzi meg a három pontot. Régebben, ha elmaradt a jó játék, elmaradtak a győzelmek is. Most ellenben nem ez a helyzet áll fenn.

Mivel magyarázza, hogy kezdő volt a világbajnokságon, míg a Barcelonánál csak csere? Ezzel szemben, aki Katarban az ön cseréje volt, a klubnál maga előtt van.

„Különböző edzők. Minden attól függ, hogy az aktuális edzőnek mik az elképzelései, ehhez pedig melyikünk illik jobban. Sokszor nem rajtad áll vagy bukik az, hogy mennyit játszol, hanem szimplán azon, mire van éppen szüksége a csapatnak. Valahányszor pályára léptem a Barcelonában és a spanyol válogatottban, mindig a maximumot igyekeztem kihozni magamból. Szerintem jó világbajnokságot hoztam le, de mint mondtam, a döntéseket az edző hozza meg, én pedig ezt elfogadom.”

Mit üzenne a fiataloknak?

„Azt, hogy a Barcelona mezét viselni nehéz és felelősségteljes feladat. Most minden nagyon szép, de jönnek majd nehezebb időszakok is, ekkor pedig felkészültnek kell lenni fejben, hogy kezelni tudják a nyomást, illetve a negatív hangokat. Nehéz az első csapatnál lenni egy idősebb játékosnak is, nemhogy fiataloknak. Jómagam mindig azt mondom nekik, igyekezzenek mindent beleadni a pályán, éljenek a lehetőséggel. Legyenek tisztában azzal, melyik csapatot képviselik, ne csak jól játsszanak, hanem igyekezzenek a klub értékeit is tisztelni. Baldét mindig próbálom a lehető legtöbb tanáccsal segíteni.”

És Gavinak mit mond?

„(nevet) Ő egy vadállat. Elképesztő szellemisége van, rengeteget ad a csapatnak. Hihetetlen, mennyire érett, pedig mindössze 18 éves. Sokat kell még tanulnia, de nagyon fontos már most a Barcelonának és a válogatottnak is.”

Tisztában van vele, hogy a riválisok kihasználhatják a heves vérmérsékletét?

„Nézze, ő is ilyen. Fiatalabb koromban én is ilyen voltam. Ha éles helyzetben vagy, ez a felfogás sok pozitív dolgot ad, nem kell megváltoznia. Az idő előrehaladtával egyre érettebbé válik majd, ezzel pedig korrigálja a hiányosságait. Kiváló játékos, a szurkolók imádják, szívét-lelkét kiteszi a csapatért. Az én vérem még mindig forr a pályán, és sokat profitálok ebből pályafutásom során. Persze némileg lehiggadtam a kezdetekhez képest.”

Fájt önnek Piqué távozása?

„Szomorú volt számomra, mert nagyon fontos tagja volt a csapatnak, az öltözőben pedig mindig jó hangulatot teremtett, életet vitt a mindennapokba. Geri hiánya minden szempontból észrevehető.”

Igazságtalan a kapitányok megítélése?

Sokszor támadnak minket azzal, hogy kivételezettek vagyunk, elvégre az akadémiáról érkeztünk. Ezt egyre többen kezdték ismételni, ami ide vezetett. Nem állhatsz ki minden nap a média elé, és cáfolod meg az összes rólad megjelent hírt. Mi itt lettünk azok, akik ma vagyunk, maximálisan felfogjuk, hol vagyunk, pont ezért fáj ennyire, hogy így bánnak velünk.

Mit gondol a VAR döntéseiről?

„Nehéz erre mit mondani. A játékvezetők sokat beszélgetnek velünk, de mindegyikük másképp látja a szituációkat. Nem könnyű az ő helyzetük sem, és ez még inkább igaz, mióta ezt a technológiát bevezették. Nyilvánvalóan segít is nekik, de nehezebbé is tesz az életüket.”

További tartalmak: