Papíron könnyű csoportba került a Barça, Aitana a szezon legjobb játékosa

A Barcelonához az elmúlt szezonok nehéz csoportellenfelei után ezúttal kegyes volt Fortuna, a katalánok ugyanis egy papíron meglehetősen könnyű csoportba kerültek.

Csütörtökön délután tartotta hagyomány gálaeseményét az UEFA, ahol először kisorsolták a Bajnokok Ligája 2023/24-es szezonjának csoportkörének beosztását, ezt követően pedig kiosztották a legjobb férfi és női edzőnek, illetve játékosnak járó díjat is.

A Barcelonához az elmúlt szezonok nehéz csoportellenfelei után ezúttal kegyes volt Fortuna, a katalánok ugyanis egy papíron meglehetősen könnyű csoportba kerültek, ahol a csoportelsőség, illetve ezzel együtt a legjobb tizenhat közé kerülés kötelező feladatnak számít. Xaviék ellenfele majd a portugál Porto, az ukrán Shaktar Donetsk, illetve a belga bajnok, a Royal Antwerp együttese lesz. A mérkőzések időpontjait később közli az UEFA.

A sorsolás után következhetett a díjátadó ceremónia. A nőknél az angol női válogatott szövetségi kapitánya, Sarina Wiegman zsinórban második alkalommal nyerte meg a legjobb edzőnek járó díjat, a nőknél eközben a papírforma szerint alakult a végeredmény. A Barcelona klasszis középpályása, Aitana Bonmatí kapta ugyanis a legtöbb voksot, aki tavaly a bajnokság és a szuperkupa mellett megnyerte a Bajnokok Ligáját és néhány hete a válogatottal a világbajnokságot is.

A díjátadón mind Bonmatí, mind pedig Wiegman beszélt a spanyol futballban kialakult Rubiales-botrányról, miközben mellettük állt a szövetségi elnök jó barátja, az UEFA elnöke, Aleksander Čeferin. A spanyolok döntőbeli ellenfelének edzője, azt mondta zárásként, hogy szeretné díját a spanyol csapatnak is ajánlani, mert megérdemli a teljesítményük, hogy arról sokkal több szó essen.

„Büszke vagyok arra, hogy itt lehetek, megtisztelő. Fantasztikus szezonon vagyunk túl, olyanon, amit soha nem felejtek el. A díj legalább annyira a csapattársaim érdeme, mint az enyém, fantasztikus emberek mind egytől egyig. Kiváltságos helyzetben vagyok mellettük. Ambiciózus embernek tartom magam, olyannak, aki mindig többet és többet akar. Ez a mentalitás vezetett oda, ahol most tartok. Egy fantasztikus klubban játszhatok, mely lehetővé tette számomra, hogy a legjobbak közé emelkedjek. Azon leszünk, hogy megvédjük címünket a Bajnokok Ligájában.”

Aitana ezt követően követően reagált Weigman szavaira is.

Nagyra értékelem Sarina Wiegman szavait. Nehéz idők ezek a spanyol futball számára. Hiába nyertük meg a világbajnokságot, sajnos nem sok szó esik róla olyan dolgok miatt, amiknek nem lett volna szabad megtörténniük. Felelős társadalomként nem engedhetünk a hatalommal való visszaélésnek, a tisztelet hiányának. Maximálisan támogatom Jenni Hermosót, és minden nőt, aki hozzá hasonlóan szenved!

A férfiaknál Erling Haaland lett a legjobb a játékosoknál, az edzőknél pedig a Barcelona legendája, Pep Guardiola zsebelte be az elismerést.

További tartalmak: