Van der Sar: „Overmars is megérdemel egy második esélyt”

Az AFC Ajax vezérigazgatója, Edwin van der Sar a holland televíziós műsornak, a Rondónak volt a vendége a napokban. A klub legendás játékosát kérdezték Alfred Schreuder menesztéséről, az igazolásokról, Marc Overmars sorsáról és Daley Blind viharos távozásáról is. „Intenzív, kemény és csalódást keltő időszakon vagyunk túl. Bár a kupák sorsa csak a szezon végén dől […]

Az AFC Ajax vezérigazgatója, Edwin van der Sar a holland televíziós műsornak, a Rondónak volt a vendége a napokban. A klub legendás játékosát kérdezték Alfred Schreuder menesztéséről, az igazolásokról, Marc Overmars sorsáról és Daley Blind viharos távozásáról is.

„Intenzív, kemény és csalódást keltő időszakon vagyunk túl. Bár a kupák sorsa csak a szezon végén dől el, de túl sok pontot veszítettünk, a futballunk sem volt jó minőségű, nem történt előrelépés, ezért döntöttünk Alfred menesztése mellett.”

Mit gondolsz, hiba volt egyáltalán kinevezni is?

„Nem hiszem. A vezetéssel közösen összeállítottunk egy listát azokról az elérhető edzőkről, akik illeszkednének az Ajax filozófiájához. Mi megcsináltuk a házi feladatunkat, végül pedig Schreuder mellett tettük le a voksunkat.”

Sokan kérdezik azt, hogy miért vártatok eddig az elküldésével? Miért nem a világbajnokság előtt?

„A leálláskor elemeztük a helyzetet. Csökkentettük a keret nagyságát, új segédedzőt neveztünk ki, időt adtunk Alfrednek, kíváncsiak voltunk, hogy javul-e a helyzet a világbajnokság utáni időszakban.”

Miért a Volendam elleni meccs után közvetlenül menesztettétek Schreuder-t? Miért nem mondjuk másnap?

„Őszintén megmondom, nem akartam várni még egy napot már. Ezzel megmentettem őt sok-sok felesleges kérdéstől a meccs utáni sajtótájékoztatón, nem volt már arra semmi szükség. Alfred keményen dolgozott, a lehető legtöbbet tette a csapatért. Sajnos nem működött a dolog, amiért szomorú vagyok. Nem gondolom, hogy azért, mert nem értene eléggé a futballhoz, egyszerűen nem működött ez a kapcsolat az Ajaxnál. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lehetne sikeres egy másik csapat kispadján, az alatta mutatott eredmények mindenesetre számunkra nem voltak elegendőek.”

Jogosnak érzed azokat a megszólalásokat Schreuder részéről, miszerint nem kapott elég támogatást? 

Nem értek vele egyet. Nyilván bármit mondhatsz a médiának, de sok mindent tettünk érte, így nem gondolnám, hogy nem kapott volna elég támogatást.

Tényleg igaz, hogy Antony távozásakor Schreuder javasolta Ocampos leigazolását? 

„Igen, igaz. Amennyire lehet, igyekeztünk a játékosmegfigyelőkkel felkészülni minden eshetőségre. Az egész túl gyorsan történt azonban, itt nem így mennek általában a dolgok, kapkodás volt már a végén.”

Elég csúnya sztori volt az argentiné. Megegyeztetek, a vezetés blokkolta a leigazolását, majd ismét megállapodtatok, csak ezúttal egy kölcsönben…

„Nem tudtunk mit tenni, a kölcsön volt a legjobb megoldás. Figyelnünk kellett arra is, hogy ne gátoljuk Conceição fejlődését. Tárgyalásban álltunk emellett Ziyech-sel is.”

Mennyire volt közel Hakim a visszatéréshez? Rajta volt akkor a listátokon?

Szerintem Ziyech helyzete a Chelsea-nél már akkor is olyan volt, mint amiben most volt a télen. A kérdésedre válaszolva pedig, igen, kapcsolatban voltunk vele.

Ki intézte a tavalyi igazolásokat?

„Szögezzünk le valamit, én nem vagyok sportigazgató. Ez a része Hamstrára és Huntelaarra tartozik. Egy játékos kiválasztása egy folyamat része: adatokat gyűjtünk róla, elemezzük a játékát, nem volt ez másképpen Overmarsnál sem, akinek végleges utódját a mai napig aktívan keressük. Személyesen bízom abban, hogy két hónapon belül sikerül betölteni ezt a pozíciót, legyen az külsős vagy a klubnál jelenleg is tevékenykedő szakember.”

Miért nem Hamstra vagy Huntelaar tölti be ezt a pozíciót? 

„Ez is egy lehetőség. Az ‘AD’ sztorija Alex Kroes-szal egészen nevetséges. Nem én nevezem ki a sportigazgatót, ez nem az én hatásköröm, hanem a felügyelő bizottságé. Ha közel lettünk volna a szerződtetéséhez, a végén beszéltem volna vele, hogy megismerjem őt, tekintve, hogy én vagyok a vezérigazgató, de ez soha nem történt meg.”

Maradva a témánál: beszéltél már jelöltekkel?

„Abszolút.”

Melyek azok a legfőbb akadályok, amik a tárgyalás végét jelentik egy-egy jelölttel? 

„Van néhány dolog: ragaszkodnak hozzá máshol, netán a holland bajnokság nem elég nagy…”

Ha visszagondolsz a szezon eddigi részére, mit csinálnál másképpen?

Daley távozását nem így intéztem volna. Az ő távozása fájdalmasan érintette az egész klubot, neki is rossz volt, jobban kellett volna kezelnem ezt a helyzetet.

Daley csupán fél évre írt alá a Bayernhez. Van még neki visszaút Amszterdamba?

„Nézd, szerintem már megvan az utódja Owen Wijndal személyében. Jorrel Hato szintén egy olyan tehetség, aki most kezd berobbanni ebben a pozíciójában. Úgy hiszem, hogy ez a hajó már elment.”

Ha az elmúlt néhány év alapján kellene osztályoznod magad, milyennek értékelnéd a teljesítményedet?

„Nehéz erre a kérdésre jól válaszolni. Kemény helyzettel kellett idén szembenéznünk. Olyan dolgokkal kellett megküzdenünk, amelyekre soha nem számítottam. Nem lehet ezt szerintem csak így osztályozni. Alex Ferguson egyszer azt mondta: az ember akkor tanul a legtöbbet saját magáról, amikor nem nyeri meg a bajnokságot, vagy ha egy játékos, akit szerződtetett, nem válik be.”

Ha úgy érzed, hogy nem végezted elég jól a munkádat, nem gondolod, hogy le kéne vonnod a következtetéseket [felállni a székből – a szerk.]?

„Amennyiben nem elégedettek a munkámmal, úgy bármikor felmenthetnek a pozíciómból.”

Megvan, hogy az Ajax milyen sorrendben akar technikai vezetőt, sportigazgatót és edzőt kijelölni?

„A szezon végéig az edzőkérdés megoldott. Most arra koncentrálunk, hogy a másik két pozíciót is betöltsük.”

Hiányzik neked Overmars?

„Nagyon jó munkakapcsolat alakult ki Marc és köztem. Ilyen szempontból hiányzik nekem… igen. Úgy tűnik, hogy a legfrissebb szerzeményeink közül többek nem teljesítenek megfelelően, de mérleget csak a szezon végeztével vonhatunk. Példátlan helyzet volt a tavaly nyári, soha nem veszítettünk egy ablakban 12 játékost… Időre van szüksége az új szerzeményeknek, hogy bizonyítsanak.”

Nem volt kellő forrásotok Ounahi leigazolásához, legalábbis Sneijder azt mondta, hogy neki ezt mesélted. Igaz ez?

„Wesley megpróbált három másik játékosról is meggyőzni, de ennek kapcsán inkább a technikai stábot kéne keresnie, nem pedig engem egy kupameccs alatt.”

Rengetegen mondják azt, hogy Overmarsnak vissza kéne térnie az Ajaxhoz. Te erről mit gondolsz?

„Hiszem, hogy mindenkinek jár egy második esély. Hallottam, hogy Keje Molenaar mondott valamit a tévében. Keje jó játékos volt, de ha rosszra fordulnak a dolgok, megalapozatlan megjegyzésekkel áll elő. Nem értem, hogy miért ad hangot ebben az ügyben a véleményének. A Volendam felügyelőbizottságának tagja. Beszélj a saját klubodról, ne pedig szerepelj, amikor az Ajax rossz helyzetéről van szó, mondván, hogyan kell megfelelően irányítani a dolgokat. Korábban nem futballoztunk jól. Kevés fejlődést láttunk. Itt az idő, hogy felpörögjünk. Van egy csapatunk, amelynek a bajnokságért kell versenyeznie, de szerintem képesek vagyunk megvédeni címünket is. Most a játékosokon múlik, bizonyítaniuk kell.”

További tartalmak: