Jordi Alba: „Gavi a fiatal önmagamra emlékeztet”

Az FC Barcelona legendás balhátvédje, Jordi Alba adott exkluzív interjút a The Athletic-nek. A saját nevelésű játékos mesélt többek között Unai Emery pályafutására gyakorolt hatásáról, illetve arról is, milyen szerepet tölt be jelenleg az öltözőben. „Hány évet töltöttél már el Barcelonában?” – teszi fel a kérdést a húsvéti ünnepek alatt egy nyolc éves gyermek a […]

Az FC Barcelona legendás balhátvédje, Jordi Alba adott exkluzív interjút a The Athletic-nek. A saját nevelésű játékos mesélt többek között Unai Emery pályafutására gyakorolt hatásáról, illetve arról is, milyen szerepet tölt be jelenleg az öltözőben.

„Hány évet töltöttél már el Barcelonában?” – teszi fel a kérdést a húsvéti ünnepek alatt egy nyolc éves gyermek a Jordi Alba Campuson, amit a Barcelona balhátvédjéről neveztek el.

„Már akkor is a klubnál voltam, amikor annyi idős voltam, mint te. 15 évesen távoztam a klubtól, 8 évvel később pedig visszatértem. Most 34 éves vagyok, így kiszámolható, hogy ez már a 11. szezonom az első csapatnál. Soknak tűnhet, de még mindig olyan, mintha gyermek lennék” – feleli Jordi.

Alba egyenesen az edzésről érkezett az egyetemre, amelyet testvére, David vezet Barcelona elővárosában, Hospitaletben. Negyven 6 és 16 év közötti gyermeknek volt lehetősége kérdezni a balhátvédtől. Záporoznak a kérdések: legjobb barát (Busquets), kedvenc jelenlegi Barça-játékos (Pedri), kedvenc edző (Luis Enrique), valamint Messi jövője (bonyolultnak látja) is terítéken volt.

Miután mezeket és csukákat osztott ki néhány szerencsés gyermeknek, valamit fotókat készített velük, Jordi az Athletic-nek adott interjút.

„Magamat látom ezekben a gyermekekben” – mondja.

„Nagyon szerény környékről származunk, mindig az utcán játszottunk a bátyámmal. Aztán felkarolt az AC Hospitalense csapata, akik a szomszédságban voltak, majd nyolc évesen szerződtetett a Barça. Számomra ez volt a világ legjobb iskolája. Rengeteg mindent tanultam ott, nem csak a futballról, hanem az emberi értékekről is, így szívesen járok ide, hogy megpróbáljam ezeket továbbadni.”

Alba történetének kulcsfontosságú szakasza volt az, amikor elhagyta Barcelonát, hogy aztán évekkel később visszatérhessen ide. Mindegyik korosztályában csapatkapitánnyá választották, végig járta a ranglétrát, ennek ellenére sohasem vette biztosra, hogy bekerülhet a felnőtt csapatba.

„Mindig csak élvezni akartam ezt az egészet, nem tűztem ki magam elé célokat, tanulni, fejlődni és focizni akartam – mondja Alba

„Nem igazán gondoltam arra, hogy feljuthatok a nagyokhoz, mivel tisztában voltam vele, mennyire nehéz feladat ez. Tudtam, hogy egyszer majd közlik velem, hogy nem vagyok elég jó, így nem számítanak rám a folytatásban.”

Ez a pillanat végül 15 éves korában érkezett el. A Barça híres akadémiájának, a La Masiának néhány edzője ugyanis úgy érezte, hogy a kicsi, sovány gyermek nem elég nagy és erős ehhez a szinthez, így 2005-ben a másik katalán csapathoz, a Cornellához távozott. Fájt ez akkoriban, de Alba egyetért abban, hogy későbbi sikereihez ez egy szükséges lépés volt.

„Igen, rengeteget segített nekem– mondja.

„Elhagytam a Barçát, ahol a világ legjobb fiatal játékosai vannak, viszont sokat tanultam a Cornellánál, ahol egy küzdelmesebb futballtípussal kellett megbarátkoznom. Kellett egy kis idő, míg megszoktam ezt a stílust, de játékosként rengeteget fejlődtem ettől, mígnem a Valencia szerződtetett. Az első osztályban akartam játszani, hittem, hogy képes vagyok rá, arra azonban egy pillanatra sem gondoltam, hogy egyszer visszatérhetek Barcelonába.”

A Barcelonától való távozása után négy évvel, 2009 szeptemberében Jordi végül a Valencia játékosaként debütálhatott a nagyok között , ahol a „Denevérek” 4-2-re verték a Valladolidot. Alba David Silvát váltotta. Ekkoriban még hol balszélső támadó volt, hol pedig támadó középpályást játszott. Unai Emery próbálta ki először balhátvédként, miután sokan kidőltek azon a poszton. Jordi végül a 2009-10-es szezon utolsó kilenc mérkőzését itt teljesítette, harmadik helyre segítve a valenciaiakat, mely Bajnokok Ligája-indulást ért nekik.

„A Valenciának kiváló támadóik és középpályásaik voltak akkoriban– meséli Alba.

Emery hátvédként számított rám, nekem pedig megfelelt ez a pozíció, illet a játékstílusomhoz. Mai napig úgy vélem, hogy e döntés nélkül soha nem lett volna lehetőségem visszatérni a Barcelonához, ahogyan a válogatottban sem igazán számoltak volna velem.

Jordi Alba 2011 októberében debütált a felnőtt válogatottban, majd minden percét végig játszotta a 2012-es Európa-bajnokságnak, amit meg is nyert Spanyolországgal. Az Olaszország elleni fináléban későbbi csapattársa, Xavi adott neki kiváló labdát, amiből aztán gólt is szerzett.

„Több csapat is vitt volna azon a nyáron, de az álmom mindig is a hazatérés volt, a világ legjobb klubjában akartam játszani. Hatalmas kihívásnak számított, de nem gondoltam másra, utólag pedig mint kiderült, jó döntést hoztam, hiszen rengeteg kupát nyertünk a srácokkal – mondja.

Jordi balhátvédként tért vissza Barcelonába, ahol sok ismerős arccal találkozhatott, akik ugyanazt a stílust képviselték, amit ő is, számukra ez volt a természetes. Az akadémia 2012 novemberében, egy Levante elleni 4-0-ás győzelem alkalmával ért a csúcsra, amikor a teljes kezdőcsapat La Masián nevelkedett játékosból állt.

„Akkoriban 15-16 saját nevelésű játékos alkotta a keretet. Láthatta mindenki, mennyire megvolt közöttük az összhang, ami nem is meglepő, hiszen egész életünkben ezt a játékrendszert gyakorolta és tanulta mindegyikőnk. Szerencsére egy nehezebb időszak után most ismét többen érkeznek az utánpótlásból, ami nagyon pozitív a csapat számára, de akiket igazolunk, azok is jól illeszkednek ehhez a filozófiához, passzolnak az edző elképzeléseihez.

A trófeák folyamatosan jöttek, a csúcspont számára egy triplázás volt a 2014-15-ös szezonban, Luis Enrique irányításával. Alba nagyon dicséri a gijóni szakembert, akivel nem csak a Barcelonánál, hanem a spanyol válogatottnál is együtt dolgozhatott.

„Amellett, hogy nagyszerű edző, rendkívül őszinte ember is. Mindig a szemedbe mondja azt, amit gondol. Ezt mindig is nagyon szerettem benne– részletezi.

Az elmúlt évek nem voltak annyira sikeresek a Camp Nou környékén. Alba öt La Liga-bajnoki címe közül a legutóbbit 2019-ben nyerte meg, három idény telt el tehát a legutóbbi óta.

„A Barcelonánál minden évben az az elvárás, hogy minden trófeát megnyerjünk” – mondja Alba.

„Minél nehezebb trófeákat nyerni, annál értékesebbek. Egyre idősebb leszel, ennek ellenére még mindig megvan benned az a törekvés, hogy többet és többet nyerj, még több örömet szerezz a rajongóknak, akik a legnehezebb pillanatokban is támogatottak minket. A szurkolóknak és nekünk is a trófeák megszerzése a legfontosabb.”

A mai Barça-keretnek közel sincs annyi saját nevelésű játékosa, mint az egy évtizeddel ezelőttinek volt. Jordi így még nagyobb felelősséget érez, akárcsak két jó barátja, Sergio Busquets és Sergi Roberto, hogy átadják a többieknek azt, amit az akadémián tanultak, hogy mitől olyan különleges klub is a Barcelona.

„Mindhárman már egészen kicsiként a Barcelonához kerültünk” – meséli Alba.

Fontos, hogy legyenek olyan emberek, akik tudják, hogyan működik a klub, illetve annak környezete. Szerencsés voltam fiatalabb koromban, mert több rendkívül rutinos csapattársam volt, akik sokat segítettek nekem ebben. Most pedig megpróbálok én is ugyanígy tenni. Igyekszem ráébreszteni a fiatalokat arra, mit jelent Barcelonában focizni. A támogatásnak köszönhetően pedig kényelmesebben érezhetik magukat a csapatnál, a pályán és azon kívül is.

A mai csapatnak azonban van két nagyon tehetséges saját nevelésű játékosa, Gavi és Baldé. Utóbbi esetében Jordi igyekszik mentorként fellépni mellé, és támogatni őt.

„Igyekszem segíteni Baldénak, amiben csak tudok. Támogatom őt, megosztom vele az ötleteimet, elvégre az én posztomon játszik” – mondja.

„Régóta vagyok már a nagy csapatnál. Fontosnak tartom, hogy a fiatalok figyeljenek és próbáljanak tanulni a rutinosabbaktól. Gavi rendkívül emlékeztet engem fiatalkori önmagamra. Erős temperamentumú, ami nagyon fontos a játékstílusunk és a küzdőszellem tekintetében is.”

Xavi visszatérése egy újabb kapocs a klub ősi filozófiájához. A balhátvéd szerint a tréner egyre inkább a saját képére formálja a csapatot.

„Ez a csapat Xavi csapata, azt tesszük a pályán, amit ő maga is preferált játékosként. Folyamatosan elvárja tőlünk a magas fokú letámadást, illetve a minél magasabb labdabirtoklási arányt is. Úgy vélem eddig kiváló munkát végez” – ecseteli.

Jordi és Xavi nagyon közel álltak egymáshoz csapattársakként, mostanra azonban ez némileg megváltozott.

„Most is remekül megvagyunk egymással. Csapattársakként kiváló pillanatokat éltünk át együtt, de nem lehet összehasonlítani ezt egy játékos-edző kapcsolattal. Ebben a tekintetben nem tér el a többiektől, mindegyikőjükkel jól kijöttem.”

Xavi ebben a szezonban a legfontosabb meccseken folyamatosan a fiatalabb Baldénak szavazott bizalmat. Alba ennek ellenére még mindig 25 mérkőzésen kapott lehetőséget, de az idei öt El Clásicót rendre a kispadról nézte végig.

„Ez az edző döntése” – feleli.

„Amikor lehetőséget kapok, akkor a maximumot próbálom kihozni a helyzetből, amikor pedig a kispadon maradok, úgy onnan igyekszem segíteni a srácokat. Ez valami új számomra, elvégre az elmúlt években szinte mindig kezdő voltam. Mindenki játszani akar, a helyzet sokkal könnyebb azoknak, akik folyamatosan játéklehetőséget kapnak, fontos viszont, hogy akkor is támogasd a társaidat, ha nem vagy a pályán. Ez az egész erről szól.”

A Barca négy éve vár már az újabb bajnoki aranyra, idén pedig úgy tűnik ismét révbe érhet a Xavi-csapat, mely 11 ponttal előzi meg a második Real Madridot, és 13-al a harmadik Atlético Madridot, mely vasárnap Camp Nou-ba látogat. A katalánok Xavi vezetésével első idei trófeájukat is megnyerték januárban, amikor a Szaúd-Arábiában rendezett szuperkupadöntőben legyőzték a Realt.

„Jó szezont fut a csapat, ezen az úton kell tovább haladnunk. Bár még semmi nem dőlt el a bajnokságban, de mindenképpen számunkra kedvező az állás” – mondja Alba a Barça előnyéről.

„Nagyon fontos kupa lenne a játékosoknak, legyen szó fiatalról vagy veteránról. Bár mi már sok mindent nyertünk, de még mindig éhesek vagyunk a sikerre, több és több trófeát szeretnénk szerezni a Barcelonának. Óriási öröm lenne mindenkinek.”

Hogy mi következik a nyáron, az még kérdéses. Rengeteg a spekuláció a klub körül, melynek 200 millió euróval kéne csökkentenie a következő szezon fizetési keretét. Busquets tudja, hogy csak jelentős fizetéscsökkentés árán maradhatna, amennyiben végül úgy dönt, hogy meghosszabbítja nyáron lejáró szerződését. Egy másik veterán, Gerard Piqué még tavaly novemberben döntött úgy, hogy inkább visszavonul. Jordi Alba szerződése pedig 2024 nyaráig szól.

A katalánok a jövő évi magas fizetésén túl is jókora összeggel tartoznak még Albának, mivel az utóbbi években komoly pénzek kifizetését halasztottak el későbbre. Néhányan úgy látják, hogy ez megterheli a klub egyébként is túlfeszített pénzügyeit, a klub tavaly augusztusban meg is próbált túladni rajta, tárgyaltak az Interrel, Alba azonban hajthatatlan volt, a távozás pedig ezúttal sem szerepel a balhátvéd lehetőségei között.

„A következő szezonban is itt szeretnék lenni” – szögezi le Alba.

„Semmi másra nem gondolok, csak a Barcelonára. Itt akarok maradni, hogy segítsek a csapatnak kupákat nyerni. Még mindig képes vagyok segítségére lenni a klubnak, amikor pedig nem játszok, úgy a pálya mellől támogatom a többieket, ahogyan jelenleg is teszem.”

A Barça elnöke, Joan Laporta nyilvánosan felszólította az idősebb játékosokat, hogy csökkentsék fizetésüket, így segítve a klub nehéz pénzügyi helyzetén. Jordi Alba mellett több idős játékosra, de például Frenkie de Jongra is nyomást gyakoroltak tavaly nyáron, hogy távozzanak, vagy pedig csökkentsék a fizetésüket.

„Nem tudom pontosan, mi jelent meg a sajtóban” – válaszolja Alba.

Jómagam továbbra is érzem a rajongók szeretetét. Amikor az utcán sétálok, folyamatosan támogatnak engem, ahogyan a társaim és az edzői stáb is kiáll mellettem, számomra pedig ez a legfontosabb. Bízom benne, hogy ez így is marad az utolsó napomig, és végül jó emberként és játékosként emlékeznek majd rám.

Jordi tehát rácáfolt a Barcelona elutasítására, hiszen generációja egyik legjobb balhátvédje lett. Néhány év elteltével visszatért gyerekkori klubjához, hogy mindent besöpörjön velük, most pedig már tizenhét kupánál tart. A balhátvéd terve, hogy hamarosan megszerezze hatodik bajnoki címét is, jövőre pedig begyűjtse a hetediket.

„Rengeteget kaptam a Barcelonától gyermekként, illetve a visszatérésem után is. Nagyon élveztem és élvezem most is ezt a kalandot. Nincs jobb hely egyszerűen Barcelonánál. Mindig kupákat akarok nyerni, megszerezni az összes lehetséges címet. Ez járt a fejemben minden szezonkezdetnél, ez alól pedig a következő sem lesz kivétel.”

További tartalmak: