Sztrájkot hirdet az első két játéknapra a spanyol női liga

Továbbra sincs megállapodás a kollektív szerződés kapcsán a bajnokság vezetése és a játékosok érdekvédelmi szervezete, a FUTPRO között.

Az idei szezonkezdet sem múlik el probléma nélkül a spanyol női bajnokságban, a Liga F-ben. Mint arról korábban már beszámoltunk, a játékosok érdekvédelmi szervezete, a FUTPRO és a szövetség között továbbra sem született megállapodás az ügynevezett kollektív szerződés kapcsán, mely magában foglalja többek között a ligában szereplő játékosok minimálbérét.

Az előzményekről röviden annyit, hogy a Liga F csapataiban szereplő játékosoknak jelenleg évi 16.500 euró a minimálbérük, ez rendkívül kevés ezen a szinten. A bajnokság főszereplőinek célja egy hároméves szerződés kiharcolása, amely garantálja számukra, hogy a kontraktus utolsó évére a minimálbér összege eléri az évi 30 ezer eurót. A Liga ezzel ellentétben a hároméves ciklus végére csak 19 ezer eurót adna a résztvevőknek.

A játékosok ezt a javaslatot elutasították. A helyzet odáig romlott, hogy egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy a válogatott szünet előtti első két fordulót nem tudják megrendezni, a játékosok ugyanis sztrájkot hirdettek.

A FUTPRO közleménye a következőképpen fogalmaz:

„A kollektív szerződéssel kapcsolatos tárgyalások egy éve stagnálnak. Tekintettel arra, hogy mindezidáig nem sikerült tisztességes feltételeket tartalmazó megállapodásra jutni, a helyzet megkívánja, hogy sztrájkot hirdessünk a Liga F első két játéknapjára. A sztrájk, ha a felek nem tudnak a bajnokság kezdete előtt megegyezni, úgy szeptember 8-án éjféltől kezdődik, egészen pontosan:

  • 1. nap: 2023.09.08 00:00 órától 2023.09.10 24:00 óráig.
  • 2. nap: 2023.09.15-én 00:00-tól 2023.09.17-én 24:00-ig.

A FUTPRO-tól szeretnénk hangsúlyozni, hogy az Liga F bajnokság a világ egyik legjobb ligája, ami a tehetségeket illeti, itt játszanak a legtöbben a frissen világbajnoki címet szerző válogatottból is, így ezeknek a játékosoknak a fizetését is ennek megfelelően kell alakítani. Amennyiben erre nem kerül sor, úgy elveszítjük őket, elszerződnek máshová, olyan bajnokságokba, ahol jobb munkakörülményeket biztosítanak számukra.

Kulcsfontosságú pillanat ez, hogy megvédjük futballistáink munkajogait, és elkötelezzük magunkat, a női futball fejlődése és annak főszereplőinek megfelelő megélhetésének biztosítása iránt.”

A Barcelona szeptember 10-én lépne pályára a Valencia ellen, hazai pályán.

További tartalmak: