Koeman: „Nem normális, hogy egyszerre kellett edzőnek és szóvivőnek is lennem”

Az FC Barcelona korábbi edzőjével, a holland válogatott jelenlegi szövetségi kapitányával, Ronald Koeman-nal készített exkluzív interjút a Relevo. A holland szakember rendkívül őszintén beszélt a klubnál eltöltött másfél évéről, de szólt például a Hollandia-Argentína összecsapásról is.  Adósnak érezted magadat Hollandiának, amiért elengedtek akkor a Barcelonához? „A szerződésemben benne szerepelt, hogy távozhatok a válogatottól bizonyos összegért […]

Az FC Barcelona korábbi edzőjével, a holland válogatott jelenlegi szövetségi kapitányával, Ronald Koeman-nal készített exkluzív interjút a Relevo. A holland szakember rendkívül őszintén beszélt a klubnál eltöltött másfél évéről, de szólt például a Hollandia-Argentína összecsapásról is. 

Adósnak érezted magadat Hollandiának, amiért elengedtek akkor a Barcelonához?

A szerződésemben benne szerepelt, hogy távozhatok a válogatottól bizonyos összegért cserébe, amennyiben a Barcelona megkeresne. Egyetlen játékos sem panaszkodott emiatt. Komoly anyagi áldozatok árán kerültem a klubhoz, elvégre ekkor már velünk volt a koronavírus, és minden ezzel érkező következmény, nem volt pénz sok mindenre, így is fogalmazhatok. Sok dolog szólt a döntésem ellen, miszerint elfogadom ezt a kihívást, de ha visszamehetnék az időben, ugyanígy döntenék, mivel nagyon szeretem a Barcelonát.”

Gondoltad volna, hogy ennyire nehéz lesz?

„Pontosan tudtam, hogy nehéz lesz, de azért nem hittem, hogy ennyire. A koronavírus miatt a szurkolóink nem lehettek velünk, de ott volt Messi és Griezmann távozása is. Az elnök egyik nap azt mondta, hogy Messi aláírja az új szerződését, másnapra pedig mindketten eltűntek az öltözőből. Sok mindenen mentem keresztül, amiről előzetesen azt gondoltam, hogy ez nem történhet meg. De az élet már csak ilyen, el kell fogadni, kár mindenesetre, hogy ilyen rövid ideig tartott ez a kaland. Amikor Bartomeu lemondott, a választásokig én voltam gyakorlatilag a klub szóvivője. Edzőként a feladatom az, hogy kidolgozzam a taktikát és meccseket nyerjek, nem hiszem, hogy ez is a munkakörömhöz tartozna. Sok olyan kérdésre kellett válaszolnom, amelyek bonyolultak voltak, és nem is rám tartoztak. Élveztem ezt a kalandot ugyanakkor minden nehézsége ellenére.

Láttam egy nyilatkozatot Xavitól, amiben arról beszél, hogy családos emberként mennyire nehéz néha a klubnál az élete, mindeközben ha megnézzük, elsők a bajnokságban. Ez egy nagyon bonyolult, politikai játszmáktól átszőtt klub, ahol rengeteg a zaj. Persze nincs kétségem, hogy minden nagy klubnál dolgozó edző megél nehéz pillanatokat, de éppen ezért is számítottam volna nagyobb támogatásra a klub részéről. Az emberek azt hiszik, hogy az edzők rengeteg pénzt keresnek, és vígan élik életüket, de eközben a családod és a szüleid is nehéz időszakokat élnek át veled együtt. Ha pedig annyira szeretsz egy klubot, mint én a Barcelonát, akkor ez még hatványozottabban igaz.

Igazságtalannak gondolod azt, hogy elküldtek?

„Felteszem a kérdést, mi számít igazságtalannak? Az edző elbocsátása a futball része. A klubnál azt mondták nekem, hogy sokat tettem a Barçáért, amiért nagyon hálásak, de ha az elnök rögtön kétségek között hagyja az edzőt, az nem jó dolog. Ez nem volt szép Laporta részéről, de ez már a múlt, szeretnék lapozni. Nehéz időszak volt, de ebből is lehet tanulni. Ha újra kéne kezdenem ezt az egészet, kevés dolgot tudnék másképp, jobban csinálni. Az első szezonban megnyertük a kupát, továbbá igazolások hiányában több kiváló fiatal tehetségnek adtunk lehetőséget. Szerintem az a szezon nagyon is elfogadható volt. A második szezonban aztán elvesztettük Messit. Sok mindent megtettem a Barça érdekében. Például az átigazolási időszak utolsó napján Griezmann távozására is nemet mondhattam volna, mégsem tettem.

Várható volt Messi távozása?

„Óriási meglepetésként ért Leo távozása. Azt mondták nekem az előszezonban: ‘Holnap találkozunk Messivel és az apjával, majd aláírjuk a szerződést, ő pedig velünk marad.’. Másnap Laporta felhívott, hogy elmondja: ‘Bonyolódik a helyzet…’, este pedig bejelentették, hogy nem maradhat, távoznia kell. Messi a Barcelona, ​​annyit tett a klubért, hogy nem érdemelte meg, hogy így kelljen távoznia.

Melyik fiatal játékos győzött meg a leginkább?

„Pedrit mondanám. Az első naptól fogva lenyűgözött az a játékintelligencia és érettség, ami megvolt benne, korát meghazudtoló módon játszott. Szerény, profi, zseni, mindkét lábával kiválóan játszik, lát a pályán, nyugalmat áraszt… Megkeresett minket a Bayern nem sokkal az előszezon kezdete után, én azonban mondtam, hogy velünk marad, mert nagy terveim vannak vele.. így is lett. De ott van Araújo, Mingueza, Nico, Gavi és Baldé is… mindegyikük fenomenális volt, remek hozzáállással, egyikükre sem mondhatok semmi rosszat. Tudták, hogy egy olyan edző alatt dolgoznak, aki lehetőséget ad nekik, ha megérdemlik, ennek megfelelően is dolgoztak minden edzésen.

Mit gondolsz a Gavi kapcsán kialakult képről, ami az agresszív hozzáállását illeti?

„Játékosként én mindenképpen ezt erényként emelném ki. Több tapasztalattal a háta mögött ez nyilvánvalóan változni fog, ehhez azonban át kell mennie azon a bizonyos tanulási folyamaton. Néha célszerűbb nyugodtnak lenni, nem rámenni első szándékból egy labdára, hanem várni, mit lép vele az ellenfél. Tapasztalt emberek foglalkoznak vele, akik segítenek neki ezekben a dolgokban, nem hiszem, hogy probléma lesz vele a későbbiekben.

Mennyire szereted közel engedni magadhoz a játékosaidat? Barátkozol velük?

Mi számít barátságnak? Lehet, hogy Cruyff barátja voltam, amikor az edzőm volt, mindeközben többet kritizált engem, mint a többi játékost, de meccs vagy edzés után elmentünk vacsorázni a feleségünkkel, oda pedig már nem vittük magunkkal ezeket.

„Egy csapatnál mindig vannak olyanok, akikkel jobb a kapcsolatod, ilyen volt például Memphis is, vele különleges a viszonyom, remekül megértjük egymást. Van, hogy felhív, hogy beszélgessünk a futballról, vagy egy átigazolás miatt kérdez egy másik klubról, jelen esetben az Atlético Madridról. Számára a válogatott szereplés miatt a legfontosabb az volt, hogy minél többet lehessen a pályán, a Barcelonánál ez már nem volt számára adott. Én jó kapcsolatnak nevezném ezt az egészet, semmint barátságnak.

Figyelemmel követed a játékosaid magánéletét?

„Érdekel igen, mert egyértelműen befolyásolhatja a teljesítményüket. Meg kell kérdezni a fiatalokat, hogy milyen az életük a klubon kívül: egyedül vagy a családdal élnek-e. Fontos kérdés ez, melynek megválaszolása után jobban tudsz nekik segíteni, ha valami problémájuk van. Mindig azt mondtam, hogy az irodám ajtaja nyitva áll előttük, mert vannak fontosabb dolgok a futballnál.

Tudtál-e Messinek bármi újat tanítani?

„Nem. Mindent, amit tanítanál egy játékosnak, az nála már megvan. Fantasztikus volt vele dolgozni, kölcsönösen tiszteltük egymást. Próbáltam segíteni neki, és az első közös szezonunkban fenomenális volt, elvégre 35 gólt szerzett. Annak ellenére, hogy a szezon nehezen indult, a végére boldog volt, mert látta maga körül a tehetséges fiatalokat.

Mit gondolsz az argentin-holland meccsről?

„Van Gaal picit átesett a ló túloldalára Messi és Argentína kapcsán is. Nyilvánvalóan az volt ezzel a célja, hogy motiválja a saját játékosait. Még Messi is elmondta, hogy nem kellett volna ilyen tiszteletlenül megnyilvánulnia. Igazán heves meccs volt, büntetőpárbaj, vitatott szituációk, agresszív összecsapások. Amikor túltengenek benned az érzelmek, hajlamos vagy túl messzire menni, ez emberi vonás.

Fenntartható az a játék, amit Xavi Barcelonája játszik?

„A Barcelonánál ez egy bonyolult dolog, mivel folyamatosan a dominanciára törekszenek, úgy, hogy szélsőkkel mindeközben szét akarják minél jobban húzni a pályát. Mostanában belenéztem néhány meccsükbe, és védekezésben kiválóan teljesítenek. Olykor előfordul az, hogy nem te dominálsz, csak a védekezés marad neked. A Barcelona szurkolóinak nem normális az, ha a csapat egy-egy mérkőzésen nem játszik szépen, de fel kell fogniuk, hogy van rajtuk kívül is olyan együttes, mely szeret kezdeményezni. Engem például támadtak azért, mert háromvédős felállásban játszottam, mondván, hogy négy védővel jobbak lennénk, ugyanakkor ez a taktika jóval támadóbb felfogású volt.

A Barcelonánál van egy hagyományos játékrendszer, amiben hisznek: négy védő, három középpályás, amiből az egyik egy védekező középpályás. Sokan a múltban élnek, nagyon sok múlik egy játékos egyéni képességein. A nap végén ugyanakkor csak az számít, hogy bajnok vagy-e vagy sem.

Elviselték volna, ha olyan játékot játszik a Barcelona veled, mint most Xavival?

„Minden az eredménytől függ. Szerintem nem kritizáltak volna jobban, mint Xavit vagy Valverdét. Minden az eredményről szól. A Barça olyan, mint az Ajax, támadniuk kell, sok gólt kell szerezniük… Néha úgy nyersz, hogy nem játszol jól, vagy nem birtoklod annyi labdát, ez történt a Real Madrid elleni kupameccsen. Javítaniuk kell a labdás játékukon, ez egyértelmű, ugyanakkor egy csapat fontos erénye az, hogyan játszik labda nélkül, hogyan védekezik, ebben pedig a jelenlegi Barcelona erős.

A már korábban említett sajátos játékstílus miatt nehezebb a Barça, az Ajax vagy a holland válogatottnak a védekezését megszervezni?

„Azt mondanám, hogy igen. Náluk ugyanis alap, hogy a labda az övék legyen, ők így gondolkodnak, a fiatalokat ennek szellemében nevelik fel az akadémián. Az olaszok és a franciák például abszolút nem esnek kétségbe, ha nem ők birtokolják a játékszert, nyugodtan maradnak. A hollandok ezzel szemben elbizonytalanodnak, mert mindig a támadófocihoz szoktak hozzá, de meg kell őket tanítani arra is, mi van, ha neked kell védekezned.

Hogy érzed magad most, tudván, hogy a Barcelonánál szívproblémákkal küzdöttél?

„Nos, három-négy havonta járok kontrollra, jó egészségesnek örvendek szerencsére. A válogatottnál nyugodtabb az életem.

További tartalmak: