Xavi: „Pjanić úgy döntött, hogy távozik a csapattól”

Az FC Barcelona vezetőedzője, Xavi Hernández megtartotta a Viktoria Plzeň elleni Bajnokok Ligája csoportmérkőzést megelőző sajtótájékoztatóját. A tréner szót ejtett többek között a csapat javuló játékáról, illetve Pjanić távozásáról is. – Trükkös mérkőzés lesz, elvégre egy olyan ellenfél ellen játszunk, akiknek nincsen veszíteni valója. Jelenleg az a cél, hogy továbbmenjünk a csoportból. Álmodozni azonban mindenkinek […]

Az FC Barcelona vezetőedzője, Xavi Hernández megtartotta a Viktoria Plzeň elleni Bajnokok Ligája csoportmérkőzést megelőző sajtótájékoztatóját. A tréner szót ejtett többek között a csapat javuló játékáról, illetve Pjanić távozásáról is.

– Trükkös mérkőzés lesz, elvégre egy olyan ellenfél ellen játszunk, akiknek nincsen veszíteni valója. Jelenleg az a cél, hogy továbbmenjünk a csoportból. Álmodozni azonban mindenkinek szabad, miért ne nyerhetnénk meg idén a sorozatot?

– Pjanić úgy döntött, hogy több játéklehetőség reményében távozik a csapattól. Rendkívül profin viselkedett az idő alatt, ameddig együtt dolgoztunk. A saját sorsáról azonban mindenkinek magának kell meghoznia a döntést. Pablo Torre előrébb lép ezzel a sorban, abszolút számítok a játékára, bármikor lehetőséget kaphat, a holnapi mérkőzés keretében is ott lesz.

– Lesz némi rotáció a kezdőben, elvégre nagyon sűrű hetek jönnek, a srácoknak pedig szükségük van a pihenésre. Nemrég még Sevillában harcoltunk, számolnunk kell a mentális és testi fáradtsággal. Idén végre egy nagyobb kerettel rendelkezünk, így van lehetőségünk erre. Bellerín és Alonso még nem áll készen fizikálisan arra, hogy pályára lépjenek, hétvégén azonban már számíthatok rájuk szerintem.

– Sokat fejlődött a csapat tavaly november óta. A pozíciós játék minősége rengeteget javult, támadjuk az üres területeket, jobban megértjük a háromszögek kreálásának fontosságát. Sokat tanultam Guardiolától és Luchótól, én a legjobb öt edzőbe sorolom mindkettejüket. Alapvetően a teljes kontrollt szeretem viszont látni a pályán, azonban, ha az egyik ellenfél átadja nekünk a területet, úgy élnünk kell ezzel. Guardiolával is ezt csináltuk, emlékszem Henry góljára a Real Madrid elleni 6-2-es mérkőzésen.

Azt érzem az utcán, hogy az emberek vágynak a mérkőzésekre kijárni, lelkesednek a csapatért, elégedettséget látok rajtuk, a mezek nagyon jól fogynak, ezek mindenképpen pozitív jelek.

– Ansu? Beszéltem vele, készen áll arra is, hogy kezdőként lépjen pályára. Piqué és Alba? Ha nem holnap, akkor szombaton játszanak majd, ők is a keret tagjai, akik képesek segíteni nekünk. Kessié? Fontos tagja a csapatnak, aki képes lesz segíteni nekünk a szezon során. Még mindig a tanulási fázisban van, de egyre több percet kap majd.

– Az első napomtól kezdve egy boldog Dembélét látok, aki éles, koncentrált, számomra ő egy kulcsjátékos. Sokszor kértem arra, hogy maradjon velünk. Való igaz, én is oka vagyok annak, hogy most boldog, de nem csak rajtam múlik ez, hanem több tényezőn is.

További tartalmak: