Megtört az átok, ismét győztek: Excelsior-Ajax 1:4!

Az Ajax hét nyeretlenül megvívott bajnoki után vasárnap délután, az Excelsior ellen végre ismét nyerni tudott. Az amszterdamiak kispadján Alfred Schreuder menesztése után ideiglenesen a Jong Ajax trénere, John Heitinga ült. Az új edző több helyen is változtatott az előző mérkőzés kezdőcsapatán. A névsor ezúttal is Rullival kezdődött, a védelem jobboldalán Rensch szerepelt, középen Álvarez […]

Az Ajax hét nyeretlenül megvívott bajnoki után vasárnap délután, az Excelsior ellen végre ismét nyerni tudott. Az amszterdamiak kispadján Alfred Schreuder menesztése után ideiglenesen a Jong Ajax trénere, John Heitinga ült.

Az új edző több helyen is változtatott az előző mérkőzés kezdőcsapatán. A névsor ezúttal is Rullival kezdődött, a védelem jobboldalán Rensch szerepelt, középen Álvarez és Timber, baloldalon pedig Wijndal váltotta Bassey-t. A középpályára visszakerült hosszú idő után Kudus, a ghánai mellett még Klaassen és Kenneth Taylor kapott lehetőséget. Elől Bergwijn és Berghuis kapta a széleket, középen pedig Dusan Tadić szerepelt a csatár poszton.

A mérkőzés elején több kontratámadással is veszélyeztettek a hazaiak, a vezetést ennek ellenére az Ajax szerezte. A 13. percben előbb Bergwijnt, majd Klaassent is felvágták a hazaiak a tizenhatoson belül, amire büntetőt ítélt a játékvezető. A labda mögé Tadić állt, a szerb pedig nem hibázott. 0-1! A 22. percben Klaassen szórta el a tizenhatos előterében a labdát, erre lecsapva pedig egészen az Ajax kapujáig rohant az Excelsior játékosa, Couhaib Driouech, aki a kaput találta telibe, a lecsorgót felszedte Rulli. Röviddel ezt követően ismét Driouech szerezhetett volna gólt, ezúttal Taylor vesztett labdát a középpályán, Rulli védeni tudott. A 32. percben harmadszor is szembe kerültek egymással a felek, ezúttal is az argentin hálóőr jött ki a párharcból győztesen. Rendkívül veszélyes kontratámadásokkal operálnak a hazaiak. Négy perccel később azonban már Rulli sem tudott segíteni. Driouech ezúttal nem kapura lőtt, hanem inkább senkitől sem zavartatva középre ívelt, amire kiválóan érkezett Redouan el Yaakoubi. A középhátvéd fejjel vette be az Ajax kapuját. 1-1! Teljesen megérdemelt egyenlítés. A meccs alakulását tekintve meglepő módon az Ajax még a félidő vége előtt ismét előnyhöz jutott. Tadić kiválóan tartotta meg védője szorításában a labdát, amit sarokkal továbított Klaassennek, aki laposan lőtt gólt. 1-2! 

A második játékrészben az első komoly helyzet az Excelsior előtt adódott. Az 57. percben egy szabadrúgás után Maxime Awoudja fejjel veszélyeztetett, Rulli remek reflexszel védett. A kihagyott helyzetek pedig megbosszulták magukat. Négy perccel később ugyanis Kudus lőtt a tizenhatos előteréből csodálatos gólt, a labda a kapufáról vágódott befelé. 1-3! A 69. percben Bergwijn próbálta megszerezni a negyedik találatot, de a kapus védeni tudott. A 84. percben aztán minden kérdés eldőlt. A csereként beálló Francisco Conceição kavargatott a szögletszázlónál, letetette Rensch-nek, a jobbhátvéd pedig gyengébbik lábbal tekert óriási gólt. 1-4!

Heitinga tehát győzelemmel mutatkozott be az Ajax kispadján, rendkívül fontos három pontot szerezve ezzel a csapatnak, nem csak a bajnoki remények életben tartása miatt, hanem lélektanilag is sokat jelenthet ez a siker.

A mérkőzés videós összefoglalója:

Excelsior – AFC Ajax 1-4

További tartalmak: