Ponti Bartomeunak: „Nem lehetsz ilyen jó ember egy csatornapatkánnyal”

Nincs nap újabb és újabb balhé nélkül a Barcelona háza táján. Matheus Fernandes után ezúttal a Bartomeu által vezetett elnökség két korábbi tagja, Oscar Grau vezérigazgató és Roman Gómez Ponti, a jogi szolgálat vezetője esetében talált érdekességeket a katalán rendőrség, a Mossos d’Esquadra. A hatóságok a BarçaGate-nyomozás során olyan levelezésekre, beszélgetésekre bukkantak, amelyekből arra lehet […]

Nincs nap újabb és újabb balhé nélkül a Barcelona háza táján. Matheus Fernandes után ezúttal a Bartomeu által vezetett elnökség két korábbi tagja, Oscar Grau vezérigazgató és Roman Gómez Ponti, a jogi szolgálat vezetője esetében talált érdekességeket a katalán rendőrség, a Mossos d’Esquadra.

A hatóságok a BarçaGate-nyomozás során olyan levelezésekre, beszélgetésekre bukkantak, amelyekből arra lehet következtetni, hogy a klubvezetés szándékosan teregette ki a sajtónak bizonyos játékosok szerződéseit, itt most Lionel Messire és Gerard Piquére gondolnak, mindez pedig bűncselekménynek minősül.

A ‘Cadena SER’ rádióadó cikkében hozzáteszi: az még nem eldöntött, hogy ezt az ügyet a már korábban említett BarçaGate néven elhíresült ügy keretein belül vizsgálják tovább, vagy egy újban. A katalán rendőrség jelentést készített a talált bizonyítékokról, innentől pedig a bíró kezében a döntés, hogy indítanak-e másik ügyet. A kérés az volt a rendőrség részéről, hogy különítsék el őket egymástól, mivel ennek semmi köze a korrupciós botrányhoz.

Miről is van szó? A ‘Diario Sport’ cikke szerint Gomez Ponti 2020 márciusában egy hosszú levelet írt Josep Maria Bartomeu klubelnöknek, illetve Oscar Grau vezérigazgatónak, melyben többször radikális hangnemet üt meg, elfogadhatatlan jelzőket használ a játékosokra, és aminek elsődleges célja, felhívni a figyelmet a bércsökkentés fontosságára. Az üzenetben a jogi szolgálat vezetője felveti annak a lehetőségét, hogy úgy lehetne csökkentésre bírni ezeket a magas fizetéssel rendelkező játékosokat, hogy a sajtó világgá kürtöli azt, így szégyenükben kénytelenek lesznek közreműködőek lenni a vezetéssel.

Mit ad isten, 2021. január 31-én az ‘El Mundo’ címlapon hozza Leo Messi gigantikus szerződését, mely szerint 555 millió euró üti a játékos markát ötéves szerződése alatt, aki ezzel tönkreteszi a Barcelonát. Messiék ezt követően jogi lépéseket kívántak indítani a lappal szemben, a ‘Sport’ azonban nem tud arról, hogy ennek pontosan mi lett a vége.

Barto, nem lehetsz ennyire jó ember egy csatornapatkánnyal [gondol itt Messire – a szerk.]. A klubtól kapott mindent, erre pedig az a hála, hogy rátelepedett a Barçára, beleszól az igazolásokba, a szerződéshosszabbításokba, jószerivel mindenbe…

„Ha rajtam múlott volna, soha nem adtam volna új szerződést Pintónak, Suáreznek és Jordi Albának. De az Ansu Fati szerződéshosszabbítása körüli jutalékkal [ekkoriban még Rodrigo Messi volt az ügynöke, később lett csak Jorge Mendes] sem értek egyet. Rodrigo még írni és olvasni se tud rendesen, ráadásul egy drogdílerrel volt együtt. Mindenekfelett pedig az a rengeteg zsarolás és durvaság, amit a klubnak és nekünk klubvezetésnek, akik minden nap dolgozunk és szenvedünk, át kellett élnünk ettől a hormonkezelt törpétől, aki az egész életét a Barçának köszönhette… Aztán amikor beütött a krach [a koronavírus – a szerk.] hirtelen érkeztek az üzenetek: ‘Presi, csökkentsd mások fizetését, de az enyémhez és Luiséhoz ne nyúlj. Ilyen pénzéhes, közömbös emberek között vagyunk minden nap.”

– áll a levélben.

Ami a reakciókat illeti, a cikk szerint Bartomeu és Grau is egyetértett annak nagy részével, ugyanakkor az elnök hozzátette, hogy a koronavírus előtti időszakban Messi szerződése [évi 111 millió euró – a szerk.] megfelelő volt, mivel az argentin klasszis a klub éves bevételének 15 százalékát termelte meg.

A rendőrség Pontit és Bartomeut is összefüggésbe hozta Piqué szerződésének kiszivárogtatásával is, miután a korábbi csapatkapitány többször is bírálta az az igazgatótanácsot. Ponti úgy írja le Piquét, mint egy okos srácot, akinek nincsenek erkölcsei. Geri szerződésének részletei tavaly szeptemberben jelentek meg, ezúttal is az ‘El Mundo’ hasábjain.

Végezetül beleállt Busquets-be is, aki szerinte eladhatatlan játékos, az ilyen játékosok szerződését a lehető legjobb körülmények között fel kéne bontani és elfelejteni, hogy valaha is itt játszottak, elvégre nem akarták támogatni a klubot a nehéz időkben.

Josep Maria Bartomeu, Oscar Grau, Roman Gómez Ponti és Jaume Masferrer

További tartalmak: