Xavi: „Mindenki egy Michael Jordanhez hasonló befejezést látna Messinél”

Két hetes szünetet követően folytatódik a spanyol bajnokság. A Barcelona az élvonaltól szinte biztosan búcsúzó Elche gárdájához látogat szombaton este kilenc órakor. A találkozót megelőző sajtótájékoztatón Xavi Hernándezt leginkább Rafael Yuste alelnök délelőtti szavairól faggatták, ahol elmondta, a Barça már tárgyal Messivel a visszatéréséről. Az Elche következik „Fontos kiemelni, hogy most cseréltek edzőt, így a […]

Két hetes szünetet követően folytatódik a spanyol bajnokság. A Barcelona az élvonaltól szinte biztosan búcsúzó Elche gárdájához látogat szombaton este kilenc órakor. A találkozót megelőző sajtótájékoztatón Xavi Hernándezt leginkább Rafael Yuste alelnök délelőtti szavairól faggatták, ahol elmondta, a Barça már tárgyal Messivel a visszatéréséről.

Az Elche következik

„Fontos kiemelni, hogy most cseréltek edzőt, így a szokásosnál is nehezebb megtippelni, mire számíthatunk tőlük. A szokásokon azonban nem változtattunk, kielemeztük az elmúlt mérkőzéseiket, nyilvánvalóan extra motiváltak lesznek, mindenki meg akarja majd mutatni az új trénernek, hogy mit tud, nem számítok egyszerű meccsre. Beccacece stílusa hasonló Sampaoliéhoz, így többé-kevésbé ugyanarra számítunk. Ami a felállást illeti, nem tudjuk még, hogy mi lesz, holnap döntünk róla.”

Az alelnök szerint már tárgyalnak Messiékkel a visszatérésről

„Nem hiszem, hogy ez a megfelelő időpont arra, hogy a visszatéréséről nyilatkozzak. Gyakran beszélgetünk egymással, de a mostani nem a legjobb pillanat sem Leónak, sem pedig a klubnak, hogy ebbe a témába belemenjek. Dolgozunk az ügyön, de még sok minden van hátra. Bízunk mindenesetre abban, hogy Leo ismét a Barcelonát erősítheti nyártól, elvégre ez élete klubja. Az ő döntése lesz, visszatér-e, én maximum tanácsot adhatok neki. Mindent elért már a futballban, amit egy játékos elérhet, megnyert mindent, ha vissza szeretne térni, akkor vissza is fog. Ha végül sikerül, én leszek a legboldogabb.”

Nem értem, miért kérdezgettek ennyit a jövő évről. Egy lépésre vagyunk attól, hogy hosszú idő után ismét bajnokságot nyerjünk, erre témát váltunk. Kiválóan értetek ehhez. Egész évben kritizáltok, aztán amikor közel vagyunk, hogy nyerjünk valamit, a jövő évről kezdünk diskurálni.

„Ha a sors és ő is úgy akarja, akkor nyáron ismét itt lesz velünk, jelenleg azonban nem tudok semmilyen érdemleges információval szolgálni. Egy lépésre vagyunk attól, hogy a Messi utáni éra első bajnoki címét nyerjük, ami óriási dolog. Nem szabad megfeledkezni a pénzügyi fair playről sem, ahol nem állunk túl jól, ennek ellenére csak ismételni tudom magamat: a dolog főként Leo akaratán múlik majd szerintem. Láttam őt felnőni, csapattársak voltunk. Tudom, hogy mekkora játékos. Egy igazi példakép számomra. Normális egy olyan kapcsolatnál, mint amilyen a Barça-Messi féle, hogy felmerül Michael Jordan esete, mindenki erre vágyik. Óriási és felejthetetlen az a hangulat, ami a Camp Nou-ban uralkodik, amikor Messi gólt szerez a Real ellen. Az emberek izgatottak és büszkeséggel töltené el őket, ha visszatérne.”

Bori Fati nem túl előnyös nyilatkozata Ansuval kapcsolatban

„Sokat beszélgetek Ansuval, de picit aggaszt az, ami körülötte zajlik. Nem tulajdonítok ugyanakkor túl nagy jelentőséget az apja szavainak. Az én időmben is voltak hasonló szituációk, nem kell túl sokat belelátni ebbe. Mindig azokról a játékosokról kérdezgettek engem, aki éppen nem játszik, ha nem Ansu az, akkor más. Meg kell érteni, hogy egy mérkőzésen maximum ötöt cserélhetsz, a folytatásban is számítok rá, hiszem, hogy az idő előrehaladtával egyre fontosabb tagja lesz a csapatnak. Türelmet kérek mindenkitől, nem csak Ansutól, hanem úgy általánosságban. Egy mindössze húszéves srácról beszélünk. Nem vagyok tévedhetetlen, én vagyok az első, aki elismeri, ha hibázik. Az emberek követnek el hibákat, bocsánatot kérnek, majd haladunk tovább. Ennyi. A folytatásban is mindent elkövetek majd azért, hogy a lehető legtöbbet hozzam ki belőle, hogy fontosnak érezze magát. Bármelyik mérkőzésen képes megteremteni a különbséget, ez pedig rendkívül fontos tulajdonság. Folyamatosan próbálom benne tartani a lelket, önbizalmat adni neki, boldoggá tenni őt, hogy a lehet legjobb teljesítményre legyen képes. Megértem az édesapja szavait, empatikus vagyok, átérzem a helyzetét. Nem gondolunk még a jövőre az ő esetében sem, csak arra fókuszálunk, hogya hozzuk a legtöbbet az idei szezonból.”

A sajtó továbbra is támadja Gavit

„Nem foglalkozom ezzel az egész bohóckodással. Gavi elképesztően szenvedélyes, óriási szíve van, ami elengedhetetlen a csapatból. A probléma az, hogy Gavi a Barcelona játékosa, nem pedig egy másik csapaté, és itt most nem csak és kifejezetten a Real Madridra célzok. Bárhol máshol játszana, az ellene felhozott negatív tulajdonságokat pozitívnak értékelnék, erényként emelnék ki.”

Spanyolország egyik legjobb játékosáról beszélünk, aki a 18 éves kora ellenére már most a világ egyik legjobb középpályása, efelől szemernyi kétségem sincs. Korát meghazudtoló módon játszik, és nem értem, hogy miért bántanak egy 18 éves srácot, ellene folytatott kampányokról beszélgetünk, ahelyett, hogy csodálnánk és örülnénk neki. Aki ilyen fiatalon ennyire magas szinten teljesít, azt el kell ismerni, nem számít, hogy melyik klubnál szerepel. Az egész a rivalizálásról szól, semmi másról.

Több játékos hiányával is meg kell küzdenie

„Nem jó dolog, hogy ennyi játékost kell nélkülöznünk, igyekszünk őket minél jobb állapotba hozni a szezon hajrájára. Ismételni tudom a korábban elmondottakat: minden attól függ, ők maguk hogyan érzik magukat. A már meglévő nevekhez sajnos most újabbak csatlakoztak. Frenkie és Andreas is sérült, Raphinha pedig eltiltás miatt nem szerepelhet.”

Araújo ott van viszont a keretben

„Meglátjuk, hogy holnap hogyan érzi magát. Most csatlakozott csak a csapathoz, és bár mindig a maximumot nyújtja, legyen szó a Barcelonáról, vagy a válogatottról, nem tudom garantálni, hogy játszik majd holnap.”

Aleix Garrido lehetőséget kaphat?

„Már korábban is behívtam volna, de bokasérüléssel küszködött. Kedvelem őt, ahogyan Alarcónt, Pablót és Estanist is. Nagyon tehetséges srác, képes kiosztani az utolsó passzokat, amik hiányoznak számunkra Pedri sérülése óta.”

Pablo Torre helyzetéről

„Több játékpercre számíthat a következő mérkőzéseken. A pálya középén fontos szerep juthat neki, de leginkább a rögzített szituációknál emelném ki a lövőtechnikáját.”

A bajnokság még nem ért véget

„Hiába a tizenkétpontos előny, nem dőlhetünk hátra. Még semmi nem dőlt el, továbbra is mindent bele kell adnunk. Bármikor fordulhat még a kocka, így nem adhatjuk alább a maximumnál.”

Eric García védekező középpályás poszton történő szerepeltetése

Hosszú ideje gondolkodunk azon, melyik lenne a legjobb pozíció Eric számára. Picit hasonlónak látom a helyzetét Rafa Márquezéhez. Kiváló a labdával, jól lép be a játékba, elképzelhető, hogy védekező középpályásként is megállná a helyét.

Jordi Alba szerepe megváltozott

„Jordi jelenleg máshogyan segít a csapatnak. Tudom, hogy nehéz a helyzete, nem ehhez szokott hozzá, mert eddig mindig a pályán volt. Nem felejtettem el őt, játszani fog a következő meccseken.”

További tartalmak: