Nyolcvan csapat, nyílt sorozat: új formátummal támad a Szuperliga!

Azok után, hogy a Szuperliga promótere, az A22 Sports Management javára ítélt a madridi bíróság, ismét erőre kapott a formálódó sorozat. A döntés értelmében ugyanis az UEFA és a FIFA nem büntetheti meg azokat a klubokat, akik csatlakoznak egy másik sorozathoz. A bomba röviddel csütörtök tíz óra után robbant, miszerint az A22 vezérigazgatója, Bernd Reichart […]

Azok után, hogy a Szuperliga promótere, az A22 Sports Management javára ítélt a madridi bíróság, ismét erőre kapott a formálódó sorozat. A döntés értelmében ugyanis az UEFA és a FIFA nem büntetheti meg azokat a klubokat, akik csatlakoznak egy másik sorozathoz.

A bomba röviddel csütörtök tíz óra után robbant, miszerint az A22 vezérigazgatója, Bernd Reichart közel ötven klub vezetőjével vette fel a kapcsolatot tavaly október óta, a legtöbb pedig a közlemény szerint egyetért azzal, hogy a futballban változásra van szükség.

„Az európai futball az összeomlás szélén áll. Itt az ideje a változásnak. A futballban szinte minden kockázat a klubok vállát nyomják, ám amikor fontos döntések forognak kockán, túl gyakran kénytelenek tétlenül a pálya szélén ülni, miközben a sport és a pénzügyi alapok összeomlanak körülöttük.” – idézi a Die Welt című német napilap Reichartot.

A vezérigazgató elmondta, hogy az új formátumú Szuperliga nyílt sorozat lenne, a kvalifikációt a Bajnokok Ligájához hasonlóan a nemzeti ligák eredménye alapján lehetne elérni, nem lennének emellett biztos résztvevők. A több divíziós sorozatban akár 80 klub is versenghetne egymással. Egy szezonban a Szuperliga 14 mérkőzést garantálna a kluboknak, ami biztos bevételt jelentene minden jelenlévőnek.

Reichart ezt követően kiemelte, mennyire fontos a költségszabályozás kérdése. Mint mondja, a klubok csak a futballhoz kapcsolódó bevételeik egy részét költhetnék el bérekre vagy igazolásokra.

„A klubok kiadásainak kizárólag a megtermelt forrásokon kell alapulniuk, nem pedig a versenyt torzító tőkeinjekciókon.” – közölte.

További tartalmak: