Xavi: „Ter Stegent kikezdték korábban? Itt még a székeket is kritizálják!”

Az FC Barcelona vezetőedzője, Xavi Hernández pénteken kora délután megtartotta a Girona elleni bajnokit megelőző sajtótájékoztatóját. A trénert természetesen Araújo és Gavi szerződéséről is kérdezték, de témát szolgáltatott Dembélé vagy éppen ter Stegen kiváló teljesítménye is. A Gironáról „Egy bátor csapatról beszélünk, mely előszeretettel szerzi meg a labdát az ellenfél térfelén. Nagyban hasonlít a felfogásuk […]

Az FC Barcelona vezetőedzője, Xavi Hernández pénteken kora délután megtartotta a Girona elleni bajnokit megelőző sajtótájékoztatóját. A trénert természetesen Araújo és Gavi szerződéséről is kérdezték, de témát szolgáltatott Dembélé vagy éppen ter Stegen kiváló teljesítménye is.

A Gironáról

„Egy bátor csapatról beszélünk, mely előszeretettel szerzi meg a labdát az ellenfél térfelén. Nagyban hasonlít a felfogásuk a miénkre. Míchel azt a stílust követi, amit én is, így érdekes összecsapásnak nézünk elébe. Oriol Romeu fantasztikus játékos, a szélső hátvédjeik kiválóak, a középhátvédjeik ugyancsak… a futball nagyon kiegyenlített lett manapság. Kemény meccsre számítok.”

Fejlődött a csapat

„Hosszú út áll mögöttünk, a játék több aspektusában értünk el előrelépést, megdolgoztunk érte. Látva azt, hogy tavaly ilyenkor hol voltunk, és most ehhez képest hol tartunk, értékelnünk kell azt, amit eddig elértünk a szezonban. Nyilvánvaló ugyanakkor, hogy még sok munka áll előttünk, de a kép mindenesetre pozitív. Védekezésben ugyancsak nagyot léptünk előre, jó formában vagyunk, értékelnünk kell ezt.”

Mit üzenek a játékosoknak?

„Azt, hogy le kell győznünk a Gironát. Nyernünk kell holnap, de egyáltalán nem lesz sétagalopp. Míchel már megmondta, hogy nekik nincs veszítenivalójuk, így jönnek majd, letámadnak minket, mi pedig ebből megpróbálunk kiszabadulni, és újabb lépést tenni a bajnoki cím felé.”

A játékunkkal kiérdemeltünk két-három napnyi nyugalmat, de ne legyen kétségünk, ez a Barcelona, ha holnap nem nyerünk, akkor itt megint válsághelyzet lesz. Ismerem a környezetet, elvégre ebben nőttem fel.

Rotáció várható

„Holnap is, akárcsak az eddigi meccseken, várható némi változás a csapat összetételét illetően. Több játékosunk is eltiltott, így még inkább felkészültnek kell lennünk.”

Az elődöntőben vagy a döntőben találkozna inkább a Madriddal?

„Őszintén megmondom, nem érdekel ez a kérdés. Meglátjuk hétfőn, a sorsoláson. Egyáltalán nem gondolunk még a döntőre, először legyen meg az ellenfelünk.”

Ezt várta a szezontól?

„Igen, leszámítva a Bajnokok Ligája kiesésünket. Jól állunk a bajnokságban, a kupában, a szuperkupát pedig megnyertük, ami mentálisan sokat adott a keretnek. Nagyjából ott vagyunk tehát, ahol lenni akartunk ilyenkor, de a munkát még be kell fejezni mindenhol.”

Dembélé hosszabbítása

„Pontosan tudjátok, mennyire fontos nekem a jelenléte. Vele egyszerűen más a csapat, rendkívül nehéz még egy ilyen remekül egy az egyező játékost találni a világon jelenleg. A klub tudja, hogy mit gondolok, ahogyan Ousmane is. A teljesítményével kiharcolta a vele szembeni bizalmat, ezért is jutott arra a szintre, ahol most van. Bízom benne, hogy még sok-sok évig velünk marad, és folyamatosan fejlődik majd. Ami a sérüléseit illeti, mindent elkövetünk, hogy nehogy megint előforduljon. Figyeljük az adatait, edzőteremben dolgozunk, erősítő gyakorlatokat csinálunk, terheléses vizsgálatokat végzünk… Nyilván ezekkel együtt is történhetnek sajnálatos sérülések, de jóval kisebb az esélye. Ousmane mindig hangsúlyozta nekem, hogy itt akar játszani, a közönség pedig most már értékeli őt, ami nagyon fontos.”

Gavi, Araujó és Baldé szerződése

„Mateu és Jordi igyekeztek megnyugtatni engem, többet nem tudok ezzel kapcsolatban mondani. Ami Gavi viselkedését illeti, nem akar senkit megtéveszteni azzal, amit mutat. Ő egyszerűen ilyen. Mindig motivált, szenvedélyes, ezzel pedig igyekszik magával rántani a többieket is. Úgy is fogalmazhatnék, hogy már-már állatias módon harcol a csapatért. Edzés közben, amikor látod, hogy miket művel, rájössz, hogy mennyire fantasztikus játékos ő, mindezt ennyire fiatalon.”

Ha a megjelent hírek kihatással vannak rájuk, akkor még inkább emelem a kalapomat előttük, mert fantasztikus teljesítményt nyújtanak így is. Higgadtnak kell maradnunk, és remélni, hogy megoldódik ez a probléma a nyárig. Boldognak és nyugodtnak látom őket.

Ferrán Torres helyzete

„Ferrán minden edzésen a maximumot nyújtja, és ez tényleg így van. Nem lankadt az eltökéltsége azért, mert a pályán nem jönnek össze a dolgok. Folyamatosan profin viselkedik, elvégzi a rá kiszabott védekező munkát is, ezért is töretlen vele szemben a bizalmam. Ami az önbizalmát illeti, szüksége lenne néhány gólra…”

Araújo pozíciója

„Ronald számomra alapvetően középhátvéd, azon belül is a pálya jobb oldalán szeretem őt játszatni. Sokat fejlődött az elmúlt hónapokban a labdakihozatalokban, sokkal magabiztosabbá vált. Kiválóan érti és átlátja a játékot. Ami a jobbhátvéd posztot illeti, csak különleges esetekben tekintek rá opcióként itt.”

Marcos Alonso hosszabbítása jól halad

„Boldog vagyok Marcos teljesítménye miatt, nem csak mint játékos, hanem mint ember is, kiválóan illeszkedett be az öltözőbe. Rendkívül érett és megfontolt játékosnak tartom őt, akinek a leigazolása fontos volt tavaly. Örülnék, ha sikerülne vele hosszabbítani.”

A jobbhátvéd poszt

„Arnau Martínez? Való igaz, kiváló szélső védő, rendkívül technikás, fizikálisan erős, a személyisége pedig ugyancsak remek. Egy nagyon érdekes játékosnak tartom őt. Ugyanakkor a keretünk elég erős, elégedett vagyok vele. Bár Héctoron kívül nincs más igazi jobbhátvédünk, de rajta kívül is több remek opciónk van.”

Van már gálacsapata?

Nincs, és nem is fogtok tőlem ilyet látni.

Pedri százados lehet a hétvégén

„Elképesztő és fantasztikus, hogy ennyire fiatalon már a századik meccsét játszhatja. Ő egyértelműen a jelen és a jövő embere. De nem csak ő, az egész keret eléggé fiatal, nagyon jó generáció van kibontakozóban. Sokan szeretik őket, elvégre mindannyian nagyon tehetségesek. Több Pedrihez hasonló tehetséget is látok a csapatnál.”

Ter Stegen legutóbb is jól teljesített

„Számomra ő a világ egyik, ha nem a legjobb kapusa, de hogy a háromban benne van, az biztos. A Barcelona számára nála jobb kapus nem lehet, tekintve a játékstílusunkat. A labdakihozatalokban óriási segítséget nyújt, garancia a sikerre a jelenléte, mindent kiválóan elsajátított már. Nem foglalkoztat az, hogy kikezdték korábban őt, mivel itt még a székeket is kritizálják, egy biztos: nagyon sokat ad ennek a csapatnak.”

Most vannak a legjobb formában

„Azt mondod? Ez remek! Én viszont többre vágyom. A Barcelona már csak ilyen. Fontos számomra a lelki egyensúly, talán edzőként picit nehezebb ezt megtalálni magadban, mint amikor még aktív játékos vagy.”

Memphis távozott, más nem jött

„Nyugodt vagyok, ami a keretet illeti. Hat támadónk volt, most már csak öt van, de Baldé és Sergi Roberto is bevethető szélsőként, szóval nem kéne, hogy gondunk legyen.”

Ansu Fati játékáról

„Fontos számára, hogy minél közelebb legyen a kapuhoz. A támadósor bármelyik posztján képes különbséget teremteni.”

 

Forrás: Marca

További tartalmak: