Xavi: „Ki fognak nyírni, ha nem nyerek kupát idén”

Az FC Barcelona vezetőedzője, Xavi Hernández szerdán délután, már Szaúd-Arábiában tartotta meg a Betis elleni Spanyol Szuperkupa elődöntőjét megelőző sajtótájékoztatóját. A tréner méltatta a Betis játékát, de szóba került Memphis Depay esetleges távozása is. Memphis jövője kétséges „Nem tudok ezzel kapcsolatosan információval szolgálni. Mint már mondtam, elégedett vagyok azzal a kerettel, amivel most rendelkezem, ahogyan […]

Az FC Barcelona vezetőedzője, Xavi Hernández szerdán délután, már Szaúd-Arábiában tartotta meg a Betis elleni Spanyol Szuperkupa elődöntőjét megelőző sajtótájékoztatóját. A tréner méltatta a Betis játékát, de szóba került Memphis Depay esetleges távozása is.

Memphis jövője kétséges

„Nem tudok ezzel kapcsolatosan információval szolgálni. Mint már mondtam, elégedett vagyok azzal a kerettel, amivel most rendelkezem, ahogyan pedig én tudom, nem tárgyalunk jelenleg senkivel. Beszéltem már Mateuval [Alemany – a szerk.], de Depay nem került szóba. Ha lesz bármi új információ, akkor nyilván közlik velem.”

A Betis lesz az ellenfél

„Nagyon megbecsülik a labdát, az edzőjük pedig a támadófocit részesíti előnyben. Taktikailag nagyon felkészültek, technikás játékosokkal rendelkeznek, két fizikálisan rendkívül erős védekező középpályással rendelkeznek, egy kiváló csapatról beszélünk. Komoly feladat lesz legyőzni őket, ugyanakkor pozitív, hogy ők is szenvednek, ha nincs náluk a labda, így úgy vélem, ez lehet a találkozó kulcsa. Két olyan csapat találkozik majd, mely technikás, labdát birtokló focit játszik, nekünk pedig magunkat kell hoznunk, dominálnunk kell a mérkőzést, még a Betis ellen is.”

Favorit? Nem érzem, hogy azok lennénk. Jó mentális állapotban érkezünk a tornára, de a pályán is bizonyítanunk kell ezt.

Meg akarják nyerni a Szuperkupát

„Ez egy olyan kupa, amit jó ideje nem nyertünk már meg. Motiváltak vagyunk, meg akarjuk nyerni az idei első trófeánkat, ehhez magunkat kell adnunk a pályán, bátran és higgadtan kell játszanunk. Nem nézzük, hogy milyen kupáról van szó, bármilyen sikerről is legyen szó, ugyanúgy harcolunk érte. A Szuperkupát viszonylag rövid idő alatt, mindössze két megnyert meccsel el lehet hódítani.”

Busquets fontossága

„Mit mondhatnék róla? A csapatunk kapitánya, az öltöző egyik legfontosabb alakja, példakép sokak számára. Mindig a csapatot helyezte előtérbe, igyekezik támogatni mindenkit akkor is, ha éppen nincs a pályán. Busi megreformálta a védekező középpályás pozícióját. Egy igazi korszakalkotó játékos.”

Miért Szaúd-Arábiában rendezik a tornát?

„Profik vagyunk, mindannyian tudjuk, hogy a futball egy nagy üzlet. Azért jöttünk ide, mert gazdaságilag ez előnyös a spanyol futballnak. Úgy gondolom, hogy több csapat is profitál abból, hogy ez a megállapodás létrejött. Nyilvánvaló ugyanakkor, hogy Szaúd-Arábiának több dologban is fejlődnie kéne, akárcsak nekünk, spanyoloknak is.”

Ferrán Torres helyzete

Továbbra is nagyon erős túlzásnak érzem azt, amit az emberek csinálnak vele.

Cristiano Ronaldo átigazolása

„Cristiano látja majd, hogy a szaúdi egy kompetitív bajnokság. Minden csapatban nagyjából nyolc idegenlégiós szerepel. Biztos vagyok benne, hogy ott is képes lesz nagy dolgokat elérni.”

A feszültséget kordában kell majd tartani

„Erre nincs ráhatásom sajnos, én csak annyit közvetíthetek a játékosaim felé, hogy gondolják át alaposan, mikor mit tesznek. Egy egyenes kieséses rendszerben külön fontos odafigyelni, hogy ne veszítsünk el senkit például az elődöntőben. Kordában kell tartanunk majd a feszültséget.”

Raphinha melyik oldalon szerepel majd?

„Nyitott arra, hogy akárhol segítsen a csapatnak. Raphinha pozíciója már jó ideje téma nálunk, elvégre fontos eleme a csapatnak, ez csak még inkább kidomborodik akkor, ha a kispadról száll be. Mindig érződik a jelenléte a pályán, és ez így lesz a folytatásban is, nincsen efelől kétségem.”

Mindenkivel számolhat

„Való igaz, mindenki bevethető, ami fejfájást okoz nekem, elvégre nem rakhatok mindenkit a pályára. De inkább legyen mindenki itt, mint hogy sérülések vagy eltiltások tizedeljenek minket.”

Kupát kell nyernie a csapattal

Nagyon szeretném megnyerni a Szuperkupát. Azért vagyok a Barcelonánál, hogy trófeákat nyerjek, és ha ez idén nem sikerül, akkor engem ki fognak nyírni. Már jó ideje nem nyertünk kupát, talán ez most a mi tornánk lesz végre.

További tartalmak: