Xavi: Gavi sárga lapjai nem fontosak, a szenvedélye annál inkább

Szombaton rendezik a szezon első bajnoki klasszikusát, melyet a Real Madrid várhat előnyösebb helyzetből, a két csapatot azonban mindössze egy pont választja el egymástól.

Idei legnagyobb próbatételére készül a bajnoki címvédő Barcelona, mely szombaton délután az ősi rivális Real Madridot fogadja az Olimpiai Stadionban. A katalánok vezetőedzője, Xavi Hernández szombaton tartotta mérkőzés előtti sajtótájékoztatóját, ahol természetesen sok szó esett a Real Madridról, de szóba kerültek többek között a sérülésből lábadozó játékosai is.

Az idei első bajnoki klasszikust rendezik

„Sokat jelent mindenki számára, de ez elmondható mindegyik Clásicóról, mindannyian játszani akarunk egy ilyen összecsapáson. Két győzelemmel hangoltunk a meccsre, mely sokat adott a keretnek morálisan, önbizalommal töltött el mindenkit, ami létfontosságú a csapat számára. A cél nem lehet más, mint a három pont megszerzése. Az eredmény, mint mindegyik klasszikuson, most is megjósolhatatlan, nincsen esélyese a meccsnek. Fontos találkozó, de nem mindent eldöntő természetesen.”

Szinte mindenki játékra jelentkezett

„Őszintén megmondva engem is picit megleptek a srácok ezzel. Szinte minden sérült játékosom azt mondta nekem, hogy ott akar lenni és számolhatok vele. Jó érzés számomra mindez, ugyanakkor ki kell várnunk a szombatot a végleges keretig. Meglátjuk, hogyan érzik magukat a játékosok, remélhetőleg minél többükkel számolhatok. Azokat jelölöm majd a kezdőbe, akik a lehető legjobb állapotban és formában vannak. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne így tegyünk.”

Cancelo dolga lesz Viníciust hatástalanítani?

Cancelo a jobbhátvédünk, ez a természetesen pozíciója, de képes támadóként és még akár pivotban is játszani. Sokoldalú, dinamikus játékos.

Gil Manzano fújja majd a sípot

„Őt választották meg erre a feladatra, többet nem kívánok erről a témáról beszélni, minél kevesebbet, annál jobb. Továbbra is hiszem, hogy minden játékvezető a lehető legtisztességesebben próbálja vezetni a mérkőzéseket.”

Átalakult a Real Madrid

„Megváltozott hadrendben játszanak az idei szezonban, ezúttal két támadóval állnak fel az esetek többségében. Vinícius és Rodrygo is kiemelkedően teljesít eddig, nagy figyelmet kell szentelnünk a jelenlétükre. De ott van mellettük még Valverde, Bellingham és a csapat többi része is. Sokoldalú csapatuk van, amit hatástalanítanunk kell. A mi felfogásunk mindenesetre változatlan lesz: igyekszünk bátran játszani, dominálni a játékot.”

Teltházra számítanak

„Számításaink szerint tele lesz az Olimpiai Stadion. Nem hiszem, hogy a szurkolókon bármi is múlik majd, ők ott lesznek mögöttünk. Motivál minket, hogy előttük játszhatunk, otthon jó eredményeket mutattunk fel eddig hazai pályán, de ez egy Clásico lesz, ahol kulcsfontosságú, hogyan uralkodsz az érzelmeiden.”

Oriol Romeu

„Oriolnak és a többi középpályásnak is figyelmesnek kell lennie. Kulcsfontosságú lesz az óvatosság, figyelniük kell majd a Real átmeneteire, kontráira, hogyan tudják a lehető legjobban megállítani azokat.”

João Félix

„Holnap meglesz a lehetősége, hogy ismét betaláljon. Kiválóan beilleszkedett közénk, ő egy igazi játékmester, aki szereti, ha szabadon mozoghat a pályán. Rendkívül tehetséges srác. Ő és Bellingham is nagyon fontos játékosok, meghatározóak saját csapataik számára, remélhetőleg holnap inkább João villog majd.”

Sok az új fiatal játékos

„Nagy pluszt jelentenek számunkra a saját nevelésű játékosok. Fantasztikus, hogy ennyi tehetség lakik a Masián, mindannyian az alapoktól ismerik a játékunkat, ez egy olyan dolog, ami nélkülözhetetlen a sikerhez. Emlékszem az első Clásicómra, idegesebb voltam, mint addig, az érzelmek eluralkodnak rajtad, neked azonban hideg fejjel kell viselkedned, miután kifutsz a pályára.”

Gavi egyre inkább megkomolyodik

Sokkal érettebb, mint volt, amikor megérkeztem ide. Jobban odafigyel, nem szükséges kontrollálnom őt. Felnagyítja a közvélemény a sárga lapjait, de ez nem egy fontos szám. A szenvedély és a lélek, amit a pályára tesz ellenben nagyon is. Alapvető a jelenléte a csapat számára.

További tartalmak: