HIVATALOS: Sergio Busquets az idény végén távozik a Barcelonától!

Szerdán hivatalosan is kommunikálta az FC Barcelona legendás középpályása, Sergio Busquets döntését. A csapatkapitány végül nem marad még egy szezonra nevelőcsapatánál, a bajnoki cím megünneplésével, a lehető legjobb körülmények között szeretné elhagyni Barcelonát. Sergio tizennyolc év után int búcsút a katalán fővárosnak. A csapatkapitány 2005-ben érkezett a klubhoz, két szezont lehúzott az U19-eseknél, ezt követően, […]

Szerdán hivatalosan is kommunikálta az FC Barcelona legendás középpályása, Sergio Busquets döntését. A csapatkapitány végül nem marad még egy szezonra nevelőcsapatánál, a bajnoki cím megünneplésével, a lehető legjobb körülmények között szeretné elhagyni Barcelonát. Sergio tizennyolc év után int búcsút a katalán fővárosnak.

A csapatkapitány 2005-ben érkezett a klubhoz, két szezont lehúzott az U19-eseknél, ezt követően, 2007-ben már a Pep Guardiola által irányított Barça B-ben számított meghatározó játékosnak, akikkel végül sikerült is a másodosztályba való feljutás. Teljesítményének köszönhetően a következő idényben Guardiola, aki megkapta a nagy csapat irányítását, számított rá eggyel feljebb is, így 2008-ban a Racing Santander ellen bemutatkozhatott az élvonalban. Nem sokkal később pedig itt is nélkülözhetetlenné vált, a szezon hat megnyert kupával abszolválta a Barça.

A katalán középpályás 718 mérkőzésen lépett eddig pályára a Barcelonában [18 gól és 40 gólpassz], ezzel pedig az örökranglista harmadik helyét foglalja el. Ami a megnyert kupákat illeti, Sergio 31-el büszkélkedhet, amivel szintén előkelő helyen áll házon belül: 8 bajnoki címet, 7 Spanyol Kupát, 7 Spanyol Szuperkupát, 3 Bajnokok Ligáját, 3 UEFA-szuperkupát és 3 Klubvilágbajnokságot is elhódított a csapattal. A védekező középpályás csúcstartó a Real Madrid elleni klasszikusok számát tekintve, 48 összecsapáson játszott, ezeken pedig 23 alkalommal győztesen hagyta el a pályán.

Messi távozásával Busquets örökölte meg két éve a csapatkapitányi karszalagot, amely során egy Spanyol Szuperkupát emelhetett eddig a magasba, néhány hónappal ezelőtt, pont a Real Madrid felülmúlva a fináléban. Hamarosan pedig, akár már a hétvégén, egy bajnoki kupát is ide tudunk majd sorolni.

Jelenléte továbbra is rendkívül fontos a csapatnak, amelyet mi sem bizonyít jobban, hogy Xavi Hernández még mindig rengetegszer számít rá. Sergio 2,087 percet töltött eddig a pályán, amivel az ötödik legfoglalkoztatottabb játékosnak számít, ez 27 mérkőzést jelent, mely során 4 gólpasszt osztott ki.

 

Busquets a klub hivatalos videójában mondott búcsúbeszédet:

„Sziasztok Culék! Eljött az idő, hogy bejelentsem nektek, ez lesz az utolsó szezonom a Barcelonában. Felejthetetlen volt ez a szűk két évtized. Kiskorom óta, amikor a tévében néztem a meccseket, mindig arról álmodoztam, hogy egy nap én is ebben a mezben játszhatok majd a Camp Nou gyepén. De a valóság minden álmomat felülírta. Ki gondolta volna, amikor gyerekként megérkeztem ide, hogy tizenöt szezont tölthetek el a világ legjobb klubjában. Abban a csapatban, ami mindig is életem klubja volt, aminek gyerekkorom óta szurkoltam és fogok is életem végéig. Szurkolóból soció, socióból játékos, játékosból pedig csapatkapitány lettem, több mint 700 mérkőzésen húzhattam magamra ezt a mezt. Megtiszteltetés, álom és büszkeség számomra egyben. Minden tőlem telhetőt megtettem azért, hogy hűen szolgáljam ezt a címert, ezt a klubot, de mindennek vége szakad egyszer. Nem volt könnyű a döntés meghozatala, de úgy gondolom, hogy ez a megfelelő pillanat a távozásra. Szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik lehetővé tették nekem ezt a hihetetlen utazást, az első naptól az utolsóig. A stábtagoknak, a gyógytornászoknak, az orvosoknak, a kommunikációért felelős szakembereknek, a klubelnököknek, az edzőknek, az egész személyzetnek, elemzőknek, erőnléti edzőknek és mindenekelőtt, a csapattársaimnak, akikkel megannyi időt töltöttünk el közösen. Mérkőzések, viccek, beszélgetések, szomorú pillanatok, ünneplések…. mindent együtt éltünk át. Köszönöm ezt nektek. Hálával tartozom továbbá a szurkolóinknak, akik a világ minden tájáról eljöttek a stadionba, így biztosítva a támogatásukról és szeretetükről. Köszönöm a családomnak is, akik mindig mellettem álltak, a jó és a rossz pillanatokban egyaránt. Különleges utat tettünk meg együtt, áldozatokra volt szükség a részükről, de megtették ezt értem, hogy végül boldognak lássanak. Nagyon köszönök mindent, és hamarosan találkozunk az utolsó mérkőzéseken.”

Gerard Piqué után tehát Sergio Busquets, egy másik csapatkapitány is búcsút int idén a Barcelonának, ezzel pedig az utolsó játékos is távozott a Guardiola vezette Dream Team-ből.

Köszönünk mindent, Sergio!

További tartalmak: