Xavi: „Ez a Barcelona, ha nem teljesítek, kirúgnak”

Nehéz napok állnak az FC Barcelona mögött. A katalánok szinte biztosan búcsúznak a Bajnokok Ligájából, ezen kívül pedig elbukták a szezon első klasszikusát, mellyel három ponttal leszakadtak madridi riválisuk mögött. A Real nyerte soron következő meccsét, így a különbség már hat pontra nőtt, a Villarreal ellen tehát győzelmi kényszerben lépnek pályára Xaviék. A tréner szerdán […]

Nehéz napok állnak az FC Barcelona mögött. A katalánok szinte biztosan búcsúznak a Bajnokok Ligájából, ezen kívül pedig elbukták a szezon első klasszikusát, mellyel három ponttal leszakadtak madridi riválisuk mögött. A Real nyerte soron következő meccsét, így a különbség már hat pontra nőtt, a Villarreal ellen tehát győzelmi kényszerben lépnek pályára Xaviék. A tréner szerdán délután megtartotta a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatóját.

A Villarrealról

– Nincs választásunk, egy remek meccset kell játszanunk. A Villarreal egy kiváló csapat, Emery pedig fantasztikus munkát végez velük. Hiszem, hogy a győzelem, a jó játék és a három pont elindíthatja a csapatot mentálisan felfelé, fordulópont lehet ez az összecsapás. Várható némi változtatás a kezdőn, frissen kell tartanunk a srácokat, túlterheltek, általában három-négy módosítás van a kezdőben emiatt. Jól jött most a szabad nap, pihentebbnek látom a fiúkat, jó ritmussal és intenzitással dolgoztak az utolsó edzésen. Mindenki nagyon motivált, hogy egy győzelemmel végre változtassunk ezen a rossz időszakon.

Rengeteg kritika éri Busquets-t

– Ha veszítesz, akkor az emberek felnagyítják a hibáidat és kritizálni kezdenek téged. Engem azonban mindez nem érdekel, Busquets továbbra is kulcsfontosságú játékos számomra, lesznek persze meccsek, amin nem lép majd pályára, de mindig számítok rá. Busi a csapat kapitánya, része a keretnek. A szerződése az idei szezon végén lejár, de még csak október van, meglátjuk, hogyan alakul a szezon, a teljesítménye, az érzései. Ez egy személyes jellegű döntés, és nem gondolom, hogy ez a szezon vége előtt megszületne.

Nincs igazi helyettese a keretben, Nico és Pjanić voltak azok, de mindketten a távozás mellett döntöttek. Frenkie de Jongot a tulajdonságai miatt inkább irányítóként látom a csapatban, de képes védekező középpályás poszton is hasznosan játszani, ez jó hír, elvégre több taktikai lehetőséget nyújt számunkra.

A hétvégi klasszikusról

– A saját stílusunk szerint játszunk, nem volt ez másképp a Bernabéuban sem. A támadóink magasan védekeztek, agresszívan támadtunk le, néha ez bejött, néha pedig nem. Az ellenfél egy remekül védekező csapat volt. A Real kiválóan zárja le a területeket és tömörül be, ennek ellenére nagyon higgadtak maradnak, kényelmesen játszanak ebben a helyzetben. Nem hagytak nekünk területet, de így is megvoltak a lehetőségeink ahhoz, hogy jobb eredmény tudjunk kiharcolni. Nem volt annyi lehetőségünk, mint amennyi általában szokott, de az ellenfél egy kiváló csapat volt, ezt is vegyük figyelembe. A Real nagyon kompakt védekezése kényelmetlenül hatott számunkra, az ellenfél mindig arra törekszik, hogyan oltsa ki a másik játékát, a foci már csak így működik. Nem gondolom, hogy mentális problémákkal küzdenénk, megvoltak a lehetőségeink mindkét félidőben, hogy legalább döntetlent érjünk el. A Real Madrid ugyanakkor egy fantasztikus csapat, a Bajnokok Ligája jelenlegi bajnoka.

Eric García gyenge meccseket játszott mostanában

– Nagyra értékeljük a játékosaink erőfeszítéseit, így Ericét is. A futball a hibákról szól, az ellenfél általában az ellenfél hibáiból szerzi a gólokat. A Barcelonában egy védő nagyon kitettnek számít a játékstílus miatt, így több hiba van benne, mint egy átlagos csapatnál. Eric számomra ezek ellenére is alapja ennek a csapatnak.

Aggódik az eredmények miatt?

– Nem igazán nyomaszt ez a helyzet, az van, ami jelenleg van. Remekül kezdtük a szezont, most pedig nem vagyunk olyan jó formában, mint az elején. Ez ugyanakkor nem fékez le engem. Lépésről lépésre kell haladnunk. Három ponttal vagyunk riválisunk mögött [most már hat – a szerk.], győznünk kell, ha versenyben akarunk maradni. Nagyon hosszú még a szezon, nem adhatjuk fel a céljainkat ilyen korán, néhány rossz mérkőzés miatt. A győzelmet és a vereséget nagyon kevés választja el egymástól. Továbbra is az a célunk, hogy kupákkal fejezzük be a szezont, ezzel a kerettel nem is lehet más cél, mint a győzelem. Kiváló nyári átigazolási időszakot tudhatunk magunk mögött, több fontos hiányzónk volt azonban az elmúlt meccseken, ez pedig meglátszott sajnos a pályán. A céljaink ennek ellenére nem változtak. A hibáink nagy része taktikai jellegű, a csapat egésze hibás, nem egyéni rontásokról van szó. Igyekszünk ezeket folyamatosan észre venni, kielemezni és javítani.

Ha átalakuláson megy át a csapat, miért ígér kupákat?

– Én úgy érzem, hogy képesek vagyunk erre, őszinte vagyok a szurkolókkal és a klubbal is. Úgy gondolom, hogy a nyáron olyan keretet sikerült összerakni, amivel képesek vagyunk címeket nyerni. A világ összes lelkesedésével folytatom a munkát a javulás érdekében, annak ellenére, hogy az elmúlt hét meglehetősen nehéz volt, amiért meg is kaptuk a kritikát. Jól esik, hogy a nehezebb napok ellenére nagyon sokan támogatnak engem, rengeteg bíztató üzenetet kaptam, a telefonom majdnem le is halt emiatt. Nyugodt embernek tartom magam, szeretném, ha a dolgok jól működnének, ezért pedig még keményebben dolgozok majd a folytatásban. Nincs olyan vereség, ami elvenné a kedvemet a folytatástól.

Nem áltatom magam ugyanakkor, tisztában vagyok vele, hogyha nem teljesítek, akkor annak következményei lesznek. Ha nem sikerül ezzel a kerettel nyernünk, úgy vélhetően új edző lép a helyembe, és próbál szerencsét. Nem kell az elnöknek elmondania ezeket, magától értetődő dolgok, ez a Barcelona, ahol csak a győzelem az elfogadható.

Mit hozhat a téli átigazolási időszak?

– Nem tudjuk még, hogy mi történik majd a télen. Szerintem remek csapat gondoskodik az igazolásokról, de még odébb van az átigazolási ablak kezdete. Jelenleg így nem is fókuszálunk erre, majd csak ha eljött az ideje.

Jól érezné-e magát Xavi ebben a csapatban?

– Igen, természetesen. Igyekszem elérni, hogy minél többször legyen a labda a középpályásainknál, ezáltal uraljuk az ellenfelünk játékát és legyőzzük őket. Az ötlet ugyanaz, mint amikor én játékos voltam. Guardiola pontosan ugyanezzel a felfogással játszatta a csapatait.

Raphinha és Dembélé játékáról

– Mindkét oldalon rendkívül nagy területet játszanak be, a célunk az, hogy minél gyorsabban kihozzuk a térfelünkről a labdát, így sokszor kerülnek majd egy az egyben az ellenfelükkel szemben. A cél az esetükben az, hogy ne létszámfölénnyel kelljen szembe nézniük.

Gavi nagyon megérdemelte a Kopa-díjat, véleménye pedig mindenkinek van. Én gratulálok neki, ahogyan Alexiának és Lewandowskinak is. Ezek a díjak is jelzik, hogy még mindig itt vagyunk, bár még csak egyének szintjén, remélhetőleg hamarosan csapatként is hasonló eredmények miatt lehetünk büszkék.

Ansu Fatiról

– Továbbra is jó állapotban van, aminek nagyon örülök. Kiválóan dolgozott az edzéseken, és biztos, hogy játszani is fog.

További tartalmak: