Xavi: „Fokozatosan akarjuk terhelni Ansut”

Az FC Barcelona vezetőedzője, Xavi Hernández megtartotta az Elche elleni szombati bajnokit megelőző hivatalos sajtótájékoztatóját. A tréner leszögezte, nagyon szeretnének a hétközi kisiklást követően ismét visszatérni a győzelem útjára. – Hasonló mérkőzésre számítunk, mint a Cádiz elleni. Tavaly is megnehezítették a dolgunkat, idén is ezt várjuk, elvégre nem változott az edző személye. Nagyon motiváltak lesznek, […]

Az FC Barcelona vezetőedzője, Xavi Hernández megtartotta az Elche elleni szombati bajnokit megelőző hivatalos sajtótájékoztatóját. A tréner leszögezte, nagyon szeretnének a hétközi kisiklást követően ismét visszatérni a győzelem útjára.

– Hasonló mérkőzésre számítunk, mint a Cádiz elleni. Tavaly is megnehezítették a dolgunkat, idén is ezt várjuk, elvégre nem változott az edző személye. Nagyon motiváltak lesznek, mivel hátul vannak a tabellán, egy rendkívül fizikális ellenfélről beszélünk. Rendkívül erős támadóik és szélső védőik vannak, tavaly pedig ezek megnehezítették a dolgunkat.

A három pont megszerzése kulcsfontosságú, hasonló játékot akarunk bemutatni, mint a Bayern ellen, csak most győztesen távoznánk a pályáról.

– Nagyon boldogok vagyunk Gavi hosszabbítása miatt, gyakorlatilag az egész hét legfontosabb híre ez volt. Ő a jelen és a jövő játékosa egyben, vezéregyéniség a pályán, hiába elképesztően fiatal. Rendkívül karakteres srác, tele szenvedéllyel. Ő tipikusan az a játékos, aki a szívével focizik. Több poszton is bevethető, remekül átlátja a játékot, érzi annak ritmusát. Nem aggódtam Gavi ügye miatt, mivel beszéltem vele és De la Peñával is. Mindig is az volt a céljuk, hogy a Barcelonánál folytassák, hova kell ennél több? A legnagyobb kupákért van harcban, szeretik itt, kulcsjátékos. Vigyáznunk kell rá.

– Ansuval minden rendben van, ugyanakkor nem akarjuk túl gyorsan terhelni őt, megszabott terv szerint játszatjuk. Elképzelhető persze, hogy ezzel picit túlzottan is az óvatosságra mentünk. San Sebastianban képes volt megteremteni a különbéget, ez pedig így lesz a jövőben is. Nagyon fontos a jelenléte számunkra, tudjuk, hogy több percre van szüksége, de nem akarjuk elsietni vele. Nehéz ezt a helyzetet jól kezelni, mert hosszú ideig nem játszhatott, fel kell vennie a ritmust, ez azonban időt és elővigyázatosságot igényel. Úgy döntöttem tehát, hogy ezen az úton haladunk vele, tavaly még siettettük őt, aminek visszaesés lett a vége, kétszer azonban nem követjük el ugyanazt a hibát. Nagyon motiváltnak látom, harcol, hogy bekerüljön a kezdőbe, ez pedig tetszik nekem. Nincs lelkileg gondban.

A világbajnokság? Nem tőlem függ, hogy bekerül-e, hanem Luis-tól. Kiváló a kapcsolatunk, beszélnünk kell majd Ansuról, ugyanakkor nem kell ennek az egésznek különösebb jelentőséget tulajdonítani.

– Jordi Cruyff kinevezése? Először is szeretnék vele egyet vacsorázni, másfelől ő egy nagyon megbízható, szavahihető ember, rendkívül hűséges a klubhoz, rengeteget tud erről a szakmáról. Nagyszerű döntés volt a klub részéről, hogy sportigazgatónak léptette elő. Akár itt vagyok, akár nem, Mateu és Jordi fantasztikusak erre a posztra. Nagyon örülök ennek.

– Nyernünk kell holnap, a többieket meg meglátjuk, mit játszanak majd. Figyeljük persze a madridi rangadót, de az elsődleges célunk az, hogy a saját meccsünket megnyerjük. Nem lesz egyszerű, tavaly is megszenvedtünk velük. Először magunkra kell koncentrálnunk, utána jöhetnek a többiek. A három pont megszerzése a legfontosabb cél.

– A Bayern elleni vereség? Továbbra is ugyanazt érzem, ha ilyen szinten játszol egy mérkőzésen, akkor nyerned kell. Csalódást keltő, hogy nekünk ez nem sikerült. Nem volt elég pontosak a befejezéseknél, apró részleteken múlnak ezek a meccsek, de a futball ilyen. Tanulnunk kell, az érzéseink ugyanakkor jók. Idegesek vagyunk miatta, de tovább kell lépnünk, az élet ugyanis nem áll meg.

Fehér mez? Tetszene ugye? Már viseltünk ilyet korábban, így nem hiszem, hogy ennek akkora hírértéke lenne. Ha hivatalos lesz, majd akkor kérdezz erről.

– Ferrán? Maximálisan bízom benne, a játék számos aspektusában segít nekünk, területet nyit, hatékonyan támad le… Legutóbbi meccseken jól szállt be, egyiken gólt és gólpasszt jegyzett. Fontos játékos a csapatnak és számomra is.

– Dembélé megérdemelte, hogy behívót kapott a válogatotthoz. Nagyon magas szinten teljesít, napról napra jó munkát végez.

– Marcos kiváló meccset játszott a Bayern ellen. Nagyon magas szintet képvisel, jól vette fel a harcot Sanéval, sokat segített a támadásokban. Rá is igaz, hogy bőven kap majd lehetőséget, ugyanis három naponta pályára lépünk, így elengedhetetlen lesz a rotáció.

– Úgy gondolom, hogy bárkit képesek vagyunk legyőzni, de ezt bizonyítanunk kell a pályán is. A félidőig nagyon jók voltak a kilátásaink, de nem tudtuk meglőni az oly fontos vezető találatot. Edzőként képesnek kell lenned meggyőzni a játékosokat arról, hogy ez a jó irány. Jó meccset játszottunk, de nem voltunk elég pontosak.

A Bajnokok Ligájában, ha nem darálod be az ellenfeledet, ő teszi meg helyetted.

További tartalmak: