Kereskedelmi bevételek: rekordot döntött a Barcelona a tavalyi szezonban

Az eladott jegyekben a legmagasabb számot produkálta a 2022/23-as szezonban a Barcelona, de kiemelkedőek voltak a Femení és a kosárcsapat számai is.

Bekerül a Barcelona történelemkönyvébe a tavalyi szezon, legalábbis ami a kereskedelmi bevételeket illeti. A klub nemrég tette közzé hivatalos oldalán a 2022/23-as idény összesítését. Mint írják, ezen a téren az eredetileg vártnál jóval jobban teljesítettek, gondolva ez alatt a jegyértékesítésre, a szponzori pénzekre vagy az üzletekben értékesített mezekből, tárgyakból befolyó bevételre.

A klub létesítményei összességében 154,8 millió eurós bevételt termeltek a mögöttünk hagyott szezon során. Ez a szám 18 százalékkal haladja meg az idény előtti várakozásokat, illetve 4 százalékkal több, mint a koronavírus előtti utolsó teljes idény, a 2018/19-es szezoné. A legjelentősebb szeletet a Spotify Camp Nou szakította ki ebből, mely egymagába 97,6 millió eurót hozott a konyhára. Hozzátették, a 2022/23-as volt az első olyan szezon a klub történetében, amikor több mint egymillió jegyet adtak el a férfi csapat meccseire, egészen pontosan 1 021 001-et. Szintén a tavalyi szezon volt az első alkalom, hogy 10 ezer alatt maradt azoknak a helyeknek a száma, amelyre nem váltott jegyet szezonbérlettel rendelkező személy. Ez tavaly átlagosan 8400 ülőhelyet jelentett.

Rekordforgalom a női labdarúgásban és a kosárlabdában is

A legjelentősebb növekedést a női csapat hozta a maga 2,7 millió eurós jegybevételével. A Barcelona Femení a tavalyi szezonban is fantasztikus eredménnyel zárt, hiszen megnyerték a spanyol bajnokságot, illetve visszahódították a Bajnokok Ligája serlegét is.

A kosárlabda-szekció rajongói is odatették magukat, a Palau Blaugrana 4,5 millió eurós rekordforgalmat generált ugyanis. A 2018/19-es, járvány előtti szezon adataihoz képest ez 126 százalékos emelkedést jelent.

A stadionban található múzeum is rekordot döntött, mindezt úgy érték el, hogy május 27-én lezárták már a létesítményt az átfogó felújítási munkálatok miatt. A klubmúzeum 42 millió eurós bevételt termelt, eddig 39,9 millió euró volt a legtöbb.

Záporoztak az új szponzorok

A mögöttünk hagyott szezonban a Barcelona 97,6 millió eurós bevételre tett szert szponzorainak köszönhetően. A katalánok az elmúlt egy évben húsz új szerződést kötöttek különféle cégekkel. Ebből a legnagyobb a stadion névadó- és főszponzora a Spotify volt. A svéd óriás a Barcelona történetének első olyan partnere lett, mely egyszerre támogatja a férfi és a női csapatot is. A teljesség igénye nélkül olyan cégek is csatlakoztak a klubhoz, mint a Bimbo, a Herno, a Whitebit, de hosszabbítottak a Stanley-vel és a ScotiaBankkal is.

A női csapat egészen elképesztő 7,8 millió eurónyi bevételre tettek szert a szponzoroknak köszönhetően, hogy megfelelően kontextusba tudjuk ezt a számot helyezni, a 2021/22-es szezonhoz képest ez 95 százalékos emelkedést jelent. A lányok főszponzora a Bimbo lett, de leszerződtek a Heura Foods-szal és a GLS-sel is.

Ugyan nem a tavalyi szezon számait erősíti, de fontos megemlíteni, hogy a Barcelona hat új szerződést is kötött, mely a 2023/24-es idényben már 36 millió eurós bevételt hoz számukra. Ide tartozik többek között a Philips-hez társuló Ambilight TV, illetve a PRIME, mely az eddigi sportitalpartnert, a Gatoradét váltotta.

Kilőttek a klub üzleteinek számai is

A Barça Licensing & Merchandising (BLM) a 2022/23-as pénzügyi évet 54%-os értékesítési növekedéssel zárta a 2021/22-es szezonhoz képest, ami a klub hivatalos üzleteit illeti. Óriási népszerűségnek örvend az új hazai mez, mely június 15-én került a boltok polcaira. A Barcelona tájékoztatása szerint június 30-ig, a pénzügyi év zárásáig a Camp Nou nagy üzletében az új mezek értékesítési számai 27 százalékos növekedést hoztak az elmúlt szezon ugyanezen periódusához viszonyítva. Mint írják, az idei dizájn óriási sikert aratott a szurkolók körében, az első három napban a forgalom 52 százalékát az új hazai mez adta.

Ami az internetes kereskedelmet illeti, itt 47 százalékos emelkedést regisztráltak a 2022/23-as pénzügyi évben, külön kiemelendőek a Femení termékei, amelyekből nagyon sokan vásároltak tavaly, jól mutatja ezt a 275 százalékos emelkedés.

További tartalmak: