Lieke Martens: „Nem éreztem mindig a megbecsülést Barcelonában”

A PSG holland szélsője, Lieke Martens adott exkluzív interjút a katalán Mundo Deportivo sportnapilapnak, melyben többek között a Barçától való távozásáról is kérdezték őt. Lieke 2017 és 2022 között öt szezont húzott le a katalán fővárosban, három BL-döntőt játszhatott a csapattal, egyszer pedig el is hódították a kupát. Milyen értéket képvisel a PSG a francia […]

A PSG holland szélsője, Lieke Martens adott exkluzív interjút a katalán Mundo Deportivo sportnapilapnak, melyben többek között a Barçától való távozásáról is kérdezték őt. Lieke 2017 és 2022 között öt szezont húzott le a katalán fővárosban, három BL-döntőt játszhatott a csapattal, egyszer pedig el is hódították a kupát.

Milyen értéket képvisel a PSG a francia ligában?

„A PSG évről-évre egyre többet akar, ugyanakkor fontos, hogy a dolgokat a maguk perspektívájában, kontextusukban vizsgáljuk. Látni kell, hogy egy adott klub milyen bajnokságban versenyez például. Spanyolországban például teljesen eltérő a helyzet, ott a Barcelona már évek óta tartós dominanciát tart fenn, Franciaországban ezzel szemben komolyabb riválisok vannak, versenyképesebb a bajnokság.”

Hogyan alkalmazkodtál a környezethez, Párizshoz?

„Több alkalommal is voltam már Párizsban, ez egy csodálatos város, az emberek pedig nagyon kedvesek velem. Az pedig, hogy a szüleim mindössze négy órányi autóútra vannak, tekintettel arra, hogy nem szeretnek repülőre ülni, csak egy bónusz, mert így szinte minden hétvégén meg tudnak látogatni.”

Miért távoztál a Barcelonától?

„Nem tudnék konkrét okot mondani. Az emberek sokat beszéltek erről és azt hajtogatták, hogy elhagyom az otthonomat. Bármennyire is szeretem a Barcelonát, ahol öt évet húztam le, én még mindig holland vagyok, a hazám Hollandia. Nem vagyok spanyol, annak ellenére sem lettem az, hogy mindent beleadtam, amikor ott játszottam. Úgy gondolom, hogy jó munkát végeztem egy, a klub számára történelmi időszakban. Sajnálom, hogy az emberek ezt nem tudják értékelni, de ez már nem az én bajom. A karrierem a távozásom után sem ért véget, ambiciózus és boldog vagyok a PSG-nél.”

Szeretett volna veled a Barça hosszabbítani?

„Igen, ahogyan más csapatok is küldtek számomra ajánlatot. Szerencsésnek mondhatom magam, mivel válogathattam az ajánlatok közül, és nem volt könnyű döntést hozni. Sokat beszélgettem a folytatásról a hozzám közel állókkal. A célom az volt, hogy tizenkét év után végre közelebb élhessek a családomhoz.”

Érezted, hogy megbecsülnek Barcelonában?

„Hát, néha. Máskor viszont… de erre mit is mondhatok? Nem szeretnék erről többet beszélni, hisz tudod hogyan működnek a dolgok Spanyolországban.”

Mire utalsz ezzel?

Ha feltetted az előző kérdést, akkor tudhatod, mire célzom. Ha annyira fontos vagyok a csapatnak egy Bajnokok Ligája döntőben, akkor jól esett volna, ha ez után is legalább ennyire tudtak volna értékelni.

Miért választottad végül a PSG-t?

„Készen álltam egy újabb kalandra, ki akartam próbálni magam egy új helyen. Mást akartam. Több országban is játszhattam már, a PSG hívása pedig meggyőzött.”

Reális lehet a Bajnokok Ligája megnyerése a Lyonnal és a Barçával szemben?

„Abszolút, a PSG van olyan erős csapat, hogy felvegye a versenyt velük.”

Beszéljünk picit magáról a női futballról. Egyre több a néző a stadionokban…

„Be kell fejeznünk a már megkezdett utat, ehhez pedig jó irányba haladunk. Tavaly több meccset is játszhattunk a Camp Nou-ban, amelyekre közel százezer ember volt kíváncsi, ezek a rekordok pedig precedenst teremtettek. Biztos vagyok benne, hogy a folytatásban ez tovább javul majd.”

Martens 2021-ben elhódította a spanyol bajnokságot és a Bajnokok Ligáját is a Barçával

Mire emlékszel abból a bizonyos délutánból [a Real Madrid 5-2-es legyőzése –  a szerk.]?

„Hihetetlen volt. Nagyon sajnálom, hogy sérülés miatt lemaradtam arról a meccsről, de különleges volt látni a csapattársaimat abban a környezetben, jó volt érezni, hogy mennyi embernek okoztak örömet.”

Milyennek írnád le az öltözőt Barcelonában?

„Fantasztikus volt a kapcsolatom a lányokkal, hálás vagyok nekik azért a munkáért, amit tettek és tesznek a mai napig a női futball fejlődése érdekében. Óriási fejlődésen ment keresztül a sportág 2017 óta, mikor megérkeztem oda. Büszke vagyok arra, amit közösen elértünk, mindig boldogan, mosollyal az arcomon emlékszem majd vissza a közös pillanatokra.”

Még mindig tartod a kapcsolatot néhány korábbi csapattársaddal?

„Persze, bár konkrét neveket nem akarok mondani, de többükkel mai napig beszélgetünk.”

Osztod azon játékosok álláspontját, akik nem vágynak Spanyolországba?

Nézd, ez nem tőlem függ, mindenki maga hozza meg a döntését, ezt pedig tiszteletben kell tartani. Hogy mi lehet ennek az oka, nem tudom, nem beszélek minden játékossal, így nem tudok erre választ adni neked. Ami a válogatottat illeti, vannak problémák bőven Spanyolországban, de többet nem mondhatok.

Mit gondolsz, hosszú még az út a női futball számára, hogy olyan profi legyen, mint a férfiaké?

„Úgy gondolom, hogy évről-évre folyamatosan javul a helyzet, amivel elégedett vagyok. Ugyanakkor még rengeteg a tennivaló, több pénzt kell befektetnünk és türelmesen várni, hogy egyre jobb legyen a helyzet. Lenyűgöző látni mindenesetre a fiúkat és a lányokat ugyanabban a mezben.”

További tartalmak: