Raphinha: „A családom megtanított arra, hogy a pénznél fontosabbak az emberi értékek”

Az FC Barcelona brazil szélsője, Raphinha exkluzív interjút adott a spanyol La Vanguardia napilapnak, ahol beszélt többek között arról is, miért utasította vissza a Chelsea ajánlatát, illetve, hogy Xavi pontosan mit is vár tőle. – Mi lepett meg legjobban a Barcelonánál? Kétség kívül a szurkolók rendkívül meleg vendégszeretete, az edzői stáb és a játékosok is. […]

Az FC Barcelona brazil szélsője, Raphinha exkluzív interjút adott a spanyol La Vanguardia napilapnak, ahol beszélt többek között arról is, miért utasította vissza a Chelsea ajánlatát, illetve, hogy Xavi pontosan mit is vár tőle.

– Mi lepett meg legjobban a Barcelonánál? Kétség kívül a szurkolók rendkívül meleg vendégszeretete, az edzői stáb és a játékosok is. Mindannyian remek emberek, igyekeznek mindig segíteni nekem, ahogyan minden újonnan érkezőnek is.

– Visszautasítottam a Chelsea ajánlatát? Az álmom az volt, hogy a Barcelonánál játsszak, erre pedig ezen a nyáron lehetőségem volt, így nem gondolkodtam. Kiskorom óta követem a csapatot, gyakorlatilag Ronaldinho érkezése óta, szerettem volna részese lenni ennek a csodálatos klubnak. A vágyam erősebb volt bármilyen ajánlatnál, nem számított, mennyi pénzt is ajánlott nekem a Chelsea.

– Mit vár tőlem Xavi? Csak azt, amit már a Ledds-nél is csináltam, de picit több taktikai utasítással megfűszerezve. Nagyon sokat tanulok tőle technikailag és taktikailag is, amivel jobban a csapat segítségére tudok lenni.

– Deco hatása? Sok szépet mesélt nekem a Barcelonáról, beszélt a tapasztalatairól is, ugyanakkor ügynökként elfogulatlanul elemezte a lehetőségeimet. Elmondta a lehetséges negatív és pozitív hozadékait is egy-egy esetleg átigazolásnak, a döntés ugyanakkor már nem az övé, hanem az enyém volt.

A Barcelona gazdasági helyzete? Tudtam, mit vállalok, ha őket választom, tisztában voltam azzal is, hogy rosszabb ajánlatot kapok, mint a többi klubtól, ahogyan azt is, hogy probléma lehet majd a regisztrációmmal is. Figyelembe vettem azonban azt, hogy mennyire harcolt értem a csapat, így a szívemre hallgattam, majd meghoztam a szükséges lépéseket.

– Visszatért a brazilos zene az öltözőbe? Ansu a felelős ezért, de sikerült elérnem, hogy picit több brazil zene szóljon, büszke is vagyok erre (nevet). Leginkább egyébként vele és Ronalddal beszélgetek.

– Mi a különbség Xavi és Bielsa között? Bielsa stílusa nagyon egyedi, különleges, mindig azt várja tőled, hogy becsüld meg a labdát. Xavi más, különösen a csapat menedzselése terén érzek köztük különbséget. Mindig azt üzeni, hogy bárki kezdő lehet, ez pedig így is van. A posztokon lévő verseny minden versenyképes csapat alapja.

– Meglepett Lewandowski teljesítménye? Egy fantasztikus játékosról beszélünk, amit mindannyian tudtunk már róla az ideérkezése előtt is. A vezéregyénisége azonban akkor érződik a leginkább, amikor egy csapatban szerepelsz vele. Kiváló támadókkal rendelkezünk, Ansu, Dembélé, Ferrán és Memphis is nagyon tehetségesek.

– Mi a helyzet Ansuval? Mint minden játékosnál, nála is vannak hullámhegyek és hullámvölgyek. Minden az alkalmazkodástól, a kemény munkától függ, ha ezek megvannak, akkor a csapat is jó. Ezek a tényezők segítenek neked önbizalmat meríteni, jönnek a gólok és a gólpasszok. Ansut egyre jobbnak és jobbnak látom.

– Jordi Alba és Piqué nem kapnak egyelőre sok lehetőséget? Úgy gondolom, hogy a csapatkapitányi tisztség nem merül ki abban, hogy állandóan a pályán vagy és viseled a karszalagot. Sokat segíthetnek a csapatnak az öltözőn belül, önbizalmat adhatnak a pozitív meglátásaikkal, összetett dolog egy csapatkapitány feladata.

– Mit csinálnék, ha megnyerném a Bajnokok Ligáját? Térden állva körbe mennék a pályán, akárcsak a Leeds-nél, amikor sikerült a bennmaradás tavaly. Úgy gondolom jó esélyünk lehet erre, győztes mentalitású játékosokkal rendelkezünk, akik rendkívül tehetségesek is. Mindkét tényező rendkívül fontos.

– Mit csinálok a szabadidőmben? Mindenekelőtt a családommal vagyok, a feleségemmel, a szüleimmel, a testvéreimmel. Szeretem a közös sétákat, amikor elmegyünk megsétáltatni a kutyánkat, a közös filmezéseket, ilyenekre gondolok.

– Hogyan kezelem az egyre nagyobb népszerűséget? Futballista vagyok, de korábban ugyanolyan szurkoló voltam, mint azok, akik most autógrammokat vagy közös fotókat kérnek tőlem. Most ott tartunk, hogy a saját fotómat írhatom alá. Mindig jó érzés, ha az emberek elismerik a teljesítményedet.

A gyermekkorom? Porto Alegre egyik legszegényebb negyedében, La Restingában születtem. Rendkívül szegények voltunk, nehéz erről beszélni. Nagyon szegények voltunk, de a családom megtanított arra, hogy az alázat és az értékek sokkal fontosabbak, mint az anyagiak. Ez sok esetben segített az életem során.

További tartalmak: