Schreuder: „Túlzottak voltak a csapattal szembeni elvárások”

Az utolsó szalmaszárba kapaszkodik az Ajax gárdája, ami a Bajnokok Ligája csoportkörből való továbbjutást illeti. Alfred Schreuder csapata a Liverpoolt fogadja szerda este a Johan Cruyff Arenában. A tréner mellett ezúttal a Remko Pasveer állt a sajtó rendelkezésére.  A mérkőzésről – Nagyon nehéz összecsapásra számítok, egyáltalán nem befolyásolja majd a Liverpool játékát az, hogy a […]

Az utolsó szalmaszárba kapaszkodik az Ajax gárdája, ami a Bajnokok Ligája csoportkörből való továbbjutást illeti. Alfred Schreuder csapata a Liverpoolt fogadja szerda este a Johan Cruyff Arenában. A tréner mellett ezúttal a Remko Pasveer állt a sajtó rendelkezésére. 

A mérkőzésről

– Nagyon nehéz összecsapásra számítok, egyáltalán nem befolyásolja majd a Liverpool játékát az, hogy a bajnokságban bukdácsolnak. A legutóbbi találkozásunk a legjobb példa arra, hogy képesek felszívni magukat ezekben a helyzetekben. Azt hiszem, ha láttátok a játékukat az utóbbi néhány meccsen, például a Rangers és a City ellen, akkor tudhatjátok, hogy egy topcsapatról beszélünk, magas szintű játékkal. A Nottingham Forest ellen ugyan kikaptak, de az a meccs könnyen lehetett volna 4-1 vagy 5-1-es győzelem is.

Mit változtatna az első meccshez képest?

– Úgy gondolom, hogy túl sokat operáltunk azon a mérkőzésen hosszú labdákkal, ezen kívül nem voltunk elég bátrak támadásban. Fejlődnünk kell ezen kívül a labdabirtoklásában, nem veszíthetünk annyi labdát, mint akkor. Ami a taktikát illeti, az első hetven méteren mindenkinek tudnia kell a feladatát, a maradék területen viszont szükség lesz az egyéni kreativitásra, a megfelelő improvizációra. Az elmúlt hetekben igyekeztünk ebben fejlődni. Ha elég jó vagy labdával az ellenfél térfelén, akkor relatíve kevés esélyt adsz nekik a kontratámadáshoz. A megfelelő döntéseket kell meghoznunk, jól kell zárnunk a területeket, nem helyezkedhet minden játékosunk a labda előtt, ezzel voltak problémáink a Waalwijk ellen, ennél nagyobb szervezettségre lesz szükség most.

A csoportból való továbbjutásról

– Nincs más hátra, meg kell mutatnunk, hogy hiszünk abban, amit csinálunk. A minimális cél a harmadik hely megszerzése, de elsődlegesen most a csoportból való továbbjutásra gondolunk, ehhez pedig agresszív és bátor játékra lesz szükségünk. Úgy vélem erre lehet esélyünk, számításaink szerint egy kétgólos győzelem már elég lehetne arra, hogy az utolsó meccsen is maradjon esélyünk. Hinnünk kell ebben, így szabad csak pályára lépnünk. Jobb játékra lesz szükség a részünkről labdabirtoklási fázisban, nem veszíthetünk annyi labdát, mint az első meccsen.

A harmadik helyre azért nagyobb az esély…

– Nem gondolunk egyelőre erre, nem számolgatunk, kimegyünk és nyerni akarunk a Liverpool ellen. Küzdeni akarunk azért, hogy maradjon esélyünk az utolsó fordulóban is a sorozatban való bennmaradásra. Ettől függetlenül való igaz, egy döntetlennel már biztos lenne a részvételünk az Európa Ligában.

Túlzottak voltak a szezon elején az elvárások?

Elképzelhető, hogy az Ajax elmúlt szezonjaiból kiindulva túl magas elvárásokat támasztottak az idei keret elé. Az előző években szinte mindig sikerült továbbmenni a csoportból, három éve pedig egészen az elődöntőig meneteltünk. Jelenleg azonban sajnos a holland futball számára bonyolult a továbbjutás egy BL-csoportkörből.

Koncentráció

– Teljesen más lesz az elmúlt mérkőzésekhez képest a Liverpool elleni. A játékosaim nem engedhetik meg maguknak, hogy másra koncentráljanak, mint esetleg más kisebb csapatok ellen. Ez a Bajnokok Ligája, ami maximális fókuszt követel mindenkitől.

A keretről

– Kenneth Taylor és Devyne Rensch is felépült, így számolhatunk velük. Brobbey, Edson és Wijndal is jó állapotban vannak a hétvégi bajnokit követően. Egyedül Ahmetcan Kaplan hiányzik. Támadásban Kudus és Brobbey is remek lehetőséget biztosít számunkra, nagyon elégedettek vagyunk Brian fejlődésével, tudtuk, hogy időre van szüksége, de kellően türelmesek voltunk vele.

Remko Pasveer:

Nehéz az idei szezon

Van egy nagy különbség az elmúlt évekhez képest, idén sajnos több kulcsjátékos távozásával is meg kell küzdenünk, nem csak egy-két fontos láncszem távozott. Most egy viszonylag csiszolatlan csapattal próbálunk harcolni a céljainkért, idő kell míg kialakul közöttünk a megfelelő összhang, ennek megléte elengedhetetlen ahhoz, hogy dominálni tudjuk a meccseket. Sokat dolgozunk ezen minden nap.

Sok gólt kapnak

– Ebben természetesen nekem is részem van, elvégre én is a védelemhez tartozom. Több gólt kapunk sajnos, mint az elmúlt idényben, ez pedig frusztráló. Vannak olyan időszakok, amikor egyszerűen nem megy jól, most egy olyan fázisban vagyunk, amikor nehezen hozunk le meccset kapott gól nélkül. El kell mozdulnunk ebből az állapotból.

A továbbjutási esélyekről

– Mindent elkövetünk majd azért, hogy sikerüljön továbbjutnunk, a sorsunk a saját kezünkben van. Mindannyian tudjuk, milyen csodálatos lehet egy este a Johan Cruyff Arenában, leírhatatlan az a hangulat, amit a szurkolók teremtenek ott. Elképesztő energiát kapsz a közönségtől, ahogyan egy emberként mögéd állnak. Teltházas meccsre számítok.

További tartalmak: