Xavi: „A spanyol futball túlzottan védekező lett”

Újabb fordulójához érkezik szerdán a Spanyol Kupa, ezúttal már a negyeddöntőket rendezik. A Barcelona a remek formában lévő Real Sociedadot fogadja hazai pályán. A mérkőzés előtti sajtótájékoztatón Xavi beszélt többek között Imaol Alguacil munkájáról, a női szuperkupadöntőről és arról is, merre tart a futball Spanyolországban. A Real Sociedad jön „A Sociedad egy olyan csapat, melynek […]

Újabb fordulójához érkezik szerdán a Spanyol Kupa, ezúttal már a negyeddöntőket rendezik. A Barcelona a remek formában lévő Real Sociedadot fogadja hazai pályán. A mérkőzés előtti sajtótájékoztatón Xavi beszélt többek között Imaol Alguacil munkájáról, a női szuperkupadöntőről és arról is, merre tart a futball Spanyolországban.

A Real Sociedad jön

„A Sociedad egy olyan csapat, melynek domináns játéka nem fekszik nekünk, emellett pedig kiválóan védekeznek, így nincs kétségem afelől, hogy nagyon kemény összecsapás lesz a holnapi. Szenvedni fogunk, remélhetőleg ők is, a szurkolók kulcsfontosságúak lesznek számunkra. Legutóbb több mint 80 ezer ember jött ki, fantasztikus volt, remélem most is ennyien állnak majd mögöttünk. Van egy elképzelésem a mérkőzés alakulásáról, meglátjuk, hogy így történik-e holnap. Ami Imaol [Alguacil – a szerk.] munkáját illeti, elképesztő mit tett ezzel a csapattal, történelmet ír ezzel a csapattal. Le a kalappal előtte azért, amit véghez vitt velük eddig.”

Birtokolnunk kell majd a labdát, ezzel ártunk a leginkább nekik, mert az ő játékuk is alapvetően a labdabirtoklásra épül, amikor pedig elvesztik azt, nagyon agresszívan igyekeznek visszaszerezni. Sok mindenben hasonló a két csapat játéka meglátásom szerint.

Ki lesz a kapus?

„Holnap döntünk ebben a kérdésben, így a játékosaim se tudnak semmit ezzel kapcsolatosan, majd csak másfél órával a meccs előtt közöljük velük, ki lesz a kezdő.”

Gil Manzano vezeti az összecsapást

„Megmondtam a játékosaimnak, hogy ne foglalkozzanak a játékvezető személyével, mert nincs ráhatásunk. Nem számít, ki fújja a sípot, nekünk a lehető legjobb formánkat kell hoznunk. Magunk mögött hagytuk már Lewandowski ügyét is, csak a holnapi meccsre fókuszálunk.”

Busquets és Zubimendi játéka

„Két különböző karakterről beszélünk. Zubi erősebb és gyorsabb Sergiónál, kiváló játékosa a Sociedadnak. Busi ellenben technikailag magasabb szintet képvisel érzésem szerint.”

Hogyan állnak az összecsapáshoz?

„Mindig attól függ, milyen csapat ellen játszol. A szuperkupadöntőben például minden tökéletesen alakult, az ellenfelünk úgy reagált, ahogyan arra mi számítottunk, ennek megfelelően is dolgoztuk ki a taktikát. Legutóbb például nem voltunk olyan jók, mindig az aktuális formától és taktikától függ minden. Sokszor elfelejtik az emberek, hogy van egy ellenfél is a pályán, nem mindenki hagyja, hogy könnyedén járathassuk a labdát, valaki pedig ezzel szemben inkább visszahúzódik, és hagyja.”

Nem várható igazolás a télen

„Mint már korábban is mondtam, nem számítok nagy mozgásra a téli időszakban. Nyugodtan várom a hátralévő napokat, boldog vagyok azzal a csapattal, amivel rendelkezem.”

Gavi modortalansága

„Szerintem ez egy butaság. A mérkőzésnek megvan a játékvezetője, ő dönt arról, szerinte mi sárga, mi piros, és mi az, ami nem ér lapot. Hagyjátok békén Gavit. Én pedig azt mondom, hogy sokszor szabálytalankodnak ellene, és ebből csak egy kis részét fújják le. Mindig mondom neki, hogy maradjon nyugodt, de ne is lassítson, mindig ugyanazzal a szenvedéllyel harcoljon a pályán, igyekszek megerősíteni benne, hogy mindig tud jobb és jobb lenni.”

Az emberek másképp állnak hozzá, amikor a válogatottnál játszik, ott mindig csodálatos, amit tesz, majd amikor ugyanezt a Barcelonánál teszi, akkor túl agresszívnak és modortalannak tartják.

Kevés gólt kapnak a bajnokságban

„Marc fantasztikusan teljesít, talán még soha nem volt ennyire jó, mióta itt játszik. Arra a ter Stegenre emlékeztet engem, aki abban az idényben védett, amikor visszavonultam. Folyamatosan megmenti a csapatot a góloktól, rendkívül fontos a magasra tolt védelmünknek a jelenléte.”

A spanyol futballról

„Úgy érzem, hogy túlságosan taktikussá vált a játék, sokkal inkább a védekezésre helyeződik a hangsúly a támadás helyett. Rengeteg lapot osztanak, sok a szabálytalanság, sajnos egyre inkább egy defenzív irányba tartunk. Ami a lesek beintését illeti, ez már többször megtörtént a Sociedaddal is, mivel ők is magasra tolt védelmi vonallal operálnak, így könnyen belövik mögéjük a labdát. A probléma az, hogy akkor is tovább engedik, ha egyértelműen látható, hogy a támadó lesen van, ez szerintem hibás megközelítés.”

Frenkie de Jong szerepköre

„Csak ismételni tudom magamat: Frenkie képes védekező középpályás poszton szerepelni, minden az aktuális mérkőzéstől és az ellenféltől függ. Én ugyanakkor jobban kedvelem őt eggyel feljebb, ott nagyobb szabadságot kaphat.”

Franck Kessié helyzete

„Franck kiválóan teljesített a Ceuta ellen, jó formában van érzésem szerint. Ami a távozását illeti, jelenleg nem szerepel napirenden nálunk, fontos a karaktere a csapat számára, több variációs lehetőséget is biztosít számunkra.”

Kubo ismét a Barcelona ellen játszik

„Take fantasztikus srác, mindig is kedveltem, már akkor is követtem őt, amikor a Barcelona akadémiáján focizott. Nagyon tehetséges, képes megteremteni a különbséget a játékával.”

A női csapatot kizárták a kupából

„Vannak szabályok, melyeket mi is ismerünk. A klub hibázott, egyedül nekünk köszönhető, hogy kizártak minket, el kell fogadnunk a döntést és tanulnunk ebből.”

A hétvégi szuperkupadöntőről

Néztem a meccset, tetszett a csapat játéka, a Femení sokkal jobb volt. Birtokoltuk a labdát, Aitana fantasztikus volt, Mapi kiválóan hozta fel a labdákat. Remek kapcsolatot ápolok Giráldezzel, sokszor beszélgetünk a taktikai dolgokról egymással. Fenomenális munkát végeznek, gratulálok nekik a győzelemhez.

A díjátadón történtekről

„Minden héten újabb és újabb dolgok kerülnek elő… nézzék, ha kérdésük van ezzel kapcsolatban, inkább a szövetségnek tegyék fel ezt.”

További tartalmak: