Xavi: „Dembélé a legjobb Neymarra emlékeztet engem”

Elégedetten nyilatkozott a Viktoria Plzeň 5-1-es legyőzését követően a katalánok vezetőedzője, Xavi Hernández. A tréner elmondta, örömmel látja a szurkolókon a bizalmat és a lelkesedést a csapat irányába. Xavi szerint még nem gondolhatnak a Bayern elleni jövő heti rangadóra, előtte ugyanis a Cádizhoz látogatnak még. – Domináltunk a mérkőzés egésze alatt, sok gólt szereztünk, ugyanakkor voltak […]

Elégedetten nyilatkozott a Viktoria Plzeň 5-1-es legyőzését követően a katalánok vezetőedzője, Xavi Hernández. A tréner elmondta, örömmel látja a szurkolókon a bizalmat és a lelkesedést a csapat irányába. Xavi szerint még nem gondolhatnak a Bayern elleni jövő heti rangadóra, előtte ugyanis a Cádizhoz látogatnak még.

– Domináltunk a mérkőzés egésze alatt, sok gólt szereztünk, ugyanakkor voltak bosszantó labdavesztéseink is. Dembélé kiválóan játszott, Lewandowski megteremtette a különbséget, a bekapott gól viszont zavar minket. Nyilvánvaló ugyanakkor, ha minden meccsen húsz alkalommal lősz kapura, akkor több esélyed van nyerni. Jó érzés látni a csapatot játszani, de még messze vagyunk a tökéletestől.

– A bekapott gól a mi hibánk maximálisan. A mi szögletünkből következett az a helyzet, amiből a gólt kaptuk, ezen mindenképpen javítanunk kell. A gyors harmadik gól azonban megnyugtatott minket a szünetre. Mindenkit meg kell dicsérjek a kezdőből, illetve azokat is, akik pályára léptek csereként. Ferrán sokat segített nekünk, gólt is szerzett, Memphis és Gerard is jól szálltak be, fontos a rotáció, a keret forgatása, velük pedig ez lehetséges.

– Dembélé nagyon boldog, élvezi azt a helyzetet, amiben most van, fontos számomra a jelenléte, az egész csapat számára… rendre megteremti a különbséget, gólpasszt ad, gólt lő, veszélyt jelent állandóan, kiváló formában van.

Elképesztően hatékony az egy az egy elleni párharcokban, Neymar legjobb napjait idézi a teljesítménye.

– Többet kell azonban vállalkoznia kapura lövésekkel, több gólt várok tőle. Abban nem kételkedem, hogy képes lesz fejlődni.

– Robert érdemei elvitathatatlanok, igazi példakép, ahogyan dolgozik nap mint nap, segíti a csapatot a tanácsaival, amilyen melót beletesz minden meccsbe, beleértve a letámadást is… lassan tényleg kifogyok a jelzőkből vele kapcsolatban, és nem feltétlenül a mesterhármasa miatt. Inkább tényleg a munkamorálját emelném ki, elképesztő módon érzi a játék ritmusát, emellett rendkívül sok lehetőséget biztosít számunkra a támadósorban. Lehet nem ő a világ legjobb csatárja jelenleg, hiszen itt van Benzema és Haaland is, de számunkra mindenképpen ő az első. Büszke vagyok rá.

– Pablo Torre papírral írt üzenetet adott át? Néha gyorsabb ehhez a módszerhez folyamodni, mint elmagyarázni szóban a pályán. Az üzenet egyébként a rögzített szituációkról szólt.

– Mi várhat ránk a folytatásban? Még korai erre válaszolni. Boldogok vagyunk, ki kell élveznünk ezt, de még csak három pontot szereztünk. Megyünk még Münchenbe és Milánóba is, nehéz csoportban vagyunk. Ilyen alázattal és munkamorállal kell folytatnunk tovább, hiszem, hogy ez még csak egy hosszú út kezdete. A győzelem mindig önbizalmat ad. Holnap az emberek felkelnek és arra emlékeznek vissza, milyen jól játszott a csapat az előző meccsen, a dolgok így működnek, a katalánok pedig ismét boldogok. Én is csatlakozok ehhez, de mérsékelten, visszafogottan. Nem lehetek elég hálás a szurkolóknak, mindig is elismertek és támogattak mindenben. Lelkesednek a csapatért, elkötelezettek és értékelik az erőfeszítéseinket. Nyerhetsz, ikszelhet vagy veszíthetsz, ha mindent kiadsz magadból, az emberek elégedetten mennek haza. Lelkesedést keltettünk a szurkolóinkban, nem veszíthetjük ezt el.

Messi hiánya? Messi örökké a Barcelona része lesz, az ugyanis, amit adott ennek a klubnak, örök és kitörölhetetlen. Ugyanakkor az ő ideje lejért itt, most más játékosok vannak és a stáb is más már. Egy új csapat van épülőben, amiért lelkesednek a szurkolók.

– A Bayern elleni rangadó? Először nyernünk kell szombaton, aztán gondolhatunk csak a Münchenre. Győznünk kell, jó játékkal, a Barcelona erről szól. Minden mérkőzésen erre kell törekednünk. Minden mérkőzés egy újabb vizsga.

– Utaznánk-e vonattal közelebbi helyszínekre? Nem élünk buborékban, mi is ugyanolyan emberek vagyunk, mint a társadalom többi része, így ha ez jó az embereknek és a világnak, akkor abszolút támogatom. A Barcelona több, mint egy klub, a mottó pedig igaz erre a kérdésre is.

További tartalmak: