Xavi: „Az odavágón nem végeztük el a házi feladatot, most javíthatunk”

Az FC Barcelona vezetőedzője, Xavi Hernández kedden délután megtartotta a sorsdöntő fontossággal bíró Inter elleni összecsapást megelőző sajtótájékoztatóját. A tréner igyekezett minél több pozitív energiát átadni a játékosainak, levenni róluk a nyomást. Mi vár a meccstől? – Az odavágóhoz hasonló felfogású Interre számítok, rendkívül védekezően lépnek majd fel, nekünk pedig meg kell próbálunk megoldást találni […]

Az FC Barcelona vezetőedzője, Xavi Hernández kedden délután megtartotta a sorsdöntő fontossággal bíró Inter elleni összecsapást megelőző sajtótájékoztatóját. A tréner igyekezett minél több pozitív energiát átadni a játékosainak, levenni róluk a nyomást.

Mi vár a meccstől?

– Az odavágóhoz hasonló felfogású Interre számítok, rendkívül védekezően lépnek majd fel, nekünk pedig meg kell próbálunk megoldást találni erre. A Milánóban látott utolsó félórás teljesítményt akarom látni a srácoktól az első perctől kezdve. Nincs több hibalehetőség, bízom abban, hogy sikerül egy szép estét kerekítenünk. Az biztos, hogy támadni fogunk, bátran játszunk majd. Támadnunk kell, ennek megfelelően alakítom majd ki a taktikát is. Az első meccsen voltak gondjaink Raphinha és Marcos szerepkörével. Agresszívabban kell a tizenhatosukon belülre törnünk, elvégre csak a három pont az elfogadható számunkra.

Ez az egész helyzet azért alakult ki, mert nem végeztük el a házi feladatunkat, ezért vagyunk rendkívül kínos szituációban. Az 1-0-nak nem örülnék, 2-0-nak már inkább.

– Megnyugtattam a játékosaimat, elmondtam nekik, hogy nyomás egyedül rajtam van, ha tehetném, akkor inkább játékosként mennék elébe ennek az összecsapásnak, semmint edzőként. Azt tanácsoltam a fiúknak, hogy menjenek ki és élvezzék a Camp Nou hangulatát. Egy győzelemmel képesek lennénk teljesen átalakítani a csoport jelenlegi állását.

Az odavágóról

– Alapvető probléma volt, hogy nagyon könnyen alkalmazták rajtunk az emberfogást, az 5-3-2-es rendszerük nagyon jól működött, nagyon sok egy az egy elleni párharcot sikerült kialakítaniuk. Jobban kell dominálnunk majd a pálya közepét. Ami a bíráskodást illeti, idegesek voltunk miatta, de már nem foglalkozunk ezzel. Úgy kell játszanunk, hogy ne tudja a játékvezető befolyásolni a mérkőzésnek a végeredményét. Ellentétben a müncheni mérkőzéssel, ahol sok helyzetünk volt, Milánóban alig jutottunk lövésig. Ott egyszerűen az öt védő remekül elszigetelte a csapattól Robertet, aki emiatt alig kapott labdát.

Az érzéseiről

– Hogyan kezelem ezt a nyomást? Igyekszem fenntartani a pozitivitást. Tisztában vagyok azzal, hogy milyen nagy nyomás nehezedik ránk, hogy mennyire nehéz lesz ez a meccs, a helyzet azonban sajnálatos adott, ezzel kell szembenéznünk, de bátran és szívvel-lélekkel harcolunk majd, hogy sikerüljön. Igyekszem csak pozitív gondolatokkal segíteni a játékosaimat, úgy készíteni őket, mintha egy döntőt játszanánk. Hasonló támogatást várok a szurkolóinktól is, minden jegy elkelt a meccsre, rendkívül jó hangulatot teremtenek idén a stadionban, az első meccstől kezdve elmondható ez. A lelkünket is kitesszük majd azért, hogy az este végén büszkén távozhassanak a stadionból.

Nagyon csalódott lennék, ha nem tudnánk továbbmenni a csoportból, de erre nem szabad most gondoltunk, győzni akarunk és továbbra is versenyben maradnánk. Nehéz helyzetben vagyunk, mert Münchenben jó játékkal elbuktunk, Milánóban pedig vitatható meccsen kaptunk ki. Holnap lehetőségünk lesz arra, hogy javítsunk ezen.

A Celta Vigo elleni mérkőzésről

– Azt hiszem egyértelmű a magyarázat arra, miért estünk ennyire vissza a második félidőben. Nem gyakoroltunk nyomást az ellenfélre, mint az első játékrészben. A letámadásunk pedig alábbhagyott. Jól játszani annyit jelent a szemléletünkben, mint dominálni az ellenfél játékát, birtokolni a labdát, ez nem valósult meg a második félidőben.

A játékosok állapotáról

– Ha csak nem történik csoda, nem számolhatunk Koundéval a szerdai meccsen. Vasárnap azonban benne van a pakliban, hogy megkapja a játékengedélyt. Minden attól függ, hogy ő hogyan érzi magát. Meglátjuk. Frenkie de Jong? Sérülésből tért vissza a hétvégén, a következő órákban eldöntjük, kezdhet-e. Lewandowski? Mindenkire szükségünk lesz holnap, Robertre is. A többieknek is fontos lesz előlépnie, jól játszania, egy kilencest több labdával kell kiszolgálnunk, hogy igazán hatékonyan működhessen.

További tartalmak: