Xavi: „Dembélé végre elhiszi, hogy ő a világ egyik legjobb szélsője”

Elégedetten nyilatkozott a Real Sociedad 1-0-ás legyőzését követően az FC Barcelona vezetőedzője, Xavi Hernández. A katalánok trénere kiemelte stábja munkáját, illetve természetesen dicsérte a győztes találatot szerző Ousmane Dembélé játékát is. Dembélé gólja döntött „Amikor megérkeztem ide, akkor Ousmane-t rengetegen kritizálták, fütyülték a nézőtérről, most pedig odáig jutottunk, hogy állva tapsolták meg a lecserélésekor. Nagyon […]

Elégedetten nyilatkozott a Real Sociedad 1-0-ás legyőzését követően az FC Barcelona vezetőedzője, Xavi Hernández. A katalánok trénere kiemelte stábja munkáját, illetve természetesen dicsérte a győztes találatot szerző Ousmane Dembélé játékát is.

Dembélé gólja döntött

„Amikor megérkeztem ide, akkor Ousmane-t rengetegen kritizálták, fütyülték a nézőtérről, most pedig odáig jutottunk, hogy állva tapsolták meg a lecserélésekor. Nagyon sokat fejlődött mióta itt vagyok, rengeteg szélső védővel szemben mérkőzött meg ez idő alatt, a legtöbben pedig kegyetlenül szenvedtek ellene. Nagyon hiszek a képességeiben, mindig képes helyzeteket kidolgozni, megteremteni a különbséget. Ma pedig kivételes teljesítményt nyújtott, amivel megnyerte a csapatnak a meccset.”

Mi változott Dembélében? Szerintem az, hogy végre kezdi elhinni magáról, amit én már jó ideje tudtam: hogy ő a világ egyik legjobb szélsője. Érzi a bizalmat, sokat beszélgetünk egymással, remek srác, örülök, hogy velünk van.

A mérkőzésről

„Alapvetően pozitív érzésekkel távozom. A gól után 5-10 percig leült a játékunk, túlságosan megnyugodtunk, ez nem fordulhat elő. A kapu előtt nem voltunk kellően határozottak, pedig több komoly lehetőség is adódott előttünk. Ettől függetlenül egy órán át komoly szinten futballoztunk, de a gól után nem hihetjük azt, hogy megvan az, ami még nincs. Mennünk kell a második, a harmadik és a többi gól után is… Agresszívabbnak és rámenősebbnek kell lennünk, ha a mérkőzés ezt megkívánja. Olyan volt néha, mint a Getafe ellen. Vezettünk egy góllal, majd ter Stegennek és egy védőnek köszönhetően nem lett csak belőle egyenlítés. Csak ezzel kapcsolatosan van negatív érzés bennem. Játékban domináltuk a Sociedadot, akik kilenc mérkőzés óta mindig nyertek. Ott vagyunk januárban nagyjából, ahol lenni akartunk: élen a bajnokságban, zsebünkben a szuperkupa, elődöntő a kupában, de fejlődnünk kell, és meg kell tanulnunk megölni az ellenfelet, ha lehetőségünk van rá.”

Maradt a négy középpályás

„Nem mondanám, hogy ez a tizenegy játékos van csak számomra, mi az hogy… viszont a szuperkupában nagyon bejött az, hogy négy középpályással játszunk, a játék szélességét pedig Baldé adja meg a baloldalon. Úgy gondoltam, hogy ez most is jól működhet.”

Busquets jól játszott

„Nagyon jól, magas szinten játszott ma este. Ennek ellenére még mindig vannak felelőtlen labdavesztéseink az átmeneteknél, amiben javulnunk kell majd. Busquets a játékunk alapja, egy megkerülhetetlen játékos, akit sajnos Barcelonában kevésbé értékelnek.”

Iñaki Peña maradt a kispadon

„Úgy éreztem, hogy ma Marcnak kell kezdenie, hasonló volt a Ceuta vagy az Intercity ellen Iñaki esetében is. Mindketten tudják, hogyan működik ez, egy csapatban vagyunk, nem kell külön megindokolnom a döntésemet.”

Lewandowski nem lőtt gólt

„Robert nagyot melózott ma a csapatért, helyzeteket dolgozott ki. Hálás vagyok neki ezért, még akkor is, ha nem lőtt gólt, kiváló meccset hozott le, amit muszáj kiemelnem.”

Pedri fájdalmak közepette távozott

A térdzúzódásról van szó csak, nincs komolyabb baja. Biztos vagyok benne, hogy a hétvégén bevethető állapotban lesz.

Jó a védelem

„Nagyon sok lehetőséget dolgoztunk ki ma, ehhez azonban nagy kockázatot kell vállalnunk, így még inkább hangsúlyos a védekezésünk, amit szerencsére kiváló játékosok alkotnak.”

Leredukálódtak a sérülések

„Ezért nem lehetek elég hálás a stábomnak, nekem van a legjobb a világon. Óscar és Sergio, az elemzők, az erőnléti edzők, a táplálkozási szakemberek… Fantasztikus munkát végeznek mindannyian. A legjobb dolog, amivel rendelkezem az a stábom. Mérhetetlenül hálás vagyok nekik.”

Raphinha csereként szállt be

„Nagyon fontos játékosa a csapatnak, több mérkőzést is eldöntött már a szezon során. Ami a játékperceit illeti, hosszú még az idény, így be kell osztani nála is az erőnlétet. Még három sorozatban állunk, így szükség lesz az erejére.”

További tartalmak: