Aitana: „Rendkívül mély érzéseket táplálok a Barcelona iránt”

Aitana Bonmatí idén egy új szerepkörben emelte a következő szintre játékát. A közelgő Bajnokok Ligája-finálét megelőzően több témáról is kérdezték a középpályást.

A napokban a sajtó munkatársai kérdezhettek a szombati Bajnokok Ligája-finálét megelőzően több Femení-játékost is, köztük volt az idei szezon egyik legjobb játékosa, Aitana Bonmatí is. A világklasszis középpályás több témáról is beszélt, köztük természetesen a Wolfsburg elleni döntőről, a csapat egyre növekvő népszerűségéről, illetve jó barátja, Ona Batlle esetleges visszatéréséről is szólt.

A Wolfsburggal néznek szembe

„Egy BL-döntő az BL-döntő, nagyon szoros meccs lesz, ebben teljesen biztos vagyok. Nagyon óvatosnak kell lennünk a Wolfsburggal, mivel egy kiváló csapatról beszélünk, tele fantasztikus játékossal. Nem véletlenül jutottak el a döntőig, ami nem az első lesz már nekik. Tény, hogy tavaly a Camp Nou-ban fölényesen nyertünk ellenük, de idegenben megvertek minket, úgyhogy mindenre fel kell készülnünk. Egy döntőben mindig nagy a tét, a szezon korábbi mérkőzései miatt már fáradt vagy picit, emellett ideges is, hiszen szeretnél bizonyítani a szurkolóknak. Figyelmesnek és koncentrálnak kell lennünk az egész meccsen. A Wolfsburg egy igazi német csapat: rendezettek és kivárásra játszanak. Nem fognak nyílt játékra vállalkozni, mint ahogyan ellenünk szinte senki sem, de fel vagyunk készülve erre.”

Négy döntő az elmúlt öt évben

„Nyilvánvaló, hogy nem ugyanúgy várjuk ezt a meccset, mint az első finálénkat. Az egy teljesen más szituáció volt, nem volt semmiféle tapasztalatunk egy ilyen mérkőzésről. Elutaztunk Budapestre és egyszerűen megpróbáltuk csak élvezni ezt az új dolgot. Az ellenfél az akkor legjobb Lyon volt, így nem igazán készültünk túl nagy elvárásokkal, kimentünk, lássuk, hogy mit tudunk kihozni magunkból. Most ehhez képest már egy sokkal rutinosabb csapattal rendelkezünk, három döntő már van mögöttünk, tavaly viszont megint elbuktunk a Lyonnal szemben. Személy szerint mindig is tiszteltem őket, mert folyamatosan bizonyítani tudták, mennyire jók, elég csak megnézni, hány BL-címet nyertek.”

Van egy íve az utunknak. Kis halként indultunk, majd fokozatosan lettünk egyre erősebbek, meg is tudtuk nyerni egyszer a sorozatot, aztán nem tudtuk megvédeni a címünket. Hiszem ugyanakkor, hogy ennek ellenére is erősebben jöttünk ki abból a szituációból, sokszor ugyanis a vereségből lehet a legtöbbet tanulni, segít neked fejlődni.

„A vereség néha felér egy győzelemmel, ha folyamatosan nyersz, akkor nem látod meg magadban a hibát, hogy mit csinálsz rosszul. Minden nap fejlődsz ennek köszönhetően, és az idei szezon egy igazán jó példa erre. Kikaptunk a tavalyi döntőben a Lyontól, most viszont újra itt vagyunk.”

A legnépszerűbb női csapat a Barcelona

„Nem kell sokat visszamennünk az időben, ahhoz, mikor még a Mini Estadiban rúgtuk a bőrt és szinte senkit nem érdekelt az, amit csinálunk. Annak a kevés embernek is a felét a szüleink és a barátaink tették ki. Nagyon rövid idő alatt következett be óriási változás. Még mindig nem igazán fogtuk fel a helyzetet, hiszen durva belegondolni, honnan is indultunk. Ugyanakkor nagyon boldogok vagyunk, mert soha nem gondoltuk volna, hogy nézettségi rekordok dőlnek majd meg egymás után. A szurkolók elégedettek, mi szintén nagyon örülünk nekik. Ez a különleges kapcsolat sok mindent elmond a klubról, a szurkolókról és rólunk is. Mindannyian egy közös célért küzdünk, hogy a Barçát minél szélésebb körben megismertessük az emberekkel, hogy tudják, nem csak a férfi, hanem bizony, mi nők is képesek vagyunk nagy dolgokat elérni.”

Feljebb került az idei szezonra

„Új pozícióban játszottam idén? Először is fontos leszögezni, hogy a pozíciómról mindig az edző dönt. Nem azért váltottam, mert én így akartam, hanem mert az edző szerint jelenleg feljebb nagyobb hasznomat veszi a csapat. Kemény szezonunk van, súlyos sérülések tizedeltek minket, elég csak Alexiára, Catára, Janára vagy Brunára gondolni. Szerencsére mindannyian visszatértek közénk, nagyon örülök, hogy kiegészültünk a szezon végére, ez a legfontosabb. Igaz, hogy Frido és Lucy még nem teljesen egészségesek, de úgy hiszem készen állnak majd a játékra. Fantasztikus, hogy az egész csapat bevethető lesz, így együtt tudunk nekimenni a szezon legfontosabb kihívásának.”

Ona Batlle egyre közelebb a visszatéréshez

„Nem tudom, hogy mi igaz a hírekből, és mi nem. Ona a világ egyik legjobb szélső védője, fontos játékosa a válogatottnak, sok évet húztunk le együtt a Barcelona akadémiáján is. Kiváló igazolás lenne, de nem én döntök ebben a kérdésben.”

Rengeteget jelent neki a klub

Amikor meghallom azt a szót, hogy Barça, nagyon mély érzések fognak el belül, elvégre az egész életemet itt töltöttem. Mindig is ennek a csapatnak szurkoltam, és náluk is játszottam. Nagyon büszke vagyok arra, hogy segíthetek a klubnak. Óriási öröm számomra, mivel gyermekkorom óta ez volt az álmom.

További tartalmak: