Xavi: „Jó lenne, ha a bírók is nyilatkoznának a meccsek után”

A Bayern München ellen elszenvedett 2-0-ás verséget követően nagyon fontos két mérkőzés előtt áll az FC Barcelona, mely oda-vissza játszik az olasz Inter csapatával. A katalánok vezetőedzője, Xavi Hernández hétfőn délután, nem sokkal Milánóba érkezésüket követően nyilatkozott a sajtónak az összecsapással kapcsolatosan. – Az Inter rossz formában van? Nem tulajdonítanék ennek nagy jelentőséget, egy erős […]

A Bayern München ellen elszenvedett 2-0-ás verséget követően nagyon fontos két mérkőzés előtt áll az FC Barcelona, mely oda-vissza játszik az olasz Inter csapatával. A katalánok vezetőedzője, Xavi Hernández hétfőn délután, nem sokkal Milánóba érkezésüket követően nyilatkozott a sajtónak az összecsapással kapcsolatosan.

– Az Inter rossz formában van? Nem tulajdonítanék ennek nagy jelentőséget, egy erős ellenfélről beszélünk, az Inter Inter marad rosszabb formája ellenére is. Két csatárral játszanak, ami picit az újdonság erejével hat majd számunkra, a Ligában ugyanis nem nagyon látni ilyet. Kemény ellenfelek lesznek, jó formában érkezünk a meccsre, de ezt be is kell bizonyítanunk a pályán. Már túltettük magunkat a Bayern elleni vereségen, olyan játékot kell mutatnunk, mint Münchenben, csak most eredményesen.

Az ellenfél játékerejétől függetlenül dominálni akarjuk a mérkőzést, azt akarjuk majd az első perctől kezdve, hogy az ő térfelükön menjen a játék. A csoport végeredményét tekintve a holnapi egy nagyon fontos meccs lesz, de még nem nevezném mindent eldöntő összecsapásnak.

– Vezetjük a bajnokságot? Nagy lökést ad ez számunkra morálisan és önbizalom szempontjából is. Ez egy jel, hogy jól csináljuk, amit csinálunk, a holnapi azonban egy más történet lesz. Münchenben nem tudtunk gólt szerezni, most viszont nem engedhetjük meg ezt magunknak. Ha tartják magukat a megszokott játékrendszerükhöz, akkor megerősített középpályával is operálhatunk ellenük, hasonlóan a Real Sociedad elleni mérkőzéshez. Számomra legalább olyan fontos a védekezés, mint a támadás, ehhez pedig magasan kell letámadnunk az ellenfelünket, már a labdakihozataloknál megzavarni őket. Ilyen szempontból jól játszottunk Münchenben a szögletből bekapott gól azonban teljesen megváltoztatta a mérkőzés dinamikáját.

– Nem számít, hogy négy vagy három védővel állunk fel, a célunk az, hogy birtokoljuk a labdát és irányítsuk a meccset. Sok minden függ az adott ellenfél játékától is, igyekszünk a lehető legjobban alkalmazkodni. Ebben Marcos Alonso nagy segítség számunkra, sok poszton bevethető ugyanis, emellett egyike a kevés ballábas játékosunknak. Annak ellenére, hogy alapvetően szélső hátvéd, ennél sokkal több poszton is bevethetőnek tartom, sokoldalúbb játékos ő ennél, ez pedig mindenképpen pozitív.

– Maximális mértékben számítok Sergi Roberto játékára, garancia a megbízható teljesítményre, igazi joker a számunkra. Azt hiszem az ő típusára mondják azt, hogy az edzők kedvence: csendes, keményen dolgozik és mindig számíthatsz rá.

Lewandowski elképesztő munkát rak le a pályára minden meccsen, ezen felül fantasztikus a kapu előtti statisztikája, ugyanakkor nem lszabad csak rá támaszkodnunk a gólszerzést illetően, a többieknek is ki kell venniük a részüket ebből.

– Pedri? Mint mindenki, úgy neki is van hová fejlődnie, egyre jobbá válik. Arra kértem, hogy irányítsa, mozgassa a csapatot, ez egy játékmester egyik fontos ismérve ugyanis. Gavi? Rengeteget fejlődött rendkívül rövid idő leforgása alatt. Éretten játszik, nem veszíti el a labdát, emellett olyan intenzitást ad a játékunknak, amit csodálva nézek mindig. Egy tizennyolc éves srácról beszélünk, ez ebben a korban nagyon ritka.

– 2010-ben az elődöntőben kiejtette az Inter a Barcelonát? Nem érzem azt, hogy ez egy visszavágás lenne azért a két meccsért. Emlékszem, hogy a vulkánkitörés miatt nem tudtunk repülővel menni, hanem busszal utaztunk Milánóba, nem volt egy kényelmes út, el is buktuk a meccset. Az egy szerencsétlen párharc volt, keserű élményeink vannak róla sajnos, de ez van.

– Mit gondolok a játékvezetők ténykedéséről? Azt, hogy jó lenne szerintem, ha a mérkőzések után hozzánk, edzőkhöz hasonlóan ők is a sajtó előtt nyilatkoznának a meccsről, illetve megmagyarázhatnák, miért döntöttek bizonyos szituációkban úgy, ahogyan.

Úgy vélem, hogy a Bajnokok Ligája egy nehezebb sorozat a Ligánál. A Liga inkább igazságosabb, jobban kijön a tudásbéli különbség, a Bajnokok Ligája a részletekről és az adott pillanatról szól, éppen ezért nem mindig a legjobb csapat nyeri a sorozatot.

– Messi visszatérése? Ezzel kapcsolatban nem tudok többet mondani annál, hogy várjunk, és nézzük meg mi történik a következő hónapokban. Tudja mindenki, mennyire kedvelem őt, és a legjobbakat kívánom neki, de nem gondolom, hogy ez most a megfelelő idő arra, hogy róla beszéljünk.

– Lautaro? Kiváló játékos, aki az Inter egyik kulcsembere. Remekül játszik háttal a kapunak, kiváló a labdanélküli mozgása, érdekes játékos.

Pozitív változásnak tartom, hogy eltörölték az idegenben lőtt gól szabályát, így minden találat ugyanannyit ér most már.

További tartalmak: