Xavi: „Mindig a La Masia az első, van amikor azonban kénytelen vagy igazolni”

Kéthetes szünet után folytatódik a bajnokság Spanyolországban, a Barcelona előtt pedig rögtön ott a lehetőség, hogy lezárjon minden kérdést a bajnokságban. Amennyiben Xavi csapata vasárnap este megveri a városi rivális Espanyolt, úgy a katalánok 2019 után ismét bajnoki címet ünnepelhetnek. A trénert szombati sajtótájékoztatóján természetesen erről is kérdezték, de szó volt Busquets és Mateu Alemany […]

Kéthetes szünet után folytatódik a bajnokság Spanyolországban, a Barcelona előtt pedig rögtön ott a lehetőség, hogy lezárjon minden kérdést a bajnokságban. Amennyiben Xavi csapata vasárnap este megveri a városi rivális Espanyolt, úgy a katalánok 2019 után ismét bajnoki címet ünnepelhetnek. A trénert szombati sajtótájékoztatóján természetesen erről is kérdezték, de szó volt Busquets és Mateu Alemany távozásáról is.

Vasárnap bajnokok lehetnek

„Nagy téttel bíró meccs lesz ez, mivel elérkezett az első meccslabdánk a bajnoki címhez. Sokat várunk labdás játék tekintetében az Espanyoltól, Luis Garcíával rengeteget fejlődtek, aki egy nagyon tehetséges edző. Rendkívül versenyképes csapatot alkotott, jól védekeznek, ügyesen tartják a labdát, de a célunk nem lehet más ennek ellenére sem, mint a győzelem. Egész héten nagyon jól dolgoztak a srácok, látom rajtuk a vágyat, hogy már most behúzzuk a bajnokságot, ezzel egy jó szezont zárva.”

A városi riválissal mérkőznek meg

„Motivált vagyok a győzelem iránt, de semmi több. Számomra a legfontosabb a bajnokság, lényegtelen, hogy ezt most otthon vagy idegenben, az Espanyol, a Real Madrid vagy éppen a Getafe ellen biztosítjuk be. Persze a szurkolóinknak extra löketet ad, hogy az Espanyollal nézünk szembe. A bajnokságot nem ellenük nyerjük meg, hanem az összes csapattal szemben, ez csak az utolsó pipa lenne a felsorolásban. Uralkodnunk kell az érzéseinken, az idegességünkön. Tökéletesen tisztában vagyunk azzal, milyen hangulat is várható, mindez azonban nem nyomhatja rá a bélyegét arra, hogyan játszunk, taktikailag és technikailag is hoznunk kell az elvárt szintet. A játékukat nézve meglepetés számomra az Espanyol helyezése.”

Busquets távozik a szezon végén

„Miatta is nagyon fontos megnyernünk ezt a címet, sokat jelentene neki. Úgy érzem jó döntést hozott, még akkor is, ha ez nekünk fájdalmas. Egy bajnoki címmel és egy szuperkupával a zsebében inthet búcsút, úgy, hogy kezdőjátékos volt még. A legjobbakat kívánom neki pályafutása folytatásához. Sergio talán a legokosabb játékos, akivel valaha is együtt játszottam pályafutásom során.”

Maximális tízest érdemel a magatartása, tisztelete, odaadása és szolidaritása miatt, ahogyan a futballtudása okán is. Egy igazi példakép, kétség kívül a klubtörténelem egyik, ha nem a legjobb középpályásáról beszélünk a személyében. Szégyenletesnek tartom, hogy soha nem került a finalisták közé egyetlen Aranylabda-szavazáson sem.

Mateu Alemany is távozik

„Egy nagyon fontos embert veszítünk el Mateuval, nem titok, hogy kiválóan megértettük egymást, elképesztően fontos szerepe volt Jordival együtt az elmúlt időszak eredményeiben. Egy nagy veszteség, de ez az ő személyes döntése, amit tiszteletben kell tartanunk. A legjobbakat kívánom neki is, megtiszteltetés volt vele dolgozni.”

Egy korszak lezárul Busquets leköszönésével

„Én inkább azt mondanám, hogy egy új időszámítás veszi kezdetét. Busi távozásával egy új középpálya formálódik, amelyen remélhetőleg Gavi, Pedri és a többiek képesek lesznek rajtunk is túltenni. Kiváló játékosaink vannak arra a posztra, akik ugyancsak egy egész korszakot meghatározhatnak a játékukkal.”

Jordi Cruyff jövője is kérdéses

„Nagyon bízom Jordiban, mivel egy kivételes ember, aki rendkívül megbízható. Nem tudjuk még, hogy mi történik majd, meg kell várni a szezon végét, csak ezt követően történhetnek meg az átszervezések. Ez az elnök döntésköre, én mindenesetre számítok Jordira, nagyon fontos tagja a sportszakmai stábnak. Megy vagy marad, ki kell emelnünk a munkáját, sokat köszönhetünk neki.”

Dicsérte ter Stegen

„Egy rosszabb időszak után visszatért oda, ahová igazából való, a legmagasabb szintre. Igyekeztünk bíztatni őt a nehezebb pillanatokban. Marc ereje nem csak a védésekben rejlik, hanem a labdakihozatalokban és a játékolvasásban is. Nagyon passzol a játékunkhoz.”

Végül kevesebb szabadságot adott

„Közösen gondolkodtunk azon, mennyi szabadnapot is adjunk a fiúknak az Osasuna elleni mérkőzést követően. Eredetileg nyolc napra gondoltunk, de aztán egyeztettünk az erőnléti edzőkkel, ezt követően redukáltuk ezt le öt napra.”

Hogyan alakul a középpálya jövőre?

Minden esetben az elsődleges opció a La Masia, ugyanakkor, ha nem találunk megfelelő minőséget házon belül, muszáj körülnéznünk a piacon. Busquets pótlása komoly nyomást helyez mindannyiunkra, olyan játékost kell találnunk, aki illik a profilba, kellően intelligens és taktikailag is magas szintet üt meg.

 

Deco válthatja Alemany-t

„Ez az egész nem több még egyszerű feltételezésnél. Semmi nincs eldöntve, amikor biztos lesz bármi, hivatalosan is közöljük majd.”

Piquét is meghívják ünnepelni

„Tervezgetjük már a bajnoki cím ünneplését, így felmerült Piqué jelenléte is. Geri végülis nem távozott másik csapathoz, visszavonult, így mindenképpen meghívjuk őt is a buliba, ha megnyerjük a bajnokságot.”

Dembélé tökéletes állapotban

„Ousmane százszázalékos állapotban van. Kiváló munkát végzett egész héten, hasonlóan a csapat többi tagjához. A mérkőzés napján hozunk döntést a kezdő kapcsán.”

További tartalmak: