Xavi: „Sorsolás? Végre egyszer szerencsénk volt!”

Az FC Barcelona vezetőedzője, Xavi Hernández szombaton délután megtartotta az Atlético Madrid elleni rangadót megelőző hivatalos sajtótájékoztatóját. A tréner szót ejtett többek között a Spanyol Kupa sorsolásáról is. Kemény meccs várható „Holnap a szezon egyik legfontosabb mérkőzése vár ránk, egy rendkívül kemény terepen. Pontosabb játékra lesz szükség, önmagunkat kell adnunk. A játékkal nem volt komolyabb […]

Az FC Barcelona vezetőedzője, Xavi Hernández szombaton délután megtartotta az Atlético Madrid elleni rangadót megelőző hivatalos sajtótájékoztatóját. A tréner szót ejtett többek között a Spanyol Kupa sorsolásáról is.

Kemény meccs várható

„Holnap a szezon egyik legfontosabb mérkőzése vár ránk, egy rendkívül kemény terepen. Pontosabb játékra lesz szükség, önmagunkat kell adnunk. A játékkal nem volt komolyabb baj az elmúlt meccseken sem, a kapu előtt viszont nem voltunk kellően könyörtelenek, ez pedig pontokba került, plusz egy hosszabbításba az Intercity ellen. Mint minden hét, úgy ez is fontos lesz a bajnoki cím szempontjából, de persze nem nevezhetjük még mindent eldöntőnek. Az Atlético rendkívül kemény fizikálisan, védekezésben erősek, nehéz lesz helyzeteket kidolgoznunk, éppen ezért sokkal jobban kell majd sáfárkodnunk az előttünk adódó lehetőségekkel, mint azt az elmúlt két mérkőzésen tettük.”

Úgy érzem, hogy inkább a fejekben van a hiba, semmint a játékban. Mindkét meccset domináltuk, helyzeteket dolgoztunk ki, de nem tudtuk megölni a találkozót. Egyszerűen jobban kell koncentrálunk a pálya utolsó harmadában, mert ha ez hiányzik, úgy lehetünk bármekkora fölényben…

Sorsoltak a Spanyol Kupában

„Mióta visszatértem ide edzőként, szerintem ez az első olyan sorsolás, amiből mondhatni szerencsésen jöttünk ki. A Ceuta az egyetlen harmadosztályú csapat, amely még versenyben maradt, de nem becsülhetjük le őket, láthatjuk, mire volt képes az Intercity is az előző fordulóban…”

Két fontos hiányzó

„Eltiltás miatt nélkülöznünk kell majd vasárnap Jordit és Robertet is. Az edzéseken számos megoldást kipróbáltunk, meglátjuk, hogyan működnek majd éles helyzetben. Szerencsére kellően bő kerettel dolgozhatok, több játékosprofil is a rendelkezésemre áll.”

Ferrán vagy Ansu lesz a kilences?

„Két különböző játékosról beszélünk. Ferrán inkább a mobilisabb csatárok közé sorolandó, Ansu pedig remekül képes helyezkedni. Ferrán több területet nyit a társainak az elmozgásaival, Ansu eközben más területeken erős. Mindketten képesek ezen a poszton szerepelni, és akkor még ott van Memphis is.”

Vezéregyéniség hiánya

Úgy gondolom, hogy megvagyunk belőlük. Nem mindig szükséges, hogy egy vezér kiabáljon a többiekkel. Iniesta például soha nem emelte fel a hangját, mégis mindenki követte őt és hallgatott rá. Nyilván lehet ezt másképp is csinálni, vannak olyan vezéregyéniségek, akik inkább megpróbálnak hanggal nyomatékot adni szavaiknak, ez személyiségfüggő. A csapatnak szerintem nincs problémája ezzel. Mindenki tudja a csapaton belül a maga szerepét.

Sok az egyéni hiba

„A nap végén ez még mindig egy csapatsport, mindenki hibázik, csapatként vesztünk pontokat, ahogyan csapatként aratunk győzelmeket is. A futball továbbra is a hibák játéka, ha senki nem hibázna, nem igazán születnének gólok. Igyekszem annyira bíztatni a csapatomat, amennyire csak tudom, tisztában vagyok vele, hogy minimalizálunk kell a hibák számát, ha nyerni akarunk. Az Intercity ellen sajnos komplikálttá tettük magunknak a találkozót.”

Griezmann játékáról

„Nem ismerem pontosan a jelenlegi helyzetét, de láthatóan fontos tagja a csapatnak. Sokat találkozik a labdával, nagyon fontosak az utolsó passzai Cholo rendszerében. Éppen ezért képes megteremteni a különbséget a pálya utolsó harmadában, egy kemény ellenfél lesz.”

Araújo góllal tért vissza

„Ronald nagyon fontos láncszeme a védelemnek. Egy igazi klasszis a posztján. A legfontosabb most az, hogy százszázalékos állapotban van, nem törődünk már azzal, mi történt a világbajnokságon. Első mérkőzésén egy órát kapott, azt pedig kiválóan teljesítette.”

A hosszabbításokról

Jómagam továbbra is a tiszta játékidő bevezetését támogatnám, de erről sajnos nem én döntök.

De Jong vagy Busquets?

„Meglátjuk, melyikük lép majd pályára holnap. Számomra mindketten fontosak, akár együtt is játszhatnak.”

A hosszúra nyúló előző meccs hatásai 

„Nem változtatott semmin. Négy napunk volt kipihenni magunkat, ráadásul holnap este kilenckor játszunk majd.”

Pablo Torre meggyőzően teljesített

„Tisztában vagyok azzal, hogy egyes játékosok szemében nem tűnök fairnek, egyesek úgy érezhetik, hogy nem bánok velük megfelelően, ezt pedig elfogadom. Pablo remek játékos, kiváló a rögzített helyzetek elvégzésében, fantasztikusan játszott hétközben. Ha most kéne jósolnom, azt mondanám, hogy egyre több percet kap majd a szezon hátralévő részében.”

Bellerín maradása

„Busquets helyzetéhez tudnám hasonlítani az övét is. A teljesítményétől függ majd a jövője. Nincs még semmi eldöntve. Héctor biztonságérzetet ad számomra, védekezésben aktív, jól kommunikál a társaival, érett futballistának tartom őt.”

Baldé helyzete

„Játszani fog, ahogyan eddig is tette. Sok játékosunk van, huszonnégy ember között kell elosztani a perceket, Baldé pedig nagyon fontos számunkra, éppen ezért általában kezdőként számolunk vele.”

További tartalmak: