Bori Fati: „Ha rajtam múlna, már holnap elhagynám Barcelonát”

A Barcelona támadójának, Ansu Fatinak az édesapja nyilatkozott kedd este a COPE rádióadónak fiával kapcsolatban. Borit a napokban a klub irodáinál fotózták le, az interjú során pedig meg is erősítette, hogy a klubvezetéssel tárgyalt Fati helyzetéről. Ansu Fati még 2019 őszén robbant be 16 évesen a Barcelona felnőtt csapatába, miután a támadósort sérülések tizedelték meg. […]

A Barcelona támadójának, Ansu Fatinak az édesapja nyilatkozott kedd este a COPE rádióadónak fiával kapcsolatban. Borit a napokban a klub irodáinál fotózták le, az interjú során pedig meg is erősítette, hogy a klubvezetéssel tárgyalt Fati helyzetéről.

Ansu Fati még 2019 őszén robbant be 16 évesen a Barcelona felnőtt csapatába, miután a támadósort sérülések tizedelték meg. A fiatal szélsőből sugárzott az önbizalom és a magabiztosság, gyorsan a csapat egyik fontos egyéniségévé nőtte ki magát. A következő szezonban aztán súlyosan megsérült a térde, többször is meg kellett operálni, rövidke visszatéréseinél azonban továbbra is jól teljesített. A Barça a sérülései ellenére is bizalmat szavazott neki több ízben is: 2027-ig meghosszabbították a szerződését, megemelték a bérét, és megkapta Leo Messi távozásával a tízes mezszámot is.

Az idei szezonban Xaviék sokkal óvatosabbak voltak a még mindig csak 20 éves Fatival, hogy minimalizálják a visszasérülés veszélyét, és fokozatosan építsék őt fel fizikálisan és mentálisan is. A szezon végéhez közeledve azonban elmondható, hiába kevesebbet sérült a Barça jelenlegi tízese, de a formája rettenetesen visszaesett, nyoma sincs annak a srácnak, aki anno bemutatkozott, a kapu előtt elképesztően bizonytalan, a párharcokat rendre elveszíti. A kevés játékpercet pedig édesapja, Bori Fati és ügynöke, Jorge Mendes is rosszallóan nézi, a portugál ügynök körül is nézett a piacon, mi lehetne védencének a következő célállomása. A váltást, mint az interjúból kiderült, édesapja is támogatja, a játékos azonban harcolni akar a helyéért. Hogy végül kinek az akarata érvényesül a nyáron, arra majd csak az idő ad választ.

„Xavi egy remek srác, többször is beszélgettünk már egymással. Külön foglalkozik Ansuval, sokat segített neki. Ugyanakkor nem tagadom, mérges vagyok. Mint apa szeretném minél többet a pályán látni Ansut, de rendkívül kevés esélyt kap tőle. Persze nem én vagyok az edző, inkább az apa beszél belőlem, aki védi a fiát. Az őszintét megvallva, nem tudom, hogy Xavi miért nem játszatja többet őt. Biztos megvannak az okai rá. Ansu és közte mindenesetre nincs semmiféle feszültség, nem mérges rá, sőt, ellenkezőleg, nagyon tiszteli őt, az egyik bálványa. Én apaként azonban dühös vagyok.”

„Ansu a La Masiából érkezett, egy válogatott játékosról beszélünk, a tízes mezszám birtokosáról, nem értem egyszerűen, miért nem kaphat több percet. Sokkal többet érdemel ennél, fizikálisan olyan állapotban van, mint egy bika… Valóban találkoztam Mateu Alemanyval a napokban, ahol elmondta, hogy Ansu a klubhoz tartozik. Ha rajtam múlna, már holnap elhagynám Barcelonát, ezt pedig neki is elmondtam, ő azonban nem ért velem egyet, azt mondja, hogy tévedek, és maradni akar Barcelonában. Mint apa egyszerűen csak szeretném, ha sikeres és boldog lenne, és itt nem látom, hogy az. Az igazat megvallva, már a stadionba se járok ki, elegem lett a klubból. Hamarosan mindenképpen leülünk tárgyalni Jorge Mendesszel, hogy megbeszéljük, milyen lehetőségeink vannak.”

Ansu hallja, amit most mondok? Nem, mivel alszik, a ház pedig nagy.

„A világbajnokság? Nem javította az önbizalmát maradjunk annyiban, jobb lett volna, ha ezért el sem viszik őt. Hetet vágtak Costa Ricának, Luis Enrique pedig még csak melegíteni se küldte el őt.”

„Emlékeztek még Vinícius helyzetére az elején? Mennyien támadták? Ez történik most Ansuval is. Én csak annyit kérek tőletek, hogy ne támadjátok őt, védjétek és bízzatok benne, mert megérdemli. Amikor a Barcelona a jelenleginél sokkal rosszabb helyzetben volt, arra kényszerítették Ansut, hogy siettesse a visszatérését, akkor is, ha nem volt tökéletes állapotban, csak, hogy boldoggá tegye az embereket. Most pedig, hogy végre jó állapotban van nem akarják már? Elfelejtett volna focizni vagy mi? Korábban olyan játékosokkal játszott egy csapatban, mint Suárez, Griezmann vagy Dembélé, hogy lehet, hogy most meg nem játszik? Nem értem egyszerűen.”

„A Real Madrid, mint lehetőség? Nem kívánom kritizálni a Realt, mert nem tudhatod, hogy mi vár rád még a jövőben, de kétlem, hogy egy ilyen átigazolásra bármikor is sor kerülne. Ansu egyébként sem hiszem, hogy kedveli őket.”

Jó kérdés, hogy Bori ezzel az interjúval mennyit ártott fiának, akinek tudomása sem volt arról, hogy mit tesz, és másnap reggel óriási kritikacunami zúdul majd várhatóan a nyakába. A játékos egyébként nemrég korlátozta már az Instagram oldalán a hozzászólásokat, csak azok írhatnak képei alá, akiket követ, így védve magát a rengeteg kártékony, negatív hozzászólástól. Ennek fényében külön érdekes, miért választotta ezt az utat Fati édesapja.

További tartalmak: