Lezárult a Neymar Barcelonába igazolása körüli korrupciós ügy

Hosszú évek óta tartó pereskedés és tárgyalások után kedden jogerősen is lezárult Neymar Barcelonába igazolása körül kialakult korrupciós ügy. A barcelonai ügyészség felmentette a Barça korábbi játékosát, illetve a két ex-elnököt, Josep Maria Bartomeut és Sandro Rosellt is. A történetről röviden annyit, hogy Neymar 2013 nyarán a Santosból igazolt Barcelonába, a hivatalos átigazolási összeg azonban […]

Hosszú évek óta tartó pereskedés és tárgyalások után kedden jogerősen is lezárult Neymar Barcelonába igazolása körül kialakult korrupciós ügy. A barcelonai ügyészség felmentette a Barça korábbi játékosát, illetve a két ex-elnököt, Josep Maria Bartomeut és Sandro Rosellt is.

A történetről röviden annyit, hogy Neymar 2013 nyarán a Santosból igazolt Barcelonába, a hivatalos átigazolási összeg azonban jó ideig titok maradt. A klub eleinte csupán 17 millió euró körüli összegről beszélt, a nyomozás során azonban kiderült, hogy a végösszeg meghaladta a 80 millió eurót is. A tárgyalások során azonban nem csak a Santos és Neymar családja kapott pénzt, hanem más, egy bizonyos harmadik fél is.

Kiről is van szó? Egy brazil befektetési alapról, a DIS-ről, mely Neymar játékjogának 40 százalékát birtokolta. A cég azzal az indokkal tett feljelentést még 2016-ban, hogy az átigazolási díjból járó összegnek csak a töredékét kapta meg (állításuk szerint ők csak a hivatalos, 17,1 millió eurós átigazolási összeg után kaptak járulékot, nem pedig a végső, 83 millió eurós összegből).

A vádlottak közé tartozott Neymar, a brazil támadó édesapja, Sandro Rosell, Josep Maria Bartomeu, valamint a Santos több képviselője is. Neymarék természetesen tagadták a vádakat, amik miatt korábban is állt már a játékos bíróság előtt, de 2017-ben a fellebbezését elutasították, így nemrég ismét meg kellett jelennie. A játékos ügyvédje azzal védekezett, hogy a spanyol hatóságoknak nincs jogköre az ügyben, mert az átigazolás brazil embereket érintett.

Bár a korrupciós ügy nagyjából hat évig tartott, a barcelonai bíróság végül senkit nem talált bűnösnek, minden vádlottat felmentettek.

 

További tartalmak: