Xavi: „A csapattal együtt nézzük majd az Inter meccsét”

Újabb nehéz mérkőzéssel folytatódik szerdán a Barcelona októberi menetelése. A katalánok zsinórban harmadik hazai mérkőzésükre készülnek, ezúttal a Julian Nagelsmann vezette Bayern München látogat a Camp Nou-ba. Az odavágón 2-0-ra győzött az Allianz Arenában a München. Xavi Hernández a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatóját kedden délelőtt tartotta, ahol természetesen szóba került az esetleges BL-kiesés is. Milyen mérkőzésre […]

Újabb nehéz mérkőzéssel folytatódik szerdán a Barcelona októberi menetelése. A katalánok zsinórban harmadik hazai mérkőzésükre készülnek, ezúttal a Julian Nagelsmann vezette Bayern München látogat a Camp Nou-ba. Az odavágón 2-0-ra győzött az Allianz Arenában a München. Xavi Hernández a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatóját kedden délelőtt tartotta, ahol természetesen szóba került az esetleges BL-kiesés is.

Milyen mérkőzésre számít?

– A Bayern egy rendkívül intenzív, fizikális és taktikus focit játszó együttes. Úgy vélem, hogy jelenleg ott vannak a világ legjobbjai között. Függetlenül az Inter mérkőzésétől, számunkra ez egy fontos összecsapás, nyernünk kell. A pályán kell igazolnunk azt, hogy ami Münchenben történt az pusztán a balszerencsének köszönhető. Be kell bizonyítanunk, hogy az ilyen képességű csapatok ellen is képesek vagyunk nyerni.

Bízom-e a csodában? Amennyire lehet persze. Kevés az esélyünk, nagyon kellemetlen helyzetbe hoztuk magunkat a két Inter elleni mérkőzéssel. Nem sok esélyünk van a továbbjutásra. Bár mindig pozitív vagyok, de most nem tőlünk függ, mi lesz a sorsunk.

– Nem szabad elveszítenünk az önbizalmunkat. A Clásico után mindenki úgy érezte magát, mintha katasztrófa történt volna, a csapat erre remekül tudott reagálni, két kemény ellenfél ellen sikerült fölényesen nyernünk. Ezen az úton kell tovább haladnunk, folyamatosan megmutatva, hogy bárki ellen képesek vagyunk jól játszani. Függetleníteni kell magunkat attól, ami az Inter ellen történt. A kezdőről mindenesetre már tegnap döntöttem, ezen pedig nem változtatok akkor sem, ha az Inter nyeri a saját meccsét.

Túl szoros menetrend?

– Nem számít, tudtuk ezt már az idény elején, hogy a világbajnokságig rengeteg mérkőzést kell játszanunk rövid idő alatt. A legtöbb, amit tehetünk, hogy kimegyünk és megnyerjük a meccset. A gól a győzelmet jelenti, a győzelem pedig az önbizalmat.

Mivel készül a Bayern ellen?

– Az függ a mérkőzés képétől. Labdabiztosabb játékra kell törekednünk, nem szabad hagynunk, hogy könnyen lekontrázhassanak minket. Kemény harc lesz Nagelsmannal. A lehetőségek között van az is, hogy egy extra középpályással állunk fel, ezzel is mérsékelve a labdavesztések számát. A Bilbao letámadása ellen ez a megoldás remekül működött.

Koundé a védelem vezére?

– Óriási magabiztosságot ad számodra, ha van egy olyan védő a csapatodban, mint amilyen Jules. Nagyon erős az egy az egy elleni párharcokban, vele magasabbra tolhatod a védelmi vonaladat. Hihetetlen, mennyire jó játékos ahhoz képest, hogy még mindig csak 23 éves. Igazi vezér.

Elképzelhető, hogy kilences nélkül játszanak majd?

– Kiderül, hogyan alakul majd a meccs. Az alapvető taktikánk igényli egy kilences jelenlétét. Amennyiben nem áll a rendelkezésedre ilyen karakter, úgy máshonnan kell megközelítened a dolgokat. Most szerencsére van egy kivételes képességű csatárunk, aki képes betölteni egy hamis kilences szerepkört is, megteremtve ezzel a középpályán a létszámfölényt.

Mit mondanék a Viktoriának? Már csak ez hiányozna, hogy még a Plzen-t is én irányítsam. Nincs elég dolgom így is?

Elég erős mezőny várhat rájuk az Európa Ligában…

– Egyelőre nem foglalkoztam még azzal, milyen csapatok szerepelnek ott. Igen, sajnos elképzelhető, hogy idén is ott kötünk ki. Együtt nézzük majd az Inter meccsét a srácokkal az öltözőben.

Christensen nem épült még fel

– Sajnos egyelőre nem számolhatunk Andreas-szal. Megpróbáljuk elérni, hogy a hétvégén már bevethető legyen. Keményen dolgozik a mielőbbi felépülésért, szeretne ott lenni a Valencia ellen, meglátjuk sikerül-e.

Kessié váltotta Gavit a hétvégén

– Franck fontos tagja a csapatnak. Nagyon jól szállt be a Bilbao ellen Gavi helyére. Függetlenül a sérülésektől is kijelenthetem, hogy a folytatásban lehetőséget kap majd.

Sergi Roberto egy hónapra kidőlt

– Óriási pofon számunkra az ő elvesztése. Rendkívül fontos számomra a jelenléte, nagy csalódás a sérülése, mert kiváló formában volt. Bellerín készen áll arra, hogy kezdjen, de van más opciónk is arra a posztra.

Baldé? Készen áll arra, hogy pályára lépjen, olyan rutinosan játszik, mintha már 25 éves lenne.

További tartalmak: